web analytics

5 Oefeningen om Je PC Spier te Trainen en Sterker te Maken

In dit artikel zal je alles leren rond de pc spier. Wat het is, waar het zit, wat de voordelen zijn en hoe het te trainen met verschillende effectieve oefeningen.

Tot slot geef ik je een uitgebreid schema om de beste en snelste resultaten te krijgen voor de versterking van je pc spier. Allereerst even een overzicht van wat we gaan bespreken in deze wiki.

Wat is de PC spier precies?

De pubococcygeus spier (afgekort PC spier) is een hangmatig-achtige spier die loopt van het schaambeen tot het stuitbeen (staartbeen) die op de bodem van de bekkenholte zit en de bekkenorganen ondersteunen.

Waar zit de PC Spier?

PC spier

Wat is de functie van de PC spier?

De pc spiert regelt de urinestroom en samentrekkingen tijdens het orgasme.

Wat zijn de voordelen van een sterke PC spier?

Een sterke pc spier heeft als resultaat:

 • (Meer) controle over je ejaculatie en erectie als man zijnde
 • Sterkere orgasmes omdat de samentrekkingen heftiger zijn
 • Vermindering van urine-incontinentie (onvrijwillig urineren)
 • Een soepelere bevalling omdat het hoofd van de baby dan in een betere positie zit

Hoe train je de PC spier?

De PC spier train je door middel van kegel oefeningen. Kegel oefeningen, bedacht door gynaecoloog Arnold Kegel, zijn een aantal oefeningen waarmee je de bekkenbodemspier traint. De PC spier is een belangrijk onderdeel van de bekkenbodemspieren.

5 PC spier (kegel) oefeningen

Bij kegel oefeningen sta je óf je zit op een stoel.

Bij de besproken oefeningen hieronder moet je vaak je pc spier aanspannen en daarna weer ontspannen. Hier volgt een korte uitleg over hoe dat werkt.

PC spier aanspannen/aantrekken

Zoals gezegd is de pc spier, de spier die je gebruikt om je plas tegen te houden wanneer je nodig naar de wc moet. Bij het aanspannen is het belangrijk om ALLEEN de pc spier aan te spannen en niet ook je maag en dijspieren. Daarnaast moet je blijven ademen en niet je adem gaan inhouden.

Als het goed is, komt je lichaam iets meer omhoog als de PC spier aanspant en kan het vreemd aanvoelen.

PC spier ontspannen

Dit spreekt redelijk voor zich. Wees wel bewust van je PC spier wanneer je deze ontspant. Hierdoor kan je de pc spier nog meer ontspannen dan dat je normaal gesproken al doet.

Oefening #1: warm-up

Dit is de simpelste oefening en kan voor ervaren mensen meer als opwarming gebruikt worden.

 • Span je PC spier 5 seconden aan
 • Ontspan voor 5 seconden
 • Doe hier 10 sets van

Oefening #2: 30 seconds

 • Span de PC spier hard aan voor 30 seconden
 • Ontspan voor 10 seconden
 • Doe hier 10 sets van

Oefening #3: knipperlicht

 • Span de PC spier aan, uit, aan etc.
 • Ontspan voor 10 seconden
 • Doe hier 3 sets van

Oefening #4: 60 seconds

 • Span de PC spier aan voor 60 seconden
 • Ontspan voor 60 seconden
 • Doe dit 1 keer

Oefening #5: advanced 60 seconds

 • Span de PC spier hard voor 60 seconden
 • Ontspan voor 60 seconden
 • Doe hier 5 sets van

kegel-oefeningen

Hoe moet ik de oefeningen opvoeren?

Ik raad je aan om met de eerste 3 oefeningen te beginnen en dit dagelijks te doen op een vast tijdstip of tijdens, net voor of net na een bepaalde activiteit (tanden poetsen, koken, tv kijken etc.). Hierdoor wordt het sneller een routine.

In de tweede week kan je de ook oefening 4 gaan doen. Dit kan dan nog lastig zijn, maar als je dit ook in week 3 en 4 doet, gaat het al een stuk makkelijker. In week 5 kan je naar de advanced oefening. Op ieder moment kan je ook de lengte van de oefeningen verder opvoeren. Het is net hoe snel jouw PC spier groeit, want dat is voor iedereen ietjes anders.

Hoe snel zal ik resultaten zien?

Wanneer je de oefeningen dagelijks uitvoert, zal je al na 2 weken sterkere PC spieren krijgen. Deze groei stagneert na ongeveer 3 maanden omdat de spieren tot de maximum kracht zit. Op dat moment ervaar je veel controle tijdens de seks, waardoor je bijvoorbeeld minder last hebt van vroegtijdige ejaculatie. Voor dat probleem zijn overigens nog veel meer tips en oefeningen (zie de laatste alinea).

Extra: de pompoir techniek voor vrouwen

Dit is een techniek die een vrouw uitvoert. Wanneer een vrouw zeer sterke bekkenbodemspieren krijgt en zelfs controle krijgt over het apart aanspannen van individuele spieren, kan ze de pompoir techniek toepassen.

Bij deze techniek zit de vrouw op de man (zoals bij het cowgirl standje). Er vinden GEEN heen en weer bewegingen plaatst, maar de stijve penis bevindt zich wel in de vagina (in rusttoestand). Nu de penis in de vagina zit, gaat de vrouw de penis masseren door het aanspannen van verschillende bekkenbodemspieren. Dit doet ze door de inwendige spieren in een haar vagina ritmisch te bewegen.

Dit is een moment waarop een vrouw ook echt de spieren kan trainen. Wanneer ze hier echt goed in wordt, kan ze de man klaar laten komen, en dat zonder heen en weer bewegingen.  Wanneer wel penetratie en beweging plaatsvindt en de vrouw spant tegelijkertijd haar bekkenbodemspieren kan dit enorme stimulatie geven voor de man.

Cowgirl of ook wel amazonehouding genoemd

Amazonehouding / cowgirl

Krijg 100% controle over je ejaculatie en maak vrouwen gek van genot

Wanneer je vaker dit blog hebt gelezen, zal je mogelijk misschien al eens de cijfers gezien rond het optimaal plezieren van je vriendin of vrouw als man zijnde. Hier zijn de cijfers:

 • 0-2 minuten: rampzalig voor het genot van de vrouw
 • 3-7 minuten: gebrek aan genot voor de vrouw
 • 7-14 minuten: redelijk genot voor de vrouw
 • 15-30 minuten: optimaal genot voor de vrouw

Wanneer jij het als man zijnde slechts 3-7 minuten kan volhouden of zelfs 0-2 minuten, dan is je ejaculatie uitstellen zeer belangrijk. Om je hierbij de helpen heeft Chris Coster een programma ontwikkelt waarmee iedere man zijn zaadlozing verder kan uitstellen.

Met zijn stap-voor-stap methode kan je het vanavond al langer uithouden in bed, en dat zonder pillen of crèmes die vervelende bijwerkingen hebben en erg prijzig zijn. Lees aandachtig zijn informatiepagina en verban alle schaamte rond vroegtijdige ejaculatie direct uit je leven:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

20 Reacties op "5 Oefeningen om Je PC Spier te Trainen en Sterker te Maken"

 1. Vincent

  says:

  Mijn lichaam komt niet omhoog zoals je had beschreven.. het enige wat bij mij omhoog gaat wanneer ik mijn PC spier probeer te gebruiken is mijn penis…. doe ik het dus verkeerd?

  • Oscar

   says:

   Als je echt geïsoleerd je pc spier aanspant, blijft de rest van je lichaam stil. Maar als je het niet gewend bent het te gebruiken, kan je meer spieren gebruiken en dan gaat je lichaam een beetje omhoog.

   Dus in jou gevoel gaat het juist goed!

   Chris Coster geeft ook nog een uitgebreide bonus over de PC spier trainen, zie daarvoor deze informatie pagina.

 2. Quin

  says:

  Voor de vrouw is het dezelfde methode? de spier om het plassen tegen te houden aanspannen?

  • Oscar

   says:

   Ja, dat is hetzelfde voor vrouwen. Als vrouwen hun pc spier trainen kunnen ze een krachtiger orgasme krijgen. Dit kunnen ze doen met kegel oefeningen.

 3. Pim

  says:

  Erg bedankt! ik vroeg me altijd al af wat de kegel oefening was en vooral, waarvoor het was. Thnx! Groetjes, Pim

 4. Daan

  says:

  Kan ik eigenlijk gewoon meteen naar de advanced oefeningen? en dus de rest overslaan?

  • Oscar

   says:

   Nee, niet echt een goed plan. Het is niet voor niets ‘gevorderd’.

   Alleen als je al flinke controle hebt en je de pc spier oefeningen makkelijk af gaan, kun je dat doen. Zo niet, dan kun je ook blessures oplopen.

   Als je een compleet PC spier trainingsschema wilt, bekijk dan het product van Chris Coster.

 5. Jesse

  says:

  Geweldig! zo erg bedankt voor de tips! mijn meisje loopt nu krom van alle actie in de slaapkamer, dat stond altijd al op mijn bucketlist, haha! Thanks Oscar!

 6. Julian

  says:

  Dus als ik dit dus voor een maandje probeer, heb ik dan een dikkere penis doordat het meer spieren heeft?

  • Oscar

   says:

   Ik denk dat dat te verwaarlozen is. Er zitten namelijk geen spieren in je penis. De PC spier zit er buiten, zoals in de afbeelding weergegeven is.

   Je penis is dus geen spier, het is een zwellichaam.

 7. Alex

  says:

  Is het raar dat ik mijn pc spier niet 60 seconden aangespannen kan houden?

  • Oscar

   says:

   Nee, niet zozeer, het is ook de vraag hoe sterk je deze aanspant.

   Maar als je meer controle wilt hebben over je ejaculatie raad ik je wel aan om meer te gaan oefenen.

   Chris Coster heeft ook een bonus boek speciaal gewijd aan het trainen van de PC spier, zie deze pagina: https://completeejaculatiecontrole.nl.

 8. Damian

  says:

  Nadat je pc spier goed getrained is moet je deze oefeningen dan nog uitvoeren?

  • geert

   says:

   ja lijkt me wel toch? Anders wordt hij straks weer net zo slap als eerst. Geld toch ook voor gewoon je spieren trainen? Misschien hoeft het niet meer zo heftig als eerst, maar je moet wel regelmatig blijven trainen..

 9. Tim

  says:

  Hallo, mijn pc spier aanspannen lukt niet

  • Gert

   says:

   Hee Tim, het is volgens mij dezelfde spier die je gebruikt als je heel nodig je plas moet ophouden, helpt dat? Probeer gewoon te doen alsof je je plas inhoudt.

 10. Frederik

  says:

  Wow ik wist echt niet dat je door één bepaalde spier te trainen zoveel kon doen om je te helpen op seks gebied, goed om te weten! Ik zal er aan gaan werken!

 11. Frank

  says:

  In het verleden had ik nooit problemen met vroegtijdige klaar komen. Ik kon zo lang als ik wou en besliste zelf wanneer ik ejaculeerde. Alleen het afgelopen jaar ben ik de controle volledig kwijt en krijg ik al de neiging om klaar te komen na zon 5 min. Psychologisch zie ik hier geen reden voor en ook voel ik niet druk of stress tijdens de sex. Ik kan men vriendin nog altijd een orgasme geven maar ik mis de tijden dat ik zelf kon bepalen wanneer het voorbij was. Hoe zou zon omschakeling opeens tot stand zijn gekomen?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *