7 Oorzaken als Je Tampon Inbrengen Pijn Doet + 6 Tips

Buiten schijnt de zon fel, het zweet loopt in straaltjes van je rug, je hoort het ruisen van het verlossende zeewater. Een vakantie aan zee, héérlijk. Maar minder fijn: jij bent ongesteld. En nu sta je voor een dilemma. Je wilt voor geen goud op het strand blijven zitten – of erger nog: binnen – maar om de zee in te gaan, moet je een bikini aantrekken. En daar heb je een tampon bij nodig.

Maar laat een tampon inbrengen nou juist iets zijn waar jij van gruwelt. Iedere keer dat jij namelijk probeert een tampon in te brengen, ruk je hem er het liefst meteen weer uit. Want allemachtig, wat doet dát veel pijn! Waar komt die pijn toch vandaan? En hoe los je het op? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Van maandverband naar tampon

tampon1Voor veel jonge meisjes is het als een overgangsrite: het maandverbandje verruilen voor een tampon. Zeker als zij wat jonger waren toen ze voor het eerst ongesteld werden, haalden hun moeders namelijk liever een maandverbandje dan een tampon voor hun jonge dochters. Waarom precies, is niet helemaal duidelijk. Wellicht beschouwden zij maandverband als onschuldiger.

Maar zodra de meiden zelf oud genoeg zijn, kiezen zij er toch vaak voor om eens een tampon uit te proberen. Niet zo gek, want er kleven een aantal voordelen aan het gebruik van tampons:

  • Ze zijn compact. Niet alleen kan je ze gemakkelijk meenemen, als je ze draagt, heeft niemand het door – gegeven dat je het touwtje goed verbergt.
  • Je ervaart geen ongemakkelijk, nattig gevoel daar beneden. Bovendien wordt je niet (bij ieder wc-bezoek) geconfronteerd met hetgeen uit je vagina is komen zetten…
  • Je bent vrij in je beweging. Point in case: zwemmen zonder dat je het risico loopt dat je broekje rood kleurt.
  • Je voelt er niets van. Mits je hem goed aanbrengt, uiteraard.

Voel je echter niet achtergesteld als jij nog steeds trouw iedere maand een pak verbandjes aanschaft. Zo bleek uit cijfers van Euromonitor dat in Amerika (een land met veel vrouwelijke inwoners) in 2014 nog steeds 111 maandverbandjes gekocht werden tegenover 66 tampons door vrouwen in de leeftijd van 12-81.

Pijn bij het inbrengen van een tampon

Maar ben jij een van de meiden en vrouwen die toch graag de voordelen wilt genieten die tampons met zich meebrengen, wil dat nog niet zeggen dat dit probleemloos verloopt. Je zou denken dat je een tampon ‘gewoon even snel’ aanbrengt. Erin duwen en klaar.

Maar voor een aantal vrouwen levert het inbrengen van een tampon veel pijn op en vergt het veel moeite.

tampon2Zo veel, dat zij besluit hem toch niet te gebruiken.

Die pijn valt nog het beste te beschrijven als een stekend, branderig gevoel. En lukt het al om de tampon in te brengen, blijf je hem voelen zitten en kan je buikpijn ervaren. Ook bij het vervolgens verwijderen van de tampon ervaar je pijn. Het liefst slaak je een zucht van opluchting als je eindelijk van het ding verlost bent.

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor het feit dat jij pijn ervaart bij het inbrengen van een tampon. Ga voor jezelf na wat bij jou het meest van toepassing is. Zo kun jij gemakkelijker de juiste oplossing vinden.

Oorzaak #1: Je brengt je tampon verkeerd aan

Ja, je leest het goed. Het is mogelijk om een tampon verkeerd aan te brengen. Simpelweg je tampon naar binnen rammen, gaat namelijk niet werken. Zo creëer je juist een onprettig, branderige en zelfs pijnlijke sensatie.

Oorzaak #2: Je ontspant je bekkenbodemspieren niet genoeg

Het zou ook zo kunnen zijn dat je je bekkenbodemspieren (zie afbeelding) niet genoeg ontspant. Je kunt dit nagaan door te kijken of het inbrengen van je tampon minder pijnlijk wordt als je eerst even goed inademt en je bekkenbodemspieren ontspant.

tampon3

Misschien heb je zelfs last van vaginisme. Dit is een aandoening waarbij vrouwen de spieren van hun vaginale kanaal te veel aanspannen, waardoor zij een scheurend of branderig gevoel ervaren bij het inbrengen van een tampon (of iets anders). Dit kan eventueel gerelateerd zijn aan onderliggende stress of angst voor seks. .

Oorzaak #3: Je bent bang of nerveus

’De oorzaak voor pijn bij het inbrengen van een tampon kan psychologisch zijn.’

Zo kan het zijn dat je gewoon heel nerveus bent voor het inbrengen van iets – ook een penis – in je vagina. Hierdoor span je je bekkenbodemspieren (te veel) aan, waardoor de ervaring erg pijnlijk wordt.

In een dergelijk geval is onderliggende stress of angst dus de oorzaak van jouw pijn bij het inbrengen van een tampon. En als je steeds opnieuw die pijn ervaart, wordt je steeds huiveriger om daadwerkelijk de tampon in te brengen. Daardoor span je je spieren meer aan, waardoor je meer pijn ervaart. Dit proces wordt de pijncyclus genoemd (zie afbeelding).

tampon4

Met een aantal kleine aanpassingen vormt deze een verklaring voor jouw pijn:

  1. Het lichaam verwacht pijn (bij het inbrengen van een tampon). Angst kan hieraan bijdragen.
  2. Het lichaam spant automatisch de bekkenbodemspieren en vaginale spieren aan.
  3. Door de aangespannen spieren en dus de vernauwing van de vagina, wordt het heel pijnlijk en bijna onmogelijk om de tampon naar binnen te schuiven.
  4. De pijn verergert en de reflexrespons wordt versterkt.
  5. Het lichaam reageert door zich nog meer schrap te zetten voor eventuele penetratie (door een tampon).
  6. Je gaat het gebruik van een tampon vermijden.

Oorzaak #4: Je vagina is te droog

De oorzaak van jouw pijn bij het inbrengen van een tampon kan ook simpelweg zijn dat jouw vagina te droog is. En iets in je vagina inbrengen zonder voldoende lubricatie zorgt voor een pijnlijk, schurend en branderig gevoel. Want ga maar eens na: (lekkere) seks heb je toch ook niet zonder dat je eerst wacht tot je vochtig bent, of zonder glijmiddel?

Daarbij kan het zijn dat jij een te grote tampon naar binnen probeert te dringen.

Dit, gecombineerd met een te droge vagina, levert een erg pijnlijk gevoel op.

Vrouwen die zojuist bevallen zijn, kunnen ook een drogere vagina hebben. Evenals vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen die in de perimenopauze zijn beland. Hun oestrogeenniveaus zijn dan namelijk erg laag.

Oorzaak #5: Je lijdt aan vulvodynie

tampon5Als je de pijn die je ervaart tijdens het inbrengen van een tampon zou omschrijven als een stekend gevoel, kan dit ook een teken zijn van vulvodynie. Dit is een pijnstoornis die invloed uitoefent op de vulva (de externe vrouwelijke genitale organen).

De symptomen zijn een branderig of irriterend gevoel, of een stekend gevoel die optreedt bij de opening van de vagina. Deze treden bijvoorbeeld op bij zitten, fietsen of bij het inbrengen van een tampon.

Vulvoldynie wordt ook wel als volgt beschreven:

’Een chronische, vulvaire pijn die geen aantoonbare oorzaak heeft.’

In dit artikel lees je meer over deze aandoening.

Oorzaak #6: Je vagina is te smal

Sommige vrouwen hebben een smaller vaginaal kanaal of een smallere opening. Met andere woorden, de vagina is te smal om iets in aan te brengen. Doe je dit wel, door een tampon in te brengen, gaat dit uiteraard pijn doen. Pijn bij het inbrengen van een tampon kan dus een fysiologische oorzaak hebben.

Oorzaak #7: Je hebt een ontsteking of soa

Het ervaren van pijn bij het inbrengen van een tampon kan ook een teken zij van een cervicale ontsteking, endometriose of een infectie die veroorzaakt is door een soa (Seksueel Overdraagbare Aandoening).

  • Een cervicale ontsteking is een ontsteking van de baarmoederhals. Deze wordt doorgaans veroorzaakt door een infectie. Deze kan veroorzaakt worden door een soa. Ook kan deze veroorzaakt worden door een irritatie of allergie als reactie op latexcondooms.
  • Endometriose verwijst naar de abnormale groei van cellen (endometriumcellen) die hetzelfde zijn als de cellen binnen in de baarmoeder, maar die buiten de baarmoeder groeien. Dit kan bekkenpijn veroorzaken, die kan verergeren tijdens de menstruatie.
  • Soa’s zijn infecties die van de een op de andere persoon overgedragen worden tijdens vaginale, anale en orale seks. Voorbeelden zijn:
    • Herpes
    • Chlamydia
    • Gonorroea
    • Genitale wratten
    • Hepatitis B
    • Syfilis

6 Tips om pijn bij het inbrengen van een tampon tegen te gaan

Gelukkig voor jou hoeft pijn ervaren tijdens het inbrengen van een tampon niet permanent te zijn. Er bestaan genoeg manieren waarop jij de pijn tegen kunt gaan. Hieronder vindt je een aantal mogelijke oplossingen voor jouw probleem.

Tip #1: Leer hoe je op de juiste manier een tampon inbrengt

Een tampon op de juiste manier inbrengen kan je een hoop pijn en ongemak besparen. Volg daarom de volgende stappen nauwkeurig op voor het inbrengen van een tampon:

  1. Maak jezelf klaar. Hygiëne staat voorop. Was daarom eerst je handen voordat je het plastic van de tampon verwijdert en aan de slag gaat.
  2. Vind een comfortabele positie. Rechtop staan is bepaald geen handige positie om een tampon in in te brengen. Zorg juist dat je knieën enigszins gebogen zijn. Dit is een erg gemakkelijke en comfortabele manier om je tampon in te brengen. Je zou ook je voet op de rand van het bad kunnen plaatsen of op het toilet.
  3. Tampon inbrengen. Oké, het eerste wat je moet doen, is even diep ademhalen. En relax! Pak daarna de tampon beet aan de kant met het touwtje. Houd vervolgens de tampon bij de opening van je vagina en zorg ervoor dat je hem lichtelijk schuin naar boven Schuif vervolgens de tampon helemaal naar binnen, tot je vingers je lichaam aanraken. Gebruik daarna je wijsvinger om de tampon nog verder naar binnen te duwen, tot je hem niet meer voelt zitten.

tampon6

Tip #2: Doe kegeloefeningen

tampon7Om te leren hoe je jouw bekkenbodemspieren minder aanspant bij het inbrengen van een tampon, kan je kegeloefeningen gaan doen. Hiermee leer jij hoe je jouw spieren beter onder controle kunt houden. En zodoende leer jij dus ook hoe je jouw spieren juist kunt ontspannen als je een tampon wilt inbrengen.

Tip #3: Gebruik een glijmiddel

Als je vagina te droog is om een tampon gemakkelijk binnen te brengen, kan je ervoor kiezen om een soort glijmiddel te gebruiken. Gebruik geen gekke glijmiddelen, maar juist middelen die op water gebaseerd zijn. Anders ontstaan er juist weer infecties, en dat wil je uiteraard voorkomen.

Extra tip: zorg ervoor dat je de juiste grootte tampon gebruikt. Dit zorgt er eveneens voor dat je tampon gemakkelijker naar binnen glijdt. Maar let wel: glijdt hij té makkelijk, zal hij waarschijnlijk te weinig bloeding tegenhouden. Probeer desnoods een aantal maten uit in combinatie met maandverband.

Zo kom je erachter wat een geschikte maat is voor jou, zonder door te bloeden.

Tip #4: Ga over op katoenen ondergoed en producten

tampon8Het klinkt misschien raar, maar een van de standaardadviezen voor pijn aan de vulva, is overgaan op loszittend, katoenen ondergoed en vaginale producten. Loszittend ondergoed is beter, omdat je zo de druk van stof die schuurt, duwt of trekt tegen de huid van je vagina vermindert. En katoen helpt omdat het ademt. Je bouwt dus geen hitte en zweet op. Zo voorkom je dat je infecties ontwikkelt!

Andere opties voor ondergoed dat ‘ademt’, zijn onderbroeken van:

  • Papier
  • Bamboo
  • Zijde
  • Modal (zie afbeelding)

Vermijd daarentegen absoluut:

  • Goedkoop ondergoed uit seksshops
  • Latex
  • Polyester, nylon/polyamide, acryl
  • Elastaan/lycra

Wassen is ten alle tijden een aanrader. Zo verklein je namelijk je risico op vaginae infecties. Maar kies daarbij wel voor wasmiddelen waar geen chemische troep aan toegevoegd is. Het beste is nog om je vagina te wassen met lauw water.

Tip #5: Ga in (seks)therapie

Tijdens een speciale (seks)therapie krijg je oefeningen voorgeschreven waarmee jij jouw angst stapje voor stapje leert te confronteren. Uiteindelijk zal jij daarmee jouw psychologische barrières jegens het inbrengen van een tampon overwinnen, en zal jij geen pijn meer ervaren. Hier vindt je meer informatie over een dergelijke therapie, de zogenaamde bekkenbodemfysiotherapie.

Tip #6: Laat je onderzoeken door een gynaecoloog

Als je het echt niet vertrouwt, en/of als de pijn na het opvolgen van de voorgaande tips nog niet is afgenomen, is het raadzaam om de tampons met rust te laten en toch even een bezoekje te brengen aan je gynaecoloog.

Hij/zij zal aan de hand van een pelvisonderzoek precies kunnen achterhalen wat de oorzaak is voor jouw pijn, en hoe je deze op kunt lossen.

Alternatieve oplossing

Ben jij echt geen fan van tampons, maar komt het jou ook niet uit om rond te moeten lopen met maandverband, kun je je ook tot de pil wenden. Door aan de pil te gaan en je stopweek over te slaan, stel je namelijk je ongesteldheid uit. Let wel dat het beter is om af en toe – als het wel uitkomt – jezelf toch ‘ongesteld’ te laten worden.

Maar je stopweken overslaan biedt je zeker een uitkomst als je liever niet tegengehouden wilt worden door ongewenste vaginale (door)bloedingen.

tampon9

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *