7 Tips als Penetratie, Seks & Vrijen Niet (Meer) Lukt + 6 Oorzaken

De een begint er al vroeg mee, de ander wacht liever tot de huwelijksceremonie voltrokken is. Maar vroeg of laat zal vrijwel iedereen zich wel een keer wagen aan het bevredigen van deze oerbehoefte,  seks. Of zoals sommigen het liever noemen: de liefde bedrijven, of vrijen. Er zit dan uiteraard wel een verschil in de relatie tussen de bedpartners – van een one night stand tot de liefde van je leven.

Maar helaas is seks lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor sommigen is seks juist iets waar ze liever van af zien. Hen levert seks namelijk niets dan pijn en een onbevredigd gevoel op. Maar wees gerust, er bestaan wel degelijk oplossingen tegen dit probleem. 7 tips voor als seks niet meer lukt, vindt je in dit artikel!

Wanneer seks voor jou niet meer lukt…

Vanuit het perspectief van de oerbehoefte is bevrediging technisch gezien heel gemakkelijk te behalen. Het enige wat erbij komt kijken zijn twee personen, een gebrek aan kleding en een dosis seksuele aantrekkingskracht – en niet te vergeten voorbehoedsmiddelen.

seks-lukt-niet2Bij seks tussen een man en een vrouw wordt vervolgens na genoeg seksuele stimulatie de penis van de man stijf, en de vagina van de vrouw vochtig (‘nat’). Hierna laat de man zijn penis – voorzien van een condoom – de vagina van de vrouw in glijden en proberen zij door flink wat stootbewegingen en wisselingen in tempo (en positie) tot een ultiem hoogtepunt, een orgasme, te komen.

Makkelijk zat, toch? Nou, nee. Niet voor iedereen verloopt seks zo eenvoudig. Afgezien van het feit dat lang niet iedereen een orgasme bereikt tijdens de seks, is het voor sommigen überhaupt niet mogelijk om seks te hebben. In dat geval is penetratie namelijk zo goed als onmogelijk: de vagina van de vrouw wil de penis simpelweg niet of nauwelijks toelaten, waardoor seks geen optie meer is.

6 oorzaken waardoor penetratie/vrijen (bijna) onmogelijk is

Dat seks voor de vrouw tijdens de eerste keer of zelfs keren pijnlijk is, is niet zo gek. Er kan zelfs wat bloeding plaatsvinden. Dit komt meestal doordat het maagdenvlies (dun vliesje aan de opening van de vagina) nog inflexibel is. Maar in de keren die daarop volgen, hoort seks juist plezierig te worden. Is dit niet het geval, dan kan dit komen door een van de volgende mogelijke oorzaken:

Oorzaak #1: Onvoldoende lubricatie/glijmiddel

In reactie op seksuele stimulatie, maakt de vagina een bepaald vocht aan, dat de wanden en de opening van de vagina ‘nat’ maakt. Dit is de natuurlijke lubricatie (glijmiddel) van de vagina. Hierdoor kan de penis van de man makkelijk binnenglijden en wordt seks zelf ook makkelijker.

Soms is er niet genoeg lubricatie, bijvoorbeeld door te weinig stimulatie, of door zenuwen of spanning.

Onvoldoende lubricatie kan ook veroorzaakt worden door lagere levels van het hormoon oestrogeen. Dit kan de het vaginaweefsel kwetsbaarder maken, en kan ervoor zorgen dat er minder vocht wordt geproduceerd. Vooral bij vrouwen die net zijn bevallen en/of borstmelk geven, of wanneer een vrouw hormoontherapie ondergaat na borstkanker is dit het geval.

Het kan ook – heel erg pijnlijk – komen dat jouw lichaam te weinig lubricatie aanmaakt omdat je jouw partner simpelweg niet opwindend genoeg vindt. (In dat geval wil je misschien nog eens even hard nadenken over de toekomst van jullie relatie – zijn jullie echt wel zo geschikt voor elkaar?)

Oorzaak #2: Te snel beginnen met seks

Pijn bij seks die veroorzaakt wordt door te weinig lubricatie, gaat eigenlijk ook hand in hand met pijn bij seks door te vroeg beginnen met de geslachtsgemeenschap. Voorspel bestaat niet voor niets, het zorgt ervoor dat je lichaam zich voorbereid op geslachtsgemeenschap door (in het geval van vrouwen) de vagina te bevochtigen en (in het geval van mannen) de penis stijf te laten worden.

Bij vrouwen duurt het vaak langer om opgewonden te raken. Daarom hebben zij in principe ook meer voorspel, meer seksuele stimulatie nodig. Wanneer je te vroeg gaat beginnen aan het voorspel, wanneer de penis van de man wel al stijf is maar de vagina van de vrouw nog niet ‘nat’ genoeg is, zal de seks dus niet als erg plezierig ervaren worden door de vrouw.

Oorzaak #3: Lokale infectie

Sommige vaginale infecties, zoals een vaginale schimmelinfectie, kunnen aanwezig zijn zonder werkelijk tekenen te verschijnen. seks-lukt-niet3De wrijving door een penis of vinger die in de vagina beweegt, kan ervoor zorgen dat de infectie oplaait, waardoor de vrouw een stekende pijn en jeuk ondervindt. Een herpeszweer op de uiterste genitaliën kan ook zorgen voor pijnlijke wrijving.

Oorzaak #4: Lokale irritatie bij de vagina

Als je niet van condooms houdt, kan het zijn dat je besloten hebt je een anticonceptiezeep of -crème te gebruiken. Maar deze zouden juist irritaties kunnen veroorzaken in je vagina. Een aanhoudende irritatie zou een reactie kunnen zijn op een zaaddodend middel in het product.

Daarnaast kunnen vaginale irritaties ook veroorzaakt worden door een latexallergie. Sommige mensen zijn namelijk gevoelig voor latex condooms en handschoenen. Een alternatief hiervoor zijn polyurethaan condooms.

Hoewel jij misschien graag je vagina schoont en fris houdt door vaginale deodorant sprays, douches en geurende tampons; vrouwelijke hygiëneproducten kunnen de vagina irriteren. Kijk ook uit met gewone douchegel, zepen en kledingwasmiddelen. Krijg je irritaties, gebruik dan juist producten die zo min mogelijk geur toevoegen.

Oorzaak #5: Vernauwing bij de opening van de vagina

Er wordt weleens gezegd dat de grootte van een penis er niet toe doet, maar in feite kan het toch een verschil uitmaken. Denk je maar eens in: een penis van een flinke grote in een kleine vagina proberen te krijgen, is niet direct een goed idee. Om als vrouw met een kleine vagina een grote penis te kunnen binnenlaten, moet ze waarschijnlijk eerst boven gemiddeld opgewonden worden.

seks-lukt-niet4Een andere oorzaak van pijnlijke penetratie die toegeschreven kan worden aan vernauwing van de vagina, is vaginisme. Hierbij vinden sterke, onvrijwillige aanspanningen van de vaginaspieren plaats. Maar vaginisme is eigenlijk niet zozeer een fysieke oorzaak van moeizame tot onmogelijke penetratie, maar juist een mentale, psychosomatische oorzaak. Er zijn twee soorten vaginisme:

 • Primair vaginisme. Als een vrouw nog nooit pijnvrije penetratie geslachtsgemeenschap heeft gehad door onvrijwillige samentrekkingen van de bekkenbodemspieren, wordt haar conditie beschreven als primair vaginisme. Sommige vrouwen met dit type vaginisme zijn niet in staat een tampon te dragen of gynaecologisch onderzoek te ondergaan. Ook kan de (seksuele) relatie met hun partner hieronder lijden.
 • Secundair vaginisme. Vaginisme kan ook later in het leven ontstaan, na vele jaren van onplezierig geslachtsgemeenschap. Dit type conditie, beter bekend als secundair vaginisme, wordt meestal voorafgegaan aan een medische conditie, een traumatische gebeurtenis, bevalling, operatie of een verandering in het lichaam als de menopauze.

Veel voorkomende symptomen van vaginisme zijn:

 • Een brandend of stekend gevoel door vernauwing tijdens de seks
 • Moeite met of onmogelijke penetratie, pijn of oncomfortabel gevoel bij binnendringen van de vagina door de penis
 • Aanhoudende seksuele discomfort of pijn die volgt na onder andere: een bevalling, een vaginale of urineschimmelinfectie, soa’s, kanker, verkrachting, een operatie, menopauze
 • Aanhoudende seksuele pijn die vanuit het niets lijkt te komen, zonder aanwijsbare oorzaak
 • Moeite met het inbrengen van tampons of het ondergaan van een gynaecologisch onderzoek
 • Spasmes van andere spiergroepen (in de benen, de onderrug, etc.) of pauzes in de ademhaling tijdens het doen van pogingen tot geslachtsgemeenschap
 • Vermijden van seks door pijn en of falende pogingen tot seks

seks-lukt-niet5

Er is sprake van een pijncyclus bij vaginisme: 1) het lichaam anticipeert zich op pijn en angst, 2) het lichaam spant automatisch de vaginale spieren aan, 3) door de aanspanning van de spieren wordt seks pijnlijk, en penetratie zo goed als onmogelijk, 4) de pijn neemt toe in intensiteit, 5) het lichaam stelt zich schrap voor seks, 6) intimiteit wordt zoveel mogelijk ontweken.

Oorzaak #6: Vulvodynie

Vulvodynie is een chronische pijn bij de uiterste seksuele organen (samen de vulva genoemd), waaronder de labia, de clitoris en de vaginale opening vallen. De pijn kan op een enkele plek voorkomen, maar het kan op verschillende momenten verschillende plekken aantasten. seks-lukt-niet6De diagnose vulvodynie wordt gesteld aan de hand van de locatie (gegeneraliseerd vs. gelokaliseerd):

 • Gegeneraliseerde vulvodynie. Bij deze vorm van vulvodynie wordt de gehele vulva aangetast. De pijn kan opgewekt worden door aanraking, geslachtsgemeenschap, het inbrengen van een tampon, of door te fietsen. Maar de pijn kan ook zonder aanraking aanwezig zijn, bijvoorbeeld tijdens beweging als wandelen, maar ook tijdens rustperioden.
 • Gelokaliseerde vulvodynie. Hierbij wordt een specifiek gedeelte van de vulva aangetast, zoals de clitoris. Ook hier kan pijn met en zonder aanraking plaatsvinden, door geslachtsgemeenschap, door het inbrengen van een tampon, of door te fietsen.

De meest veelvoorkomende symptomen van vulvodynie zijn:

 • Een branderig, stekend gevoel of ruwheid van de huid
 • Een pijnlijk, zeer, kloppend gevoel
 • Jeuk

7 tips tegen pijn bij penetratie en vrijen

Maar maak je geen zorgen, er zijn oplossingen!

Pijn tijdens seks hoeft geen gewoonte te worden.

Met de juiste behandeling zal het gewoon mogelijk zijn om sterren voor je ogen te zien van genot, en kronkelend op bed te liggen als reactie op de schokken van plezier die door je lichaam sidderen. Met de volgende tips tegen pijn tijdens geslachtsgemeenschap zal je een heel eind komen:

Tip #1: Doe aan (genoeg!) voorspel

Voorspel is essentieel om echt opgewonden te worden, vooral in het geval van vrouwen. Maar voorspel is ook erg persoonlijk bepaald. Wat opwindend is voor de een, is niet per definitie opwindend voor de ander. De een rolt graag zoenend door bed met haar partner, de ander kijkt liever samen naar porno. Weer een ander heeft liever orale stimulatie.

seks-lukt-niet7Zodra je weet wat jouw lichaam in lichterlaaie zet, zal je gemakkelijker het proces van bloedstroom naar je genitaliën in gang kunnen zetten. Dit verhoogt je vagina’s natuurlijke lubricatie, waardoor penetratie en vrijen plezieriger zullen worden.

Een extra tip: probeer je echt te focussen op de sensaties van de aanrakingen van je partner en raak ook je partner aan. Laat jezelf meevoeren door het genot dat je creëert voor je partner, of dat je zelf ervaart. Neem genoeg tijd om echt opgewonden te worden.

Tip #2: Houd glijmiddel in de aanslag

Om te voorkomen dat jouw vagina te droog blijft om gepenetreerd te kunnen worden, zorg ervoor dat je glijmiddel in de buurt hebt. Zelfs wanneer je het niet nodig hebt omdat je achteraf ‘nat’ genoeg bent door het voorspel, is het zeker handig om het in de buurt te hebben. Zo houdt je de sfeer vast en hoef je niet ongemakkelijk en geïrriteerd te zoeken naar het middel.

Daarnaast kan glijmiddel hebben voor het geval dat de opening van de vagina – en de vagina zelf – in vergelijking met de penis erg klein is. In plaats van ongemakkelijke pogingen te doen tot het in de vagina binnendringen van de penis, is het gemakkelijker om een glijmiddel te gebruiken om de penis soepeler naar binnen te laten glijden.

Tip #3: Ontdoe je van stress en spanningen

Wanneer je op een dag veel spanning hebt meegemaakt, kan je die spanning mee de slaapkamer in nemen. Hierdoor is je lichaam, waaronder je bekkenbodemspieren, niet goed ontspannen. Hierdoor zal penetratie pijnlijk worden. Zorg daarom dat je genoeg relaxt voordat je begint met seks. Laat je partner je een (erotische) massage geven – en vice versa. Of doe aan meditatie of yoga.

seks-lukt-niet8

Tip #4: Bouw het op

Zeker als je wat vermijdend bent geworden ten opzichte van seks door nare eerdere ervaringen, kan het goed zijn om de seks rustig op te bouwen. Begin niet direct met geslachtgemeenschap, maar bouw de seksuele handelingen op. Begin eens met een wilde zoenpartij, en ga van daaruit over op handwerk en orale seks.

Hiermee bouw je ook de seksuele spanning op; je gaat meer naar elkaar verlangen. Dit maakt het ook eenvoudiger om opgewonden te worden en daarmee vochtig genoeg. Hierdoor zal de seks uiteindelijk veel minder pijnlijk zijn als jullie besluiten geslachtsgemeenschap te hebben.

Tip #5: Begin bij jezelf

Om echt te kunnen genieten van seks, is het belangrijk dat je je eigen lichaam kent. Je kunt er niet altijd op rekenen dat je partner precies weet wat jij lekker zult vinden. Maar wanneer jij wel weet welke plekjes extra gevoelig zijn, en wat jou doet kronkelen van genot, kan je je partner aanwijzingen geven.

Om erachter te komen wat jij lekker vindt; wat jou opwindt, kan het helpen om te masturberen. Neem hier echt de tijd voor, en zoek ook een plek uit waar jij je echt kunt ontspannen. Voel je niet gegeneerd; je bent echt niet de enige die dit doet. Het zal je uiteindelijk alleen maar helpen meer te kunnen genieten van seks mét een partner.

Tip #6: Neem voorzorgsmaatregelen

seks-lukt-niet9Je kunt natuurlijk ook alvast wat (kleine) voorzorgsmaatregelen nemen om de hoeveelheid pijn tijdens de seks zoveel mogelijk te verkleinen. Denk hierbij aan:

 • Zorgen dat je blaas leeg is
 • Een warm bad nemen
 • Een pijnstillend middel halen bij de drogist

Tip #7: Schakel professionele hulp in

Wanneer jij merkt dat, wat je ook probeert, jij jouw pijn tijdens de seks niet kunt verminderen, pest jezelf dan niet en ga gewoon langs bij je huisarts of je gynaecoloog. Zeker in het geval van infecties, vulvodynie of vaginisme is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt.

Deze condities kunnen namelijk tot verdere problemen leiden als ze niet behandeld worden.

Daarnaast zal het – als je deze hebt – jouw relatie ook zeker ten goede komen als jullie een goed seksleven hebben. Pijn tijdens het vrijen kan een spetterend seksleven flink in de weg staan, dus zorg ervoor dat je (op tijd!) op zoek gaat naar een gepaste behandeling.

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *