Stress Door Vroegtijdig Klaarkomen? 3 Expert Tips
Vroegtijdig klaarkomen is een ontzettend naar probleem, dat allerlei vervelende gevoelens naar boven kan halen. Menig man schaamt zich als hij niet kan presteren in de slaapkamer, en frustratie is ook een veelvoorkomende emotie bij snel klaarkomende mannen, want de kwaliteit van je seksleven gaat er natuurlijk niet op vooruit. Een andere emotie die kan voorkomen, is stress.
Het is niet zo vreemd dat je stress ervaart als je last hebt van vroegtijdig klaarkomen. Je gaat je natuurlijk meer zorgen maken elke keer dat je seks hebt, omdat je bang bent dat je weer matig zal presteren. Goed is stress echter niet, ook niet voor je seksuele prestaties! Daarom leer je in dit artikel alles over stress door vroegtijdig klaarkomen, waarom het slecht is, en hoe je ervan afkomt.
Wat is vroegtijdig klaarkomen, en heb ik ermee te maken?
Dit klinkt misschien een beetje als een rare vraag, want de term vroegtijdig klaarkomen lijkt natuurlijk nogal voor zich te spreken: je komt te vroeg klaar. Vroegtijdig klaarkomen, ook wel premature ejaculatie genoemd, is echter een medische term, en veel mannen die denken dat ze ermee te maken hebben, hebben eigenlijk een veel minder ernstig probleem.
Om echt te kunnen spreken van vroegtijdig klaarkomen, moet je binnen een minuut klaarkomen nadat de penetratie begint. Veel mannen zijn weliswaar niet tevreden met de tijd die ze tussen de lakens doorbrengen, maar échte vroegtijdige zaadlozing is vrij zeldzaam. Een paar minuten weten de meeste mannen het nog wel vol te houden.
Dat maakt het natuurlijk nog steeds niet minder vervelend als je het naar jouw eigen mening niet lang genoeg volhoudt in bed, want dat kan nog steeds van invloed zijn op de seksuele voldoening van jou en je bedpartner(s). Heb jij geen last van vroegtijdig klaarkomen, maar kom je wel te snel klaar naar jouw zin of die van je partner? Dan is de rest van dit artikel ook op jou van toepassing, en zul je waarschijnlijk ook iets hebben aan de tips die ik hier bespreek!
Iets wat ik in dit kader wel even wil noemen, is dat veel mannen erg onrealistische verwachtingen hebben over hoe lang seks hoort te duren. Dit komt grotendeels door pornovideo’s waarin mannen het zo een halfuur lang volhouden. Penetratie duurt gemiddeld echter slechts ongeveer 5,5 minuut (bron), wat betekent dat het ook relatief vaak korter duurt dan dat. Volgens therapeuten ligt de ideale lengte tussen de 7 en 13 minuten, en is alles van 3 tot 7 minuten “adequaat” (bron).
“Veel mannen denken dat ze te snel klaarkomen, maar houden zichzelf in werkelijkheid gewoon aan onmogelijke standaarden.”
De wederzijdse invloed van stress en seksuele problemen
Zoals gezegd is het natuurlijk logisch dat vroegtijdig klaarkomen een oorzaak van stress kan zijn. Je wil gewoon goed presteren in bed, en als dat niet lukt, dan groeit ook de kans dat het in de toekomst niet zal lukken. Elke seksuele ervaring heeft daarom een element van stress, omdat je ontzettend bang bent dat het ook nu weer binnen een minuut klaar zal zijn.
De wisselwerking tussen stress en seksuele problemen werkt echter ook de andere kant op. Psychologische oorzaken kunnen ook seksuele problemen veroorzaken, en stress is een belangrijke veroorzaker van vroegtijdig klaarkomen (bron). Als jij veel stress hebt over je seksuele prestaties, wordt de kans dus alleen maar groter dat je nóg sneller klaarkomt!
Zoals je waarschijnlijk wel snapt, kom je zo in een vicieuze cirkel terecht. Doordat je te snel klaarkomt, ga je stress ervaren, waardoor je nog sneller klaarkomt, waardoor je nog meer stress gaat ervaren, waardoor je nóg sneller klaarkomt… Die neerwaartse spiraal zorgt er dus voor dat zowel je seksuele probleem als je gevoelens van stress alleen maar erger worden, en dat wil je natuurlijk niet.
“Als je deze neerwaartse spiraal niet weet te doorbreken, zal het alleen maar slechter en slechter met je gaan.”
Bovendien kunnen ook andere seksuele problemen worden veroorzaakt door stress. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan erectiestoornissen. Het laatste wat je wil is natuurlijk nóg een seksueel probleem bovenop het probleem dat je al hebt, dus dat is nog een reden om met je stress af te willen rekenen. Gelukkig is dat precies waar ik je aan het einde van dit artikel mee zal helpen!
De invloed van stress op je gezondheid
Stress is op zichzelf al een ontzettend naar gevoel, en bovendien kan stress dus je seksuele problematiek nog erger maken. Die redenen zouden op zichzelf natuurlijk al genoeg moeten zijn om af te willen rekenen met je stress. Als je echter nóg een reden nodig hebt, dan heb ik die voor je: stress is ook nog eens ontzettend slecht voor je gezondheid.
Stress omvat een zware overbelasting van het centrale en autonome zenuwstelsel. Dat zegt je misschien niet zoveel, maar concreet betekent het dat zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid enorm kunnen leiden onder stress, zeker als die stress langdurig is. Via het centrale en autonome zenuwstelsel wordt eigenlijk je hele lichaam aangestuurd, dus als het daar mis gaat, dan kunnen overal problemen ontstaan.
“Je centrale en autonome zenuwstelsel is voor je lichaam wat Utrecht Centraal is voor het Nederlandse spoornet: alle sporen komen daar samen, dus als het daar mis is, is het overal mis.”
Laten we beginnen met de effecten op je mentale gezondheid die stress met zich mee kan brengen. Stress kan neuronen in de hippocampus beschadigen, wat kan leiden tot een hoop mentale problemen, waarvan geheugenproblemen de meest voorkomende zijn (bron). Bij ouderen, die toch al vaker geheugenproblemen hebben, is dit effect het sterkst, maar ook jongere mensen kunnen hier al last van krijgen. Erg langdurige stress kan leiden tot klachten als depressies, burn-outs en angststoornissen.
Ook de lichamelijke problemen zijn niet te verwaarlozen. Eén van de meest voorkomende lichamelijke gevolgen van stress is een verslechterd immuunsysteem, waardoor je dus sneller ziek wordt (bron). Als stress ernstiger is, ontstaan er vaak ook klachten als hoofdpijn, spierpijn en slaapproblemen. Ook lichamelijk kun je je dus behoorlijk slecht voelen als gevolg van stress. Redenen genoeg dus om je stress aan te pakken!
Hoe kan ik door vroegtijdig klaarkomen veroorzaakte stress verhelpen? 3 tips van experts
Ik hoop dat ik je inmiddels heb weten te overtuigen dat het meer dan de moeite waard is om je stress aan te pakken, maar daarmee heb ik je natuurlijk nog maar weinig geholpen. Het is makkelijk gezegd dat je minder stress wil ervaren als gevolg van vroegtijdig klaarkomen, maar het is iets heel anders om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.
Gelukkig is dat precies waar ik je in de rest van dit artikel mee ga helpen. Ik ga je de beste tips van experts geven om ervoor te zorgen dat jij vanaf nu zo min mogelijk stress ervaart als gevolg van je seksuele probleem. Waarschijnlijk wordt het probleem daardoor ook nog eens minder, waardoor je nóg minder stress ervaart, en je die vicieuze cirkel kan omdraaien! De volgende tips zullen worden besproken:
Tip 1: Leg de nadruk minder op penetratie
Als er één onderdeel van de seks is die véél te belangrijk wordt geacht, dan is het wel penetratie. Vooral voor heterostellen (en dan eigenlijk vooral voor de mannen) zijn penetratie en seks zelfs min of meer synoniemen, en wordt alles wat daarvoor gebeurt hooguit als voorpret gezien, als een aanloopje naar wat er echt toe doet. Dit is echter een grote fout!
Wat vaak voorspel wordt genoemd, is eigenlijk geen voorspel, maar een essentieel onderdeel van de seks. Het kan net zo spannend en opwindend zijn en net zo goed voelen als penetratieve seks, en je doet jezelf tekort door het te verwaarlozen. Niet alleen dat, maar je kan er ook mee zorgen dat de seks langer duurt! Hoe dat komt, zal ik nu uitleggen.
Wanneer je minder de nadruk op penetratie legt, en dus meer tijd en aandacht besteedt aan het voorspel, leg je ook minder druk op die penetratie. Het is dan minder erg als die maar een minuut of twee duurt, want al met al was het toch een bevredigende vrijpartij. Hierdoor zul je minder stress ervaren rondom die penetratie, waardoor je het dus én langer volhoudt tijdens de penetratie, én je langer geniet van de seks in zijn geheel door het voorspel!
“Als jij penetratie een te groot ding maakt, dan kan het natuurlijk alleen maar tegenvallen.”
Het is ook wel het vermelden waard dat voorspel echt onmisbaar voor vrouwen is. Veel vrouwen kunnen helemaal niet klaarkomen door middel van penetratie, alleen door directe stimulering van de clitoris door je tong of je vingers. Wil je dus dat ook je eventuele vrouwelijke bedpartners van de seks kunnen genieten, dan is dat nóg een reden om meer nadruk op het “voorspel” te leggen.
Tip 2: Verminder ook de hoeveelheid stress over andere dingen
Stress kan zoals gezegd het gevolg zijn van vroegtijdig klaarkomen, en op zijn beurt dat vroegtijdige klaarkomen versterken. Je zal daarnaast echter ook wel andere bronnen van stress hebben in je leven, omdat het leven in de 21ste eeuw nu eenmaal flink stressvol kan zijn. Dat is iets wat je er op dit moment echt niet bij kan hebben, dus ook daar zul je iets aan moeten doen!
“Als stress van alle kanten op je afkomt, heeft het natuurlijk geen zin om slechts één bron van stress aan te pakken.”
Het maakt voor je seksuele prestaties namelijk niet uit waar stress vandaan komt. Stress over je werk, je opleiding, je relatie, je gezin, of welk aspect van je dagelijkse leven dan ook kan ervoor zorgen dat je sneller gaat klaarkomen. Als je vervolgens óók nog stress hebt over het feit dat je vroegtijdig klaarkomt, dan telt dat wel heel erg op!
Er zijn vaak dingen die je zelf kunt doen om de hoeveelheid stress in je dagelijkse leven te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of je wat minder verantwoordelijkheden op je kunt nemen, door wat vaker nee te zeggen als mensen iets van je vragen. Daarnaast kan ook meditatie, en dan specifiek mindfulness, voor veel mannen een uitkomst bieden.
Het kan echter ook zijn dat je professionele hulp nodig hebt. Dat kan in de vorm van een therapeut zijn, maar het kan ook zijn dat je je heel terecht zorgen maakt om dingen, en dat je hulp nodig hebt bij het oplossen van de onderliggende problemen. Heb je bijvoorbeeld stress over je financiën, dan heb je waarschijnlijk meer aan een financieel adviseur dan aan een psycholoog.
Tip 3: Praat erover met je partner
Vaak zijn stress en schaamte over seksuele prestaties nauw met elkaar verbonden. Je bent niet alleen voor jezelf bang dat je niet kan genieten van de seks, maar vaak ben je banger dat je je bedpartner teleur moet gaan stellen. Het kan daarom helpen om hier eens met je partner over te praten, en op die manier wat stress weg te nemen.
Er is namelijk een grote kans dat je partner hier best begrip voor op kan brengen. Als jij open bent over je probleem, en bovendien duidelijk maakt dat je op zoek bent naar een oplossing, dan wil je partner je misschien zelfs wel helpen bij het zoeken naar die oplossing. In ieder geval zal je partner enigszins gerustgesteld zijn dat je er iets aan probeert te doen, waardoor de situatie niet uitzichtloos is.
Hiervoor moet je natuurlijk wel een vaste partner hebben. Losse seksuele contacten zul je waarschijnlijk niet genoeg vertrouwen om zulke intieme gesprekken mee te hebben. Wel kan je het aan hen even duidelijk maken van tevoren. Dat is misschien behoorlijk ongemakkelijk, maar niet zo ongemakkelijk als onverwachts heel snel klaarkomen.
Stel je ejaculatie vanavond al 30 minuten langer uit
Wanneer je nog meer adviezen en strategieën wilt om voorgoed je ejaculatie uit te stellen, heb ik nog een goede tip voor je. Chris Coster is de autoriteit op het gebied van het verhelpen van vroegtijdige ejaculatie. Hij heeft een baanbrekende methode ontwikkelt die vele mannen al hebben verlost van te snel klaarkomen.
Je leert er alles over in zijn uitgebreide aanpak met talloze oefeningen en tips. Daarnaast krijg je nog enkele zeer interessante bonussen die je seksleven nog verder zullen verbeteren.
Bekijk hier de methode van Chris Coster: