Geen Zin in Seks? 5 Essentiële Tips om Frigide Op te Lossen

Alsjeblieft, schat. Het is al zo’n tijd geleden,” fluistert je partner je in je oor. “Ik verlang zo naar je. Laat mij je hebben.” In plaats van het warme gevoel dat je zou moeten bekruipen door de lading van de woorden, maakt een gevoel van paniek zich meester van je. Want hoe vertel je je partner dat je helemaal geen seks wilt, en sterker nog: dat je het niet kunt?

Het lijkt voor velen te bizar voor woorden: geen zin hebben in seks. Tegenwoordig is seks overal: in reclames, in tv-shows, in campagnes etc. Het is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Niets dat jou zo kan laten sidderen van geluk als seks. Dus hoe is het toch mogelijk dat jij wel een afgenomen seks drive hebt? En nog belangrijker: hoe los je dit op?

frigide1

Wat houdt frigide in?

Kort gezegd kan rigide kan afgeleid worden van het Engelse woord ‘frigid’, wat vertaald kan worden naar ‘koud’. In het Nederlands wijst het woord op ‘seksuele ongevoeligheid’. Seks laat een frigide persoon dus eigenlijk koud; het roept geen warme gevoelens bij diegene op. Oftewel, iemand die frigide is, voelt weinig tot geen seksuele opwinding en is daarmee seksueel ongevoelig(er).

Het begrip slaat op seksuele ongevoeligheid bij vrouwen, maar het kan vergeleken worden met een bekende situatie bij mannen: problemen hebben met het krijgen van (of aanhouden van) een erectie. Ze worden simpelweg niet (genoeg) opgewonden van seksuele stimuli. Voor vrouwen manifesteert frigide in een onvermogen om (goed) vochtig te worden. Haar lichaam wijst seks daarmee af.

Frigiditeit is een fenomeen dat voorheen veel gebruikt werd in de seksuologie, een wetenschap die onderzoek doen naar seksualiteit. Maar tegenwoordig wordt het bestaan van frigide als stoornis toch met een korreltje zout genomen. Vaak is er een namelijk een andere factor die van invloed is op het niet opgewonden kunnen raken. Een ‘frigide’ vrouw is niet ‘defect’: met de juiste stimulus is opwinding wel degelijk mogelijk.

Ontstaan van frigide

Frigiditeit kan verschillende oorzaken hebben. Deze kunnen grofweg ingedeeld worden in de volgende groepen: psychologische oorzaken, fysieke oorzaken, oorzaken door gedragingen en externe oorzaken.

Psychologische oorzaken:

 • Stress
 • Angst
 • Angst door eerdere negatieve seksuele ervaringen (zoals seksueel misbruik)
 • Angst voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s)
 • Prestatieangst
 • Angst voor zwangerschap
 • Zorgen
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Gebrek aan emotionele betrokkenheid

frigide2

Fysieke oorzaken:

 • Dyspareunie (pijn bij het vrijen)

Lees hier meer over in dit artikel.

 • Droogheid van de vagina
 • Deze kunnen ook beschouwd worden als psychologische oorzaken: pijn en droogheid worden veroorzaakt door angst voor pijn of droogheid.

frigide3

Dyspareunie (pijn bij het vrijen)

Oorzaken door gedragingen:

 • Veel alcohol drinken
 • Middelenmisbruik (bv. drugs)

Externe oorzaken:

 • Te weinig stimulatie door partner

Symptomen van frigiditeit

Over het algemeen zijn de symptomen van frigiditeit weinig uiteenlopend. Maar ze kunnen wel variëren per vrouw. Ze slaan voornamelijk op psychologische of fysieke ongemakken. De symptomen zijn:

 • Verminderd libido (zin in seks)
 • Gebrek aan plezierbelevenis aan geslachtsgemeenschap
 • Pijn bij geslachtsgemeenschap
 • Vaginale droogheid (is dus een oorzaak en symptoom, het een (angst voor vaginale droogheid) werkt het ander (vaginale droogheid) waarschijnlijk in de hand)

Gevolgen van frigiditeit

Doordat de zin in seks van de vrouw afneemt, zal zij ook minder vaak seksuele relaties aan willen gaan. Mocht zij een partner hebben, dan zal het gebrek aan seksuele intimiteit gevolgen kunnen hebben voor haar relatie. Haar partner kan bijvoorbeeld onbegrip tonen voor haar situatie, waardoor er een wig tussen hen gecreëerd kan worden – ironisch, aangezien hij/zij haar zelf mogelijk te weinig stimuleert.

frigide4

Hoe los je frigiditeit op?

Het voelt nu misschien alsof je permanent je zin in seks verloren bent. Opgewonden raken lukt je zo goed als niet meer. Je voelt hoe jouw partner en jij langzaamaan uit elkaar drijven, en dat haat je. Je weet dat hij je niet zomaar zult verlaten omwille van het feit dat de seks even minder (lees: vrijwel niet-bestaand) is – jullie houden van elkaar – maar je mist de intimiteit die jullie deelden.

Maar zeker als jij al eerder wel probleemloos geslachtsgemeenschap kon hebben, is jouw frigiditeit dus niet onomkeerbaar. Probeer er eerst via het lijstje oorzaken achter te komen hoe het komt dat jij nu wel frigide bent. Is er recent iets gebeurd dat angsten bij jou heeft opgeroepen of is er iets veranderd aan jouw dieet (meer alcohol)? Kies hierna een van de volgende oplossingen die jou het meest geschikt lijkt.

Oplossing #1 Drink kava

Kavadrankjes staan erom bekend dat ze mensen gevoelens van rust en euforie geven. Ze worden gemaakt van de kavaplant. De bladeren en wortelen van de plant worden tot moes gestampt, waarna dit tot een cocktail verwerkt wordt. Het drinken van deze cocktail helpt frigide vrouwen om te gaan met hun angst en nervositeit, spierspasmes en gevoelens van depressiviteit.

Maar let op: het drankje wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Ook mag het niet gecombineerd worden met alcohol, barbituraten, antidepressiva, anti-psychotische medicijnen of andere stoffen die werken op het centrale zenuwstelsel.

Wees ook voorzichtig met de hoeveelheid kava die je drinkt. Een teveel aan het drankje kan namelijk flinke bijwerkingen hebben (kortademigheid, rode ogen, verhoogde bloeddruk, droge en verkleurde huid, gewichtsverlies etc.). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 70-240 milligram.

Oplossing #2 Let op je dieet

Om frigiditeit op te lossen, is het van belang dat je goed let op wat je wel en niet binnenkrijgt. Bepaald voedsel zal je helpen om van je frigiditeit af te komen, terwijl andere voeding juist de frigiditeit kan verergeren. Voorbeelden van juiste voeding zijn: avocado’s, eieren (die vers van de kip komen), olijfolie, pompoenpitten, soja, sesamolie en eten. Maar vermijd gevogelte, rood vlees en suiker.

Daarnaast kan je seksuele verlangen ook negatief beïnvloed worden door het nuttigen van een overmatige hoeveelheid alcohol. Zorg er dus voor dat je alcohol zoveel mogelijk vermijdt, als je je sekslust weer tot leven wilt wekken. De aanbevolen hoeveelheid alcohol is: niet meer dan 1 glas per dag. Dit lijkt misschien weinig, maar zie het maar zo: liever seks dan alcohol!

Een extra tip: verwerk wilde yam in je dieet. Dit is een plant waarvan de wortel bepaalde stoffen bevatten die ouderdam tegengaan. Een daarvan is de natuurlijke steroïde dehydro-epiandrosteron. Deze stof ‘verjongt’ je en geeft je een nieuwe kracht en zin om seks te hebben. Gebruik het eerst gedurende twee weken, stop er dan twee weken lang mee, enzovoorts.

frigide5

Wilde yam is verkrijgbaar in capsules

Oplossing #3 Gebruik damiana

Een ander mogelijke oplossing voor frigiditeit wordt gevormd door het kruid damiana. Damiana staat bekend als het ‘vrouwelijke seksualiteitskruid’, en zou zelfs de seksuele vermogens van ouderen en verzwakten verhogen. Het komt van de bladeren van de Turnera diffusa (andere benaming voor damiana). Het heeft naar verluidt een aromatische geur en een aangename smaak.

Damiana is doorgaans beschikbaar als tinctuur (oplossing van kruiden), capsule, poeder of thee. Voorbeelden van aanbevolen hoeveelheden zijn:

 • Als tinctuur: drie keer per 2,5 millimeter, oraal in te nemen
 • Als poedervormig kruid: 18 gram in een afkooksel van 500 milliliter, driemaal per dag als thee te drinken

Het kruid kan gevoelens van relaxatie en euforie oproepen, maar tegelijkertijd zijn er ook een aantal bijwerkingen aan verbonden. Voorbeelden hiervan zijn: hallucinaties, irritaties aan de urinebuis en (bij inname in overmatige hoeveelheden) schade aan de lever. In combinatie met medicijnen kan het ook bijwerkingen opleveren. Neem daarom eerst even contact op met je huisarts over de voorgeschreven hoeveelheid.

Oplossing #4 Praat met je partner

Het aanpassen van je voeding en het innemen van bepaalde kruiden kan er dus voornamelijk voor zorgen dat je lust en enthousiasme jegens seks (weer) opleven. Maar het zal niet voor iedereen de ultieme oplossing vormen. Het kan misschien wel angsten doen verminderen, maar het zal ze waarschijnlijk niet helemaal wegnemen.

Een manier waarop je wel meer de ‘koe bij de horens vat’, is door te praten met je partner over je angsten en zorgen. Door hem/haar goed uit te leggen wat deze inhouden en waar ze vandaan komen, kan je wellicht samen aan werken aan een manier om ze weg te nemen.

Een voorbeeld is dat jullie meer tijd besteden aan voorspel, of dat jullie helemaal overnieuw beginnen: begin met zachte strelingen hier en daar gedurende de dag en wakker daarmee de lust aan. En blijf ook – als je eenmaal geslachtsgemeenschap gaat hebben – goed met elkaar communiceren; geef goed aan wat jou wel of niet opwindt. Probeer ook eens nieuwe standjes!

frigide6

Tip: begin het gesprek in een rustige setting, zoals tijdens een activiteit die jullie beiden leuk vinden (bv. film kijken)

Oplossing #5 Raadpleeg je huisarts

De voorgaande potentiële oplossingen kunnen wel degelijk effectief zijn, maar ze zijn gebaseerd op wat jij zelf kunt doen. Als je echt op zoek bent naar meer professionele begeleiding of als de andere methoden weinig vruchten afwerken, kan je natuurlijk ook even langsgaan bij je huisarts. Enkel hij/zij kan jou met zekerheid vertellen welke behandeling effectief zal zijn voor jou specifiek.

Maar de kans is groot dat jouw huisarts je zal aanraden om zoveel mogelijk te proberen de intimiteit tussen je partner en jou op te bouwen. Of als je alleenstaand bent zal hij/zij je waarschijnlijk aansporen je eigen lichaam (opnieuw) te leren kennen via enkele oefeningen (jezelf plezieren). Qua medicijnen is de zekerheid van de werking en eventuele bijwerkingen namelijk nog niet zeker.

2 Reacties op "Geen Zin in Seks? 5 Essentiële Tips om Frigide Op te Lossen"

 1. Poppe

  says:

  Al 10 jaar geen seks meer met eega. Geen zoen, geen knuffel. Met moeite 10 woorden per dag. Ik slaap boven, zij beneden. Elk apart op reis. Zou het afstappen, maar financieel niet haalbaar. Ben het beu! Toen ik ze leerde kennen was er geen vuiltje aan de lucht. Maar langzaam veranderde ze en zei ze dat ze niet graag aan seks deed.

 2. Jozienkorsten

  says:

  Zelfde meegemaakt met mijn huidige exman. 2jaar getrouwd en ineens impotent. Ben in totaal bijna 16jaar gebleven. Spraken er nooit over omdat hij dat niet wilde. Bij mijn vertrek zei hij, dat het mijn schuld was dat hij niet meer kon. Ik vroeg hem hoezo. Omdat de sex niet klopte tussen hem en mij. Ik raad u aan om niet zo lang te wachten met elkaar te praten. Praten lost.de problemen op. Vraag haar duidelijk om haar probleem te bespreken. Het kan zijn, dat de handelingen die u verricht bij het samen zijn, bij haar niet de voldoening geven als voorheen. Duidelijk zijn.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *