Moet Ik naar de Dokter als Ik Vroegtijdig klaarkom?

Premature ejaculatie, dus vroegtijdig klaarkomen, is de meest voorkomende seksuele aandoening onder mannen. Als jij ook last hebt van te vroeg klaarkomen: wees gerust, je bent lang niet de enige. Misschien lijkt het soms zo, omdat mannen hier niet erg open over praten. Toch kampt ongeveer 30% van de mannen met dit probleem.

Ik noemde vroegtijdig klaarkomen een ‘seksuele aandoening’. Het wordt namelijk echt gezien als een medische aandoening. Onder mannen heerst er echter een soort stigma over vroegtijdig klaarkomen. Je zou minder mannelijk zijn, of je gewoon niet goed kunnen beheersen wanneer je te vroeg klaarkomt. Betekent dit dat je naar de dokter zou moeten als je te snel klaarkomt?

Wat is precies premature ejaculatie?

Vroegtijdig klaarkomen is een breed begrip. Niet iedereen hanteert dan ook dezelfde definities van het woord ‘vroegtijdig’. Kom je te snel klaar als je partner dat vindt, of als je dat zelf vindt? En wat is dan precies te snel? Dit in combinatie met het sociale stigma rondom vroegtijdig klaarkomen zorgt ervoor dat veel mannen niet weten wat ze er precies mee moeten.

De algemene definitie van vroegtijdig klaarkomen is dat de man consistent minder dan 2 minuten na het begin van de seks al tegen zijn wil klaarkomt. Dat is dus best wel snel; veel mannen die denken dat ze ook te vroeg hun zaad lozen, zitten hier nog een paar minuten boven. Hun partner (en zijzelf) kan daar zeker ontevreden mee zijn, maar officieel hebben we het dan niet over de aandoening ‘vroegtijdig klaarkomen’.

dokter1

Eigenlijk maakt de officiële definitie niet zo heel veel uit. Als jij al binnen enkele minuten klaarkomt, en jij en je partner daar op seksueel gebied last van hebben, heb je al genoeg reden om er wat aan te willen doen.

Daartegenover staat dat je geen onrealistische verwachtingen moet hebben. Mannen in pornofilms kunnen het soms een halfuur volhouden; als jij dan niet boven de 15 komt, betekent het zeker niet dat je vroegtijdig klaarkomt!

Waardoor kom ik te vroeg klaar?

Vroeger dacht men dat premature ejaculatie iets lichamelijks was. Je werd ermee geboren en het bleef je hele leven zo; niks aan te doen. Ondertussen weten we wel beter en is er ook een grote psychologische factor bekend. Je brein en je gedachten hebben namelijk veel invloed op hoe je lichaam werkt en hoe je klaarkomt.

Zo werd ontdekt dat mannen die veel stress ervaren tijdens de seks sneller klaarkomen. De stress kan ontstaan door onzekerheid (doe ik het wel goed in bed?) of doordat de man met hele andere dingen bezig is tijdens de seks. Dit kan ook een vicieuze cirkel worden; de man is de eerste keer onzeker in bed, komt daardoor te snel klaar, en is de volgende keer nog onzekerder.

Dat betekent niet dat er helemaal geen lichamelijke oorzaken zijn voor vroegtijdig klaarkomen. Sommige mannen hebben bijvoorbeeld een sterkere pc-spier dan andere. De pc-spier zorgt voor het orgasme en hoe meer controle je over de spier hebt, hoe beter je jouw orgasme kunt uitstellen. Dit kun je trainen; hier ga ik het later nog over hebben.

PC spier

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen mannen niet sneller klaar naarmate ze ouder worden. Ook het idee dat jonge mannen meer last hebben van premature ejaculatie, omdat ze nog weinig ervaring hebben, blijkt achterhaald. Leeftijd heeft wel invloed op het voorkomen van erectiestoornissen, die weer samenhangen met vroegtijdig klaarkomen.

Moet ik naar de dokter als ik vroegtijdig klaarkom?

Statistisch gezien gaan weinig mannen die te vroeg klaarkomen ermee naar de dokter. Dit is vaak vanwege schaamte, of omdat ze het niet nodig vinden om naar de dokter te gaan. Het is geen levensbedreigend probleem en ze hebben geen fysieke pijn, dus dan hoef ik toch geen dokter te zien?

dokter2

Toch kan een dokter veel duidelijk maken in dit soort situaties. Allereerst kan een dokter helpen om de oorzaak van je premature ejaculatie te vinden. Die is, zoals je gelezen hebt, niet bij iedereen hetzelfde en het kan lastig zijn om per persoon de oorzaak te ontdekken. Daarnaast gaat vroegtijdig klaarkomen soms samen met een andere stoornis; dit kan een dokter uitsluiten of bevestigen.

De dokter gaat kijken naar je medicijngebruik. Sommige medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat je eerder klaarkomt dan normaal. Mocht dit niet de oorzaak zijn, kan een dokter verschillende tests doen. Zo wordt je hormoonspiegel bekeken. Hormonale afwijkingen kunnen ook voor vroegtijdig klaarkomen zorgen. Daarnaast zijn er tests om andere medische problemen te onderzoeken.

Daarnaast gaat een dokter in gesprek met jou en je partner, om te kijken wat er precies aan de hand is en wat voor impact dit heeft op jullie relatie. Als jullie relatie namelijk erg te lijden heeft onder de aandoening, kan het verstandig zijn een soort therapie te volgen. Een ongezond seksleven is namelijk schadelijker voor je relatie dan je zou denken!

dokter3

Ten slotte kan de dokter je een passende behandeling aanraden. Elke oorzaak voor vroegtijdig klaarkomen heeft uiteraard een eigen behandeling. Een dokter kan je dus helpen om uit te zoeken wat precies het probleem is, hoe het probleem je relatie beïnvloedt en wat je het beste kunt doen om het probleem op te lossen.

Wat kan ik zelf doen om mijn orgasme uit te stellen?

Je hoeft niet per se naar de dokter om zelf wat te doen aan je vroegtijdige orgasmes. Er zijn veel manieren om je orgasme uit te stellen, zonder dat je daarvoor een specifieke therapie of iets dergelijks hoeft te volgen. Ik bespreek eerst methodes om de psychologische kant van het probleem aan te pakken, en daarna hoe je fysiek je orgasme uit kunt stellen.

De psychologische kant

Vroegtijdig klaarkomen heeft, zoals gezegd, veel te maken met stress. Veel mannen ervaren stress tijdens de seks. Ze zijn bijvoorbeeld eerder al te vroeg klaargekomen, of maken zich zorgen over hun prestaties in bed. Hoe zorgt deze stress er eigenlijk voor dat je sneller klaarkomt dan je zou willen?

Stress heeft verschillende lichamelijke reacties als gevolg. De belangrijkste hier zijn een verhoogde ademhaling en hartslag. Ga eens na bij jezelf: wat gebeurt er als je klaarkomt? Juist: je hartslag gaat omhoog en je haalt sneller adem! Je lichaam associeert de reacties die ontstaan door stress dus met een orgasme. Doordat je sneller ademhaalt en je hartslag verhoogt, denkt je lichaam dat je bijna klaarkomt.

dokter4

Het is dus belangrijk om de stress te verminderen. Een therapie, aanbevolen door een dokter, kan hierbij helpen. Wat je zelf kunt doen is allereerst met je partner praten. Je partner moet er voor je zijn om je te helpen met je probleem, niet om je te veroordelen. Weten dat je partner je waardeert en je helpt om je orgasme uit te stellen, kan de stress al verminderen.

Daarnaast moeten jullie uitgebreid genieten van de seks. Doe veel aan voorspel, raak gewend aan elkaar en ontspan. Hoe meer je je kunt ontspannen tijdens de seks, hoe minder snel je hartslag omhoog gaat. Bouw het ook rustig op: door gelijk op seks over te gaan, versterk je de symptomen van stress alleen maar.

Denk ten slotte niet alleen maar aan je orgasme. Hoe meer je erover nadenkt, hoe minder je op je lichaam let. Je merkt dan niet dat je al bijna klaarkomt. Leg juist de focus bij je partner: hoe kun je diegene zo veel mogelijk laten genieten? Dit maakt de seks voor haar ook nog eens een stuk prettiger!

De fysieke kant

De eerste manier om fysiek je orgasme uit te stellen, heeft te maken met je ademhaling. Je kunt leren om je ademhaling meer onder controle te krijgen. Begin hiermee tijdens het masturberen; probeer zo lang mogelijke tijd constant adem te halen, ook al kom je dichtbij je orgasme. Je merkt al snel dat je hierdoor later klaarkomt.

dokter5

Daarnaast kun je oefeningen doen om je controle over de pc-spier te versterken. Zoals gezegd is dit de spier die je orgasmes veroorzaakt. Oefeningen om de pc-spier te trainen, de zogenaamde kegeloefeningen, versterken de spier en geven je meer controle. Op onze site staan ontzettend veel artikelen die verschillende kegeloefeningen beschrijven, compleet met schema’s.

Je gebruikt je pc-spier op deze manier tijdens de seks: wanneer jullie bezig zijn, houd je de spier zo veel mogelijk ontspannen. Veel mannen maken hier al de fout dat ze hem juist aanspannen; dan kom je sneller klaar! Voel je dat je bijna op je hoogtepunt bent? Pas dan span je de pc-spier hard aan. Als het goed is, voel je nu je orgasme wegzakken. Pauzeer een tijdje, en ga dan verder met de seks.

Stel je ejaculatie vanavond al 30 minuten langer uit

Wanneer je nog meer adviezen en strategieën wilt om voorgoed je ejaculatie uit te stellen, heb ik nog een goede tip voor je. Chris Coster is de autoriteit op het gebied van het verhelpen van vroegtijdige ejaculatie. Hij heeft een baanbrekende methode ontwikkelt die vele mannen al hebben verlost van te snel klaarkomen.

Je leert er alles over in zijn uitgebreide aanpak met talloze oefeningen en tips. Daarnaast krijg je nog enkele zeer interessante bonussen die je seksleven nog verder zullen verbeteren.

Bekijk hier de methode van Chris Coster:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *