Werkt een Zelfhulppakket met een Fantoomset bij Vaginisme?

Je hebt een leuke partner met wie je lief en leed deelt. Maar in de slaapkamer wil het maar niet lukken. Hij is hartstikke lief voor je en je zou niets liever willen doen dan met hem een spannende avond in bed beleven. Maar dit is voor jou niet mogelijk, seks is namelijk pijnlijk en iedere keer moet jij na enkele seconden kermend van de pijn aangeven dat het niet gaat lukken vanavond.

Je bent echter bij lange na niet de enige met dit probleem. Bijna 5 procent van de Nederlandse vrouwen heeft last van vaginisme (extreme pijn tijdens de seks). Er zijn verschillende oorzaken die seks tot een zeer pijnlijke ervaring kunnen maken. In dit artikel leg ik uit welke verschillende oorzaken er zijn, en wat je tegen die afschuwelijke pijn tijdens de seks zou kunnen doen.

Wat is vaginisme?

Vaginisme is een vorm van dyspareunie. Dat is een verzamelterm voor aandoeningen die uiteindelijk allemaal op hetzelfde neerkomen: verschrikkelijke pijn tijdens de seks. Seksuele pijn kan op verschillende momenten voorkomen: bij de penetratie, tijdens de seks, maar ook na de seks. Het kan ook op allerlei plekken ontstaan: de vagina, de clitoris of de schaamlippen.

Bij vaginisme is er sprake van het samenknijpen of verkrampen van de vaginale spieren. Soms doet dit een beetje pijn, maar het kan ook tot helse pijnen leiden, waardoor je geen normaal seksleven meer kunt leiden, of zelfs helemaal geen seks meer kunt hebben. Iedere keer dat iets de vagina binnendringt, bijvoorbeeld een tampon, een penis of een vinger, leidt dit tot pijn.

Vaginisme is ontzettend pijnlijk en kan leiden tot een verstoorde (seksuele) relatie met je partner. Dikwijls is het de reden dat vrouwen hun seksleven vaarwelzeggen en simpelweg stoppen met seks. Het vervelende is dat iedere vrouw getroffen kan worden door vaginisme, zelfs als je al jaren seks hebt, kun je er last van krijgen. Het goede nieuws is: er is iets aan te doen. Later meer hierover.

Symptomen van vaginisme

Hoe kan je vaginisme herkennen? Er zijn een aantal symptomen die vaginisme kenmerken:

  • Een brandend en/of prikkelend gevoel tijdens de seks;
  • Penetratie is erg pijnlijk of zelfs onmogelijk, het inbrengen van de penis is ongemakkelijk en doet erg veel pijn.;
  • Geen seks binnen het huwelijk (een zogenaamd ongeconsumeerd huwelijk);
  • Langdurig seksueel ongemak of pijn, na een bevalling, soa, schimmel- of urineweginfecties, operaties in de schaamstreek of in de baarmoeder, de overgang (menopauze) of na een verkrachting;
  • Spasmes in andere spieren tijdens de geslachtsgemeenschap;
  • Vermijden van geslachtsgemeenschap door eerdere onprettige of mislukte pogingen;
  • Tampons zijn moeilijk of helemaal niet in de vagina in te brengen en gynaecologisch onderzoek is pijnlijk;
  • Gegeneraliseerde spierspasmen of het stokken van de adem tijdens de geslachtsgemeenschap

Het is van de persoon afhankelijk welke symptomen er optreden. Niet iedereen heeft dezelfde klachten of ervaart vaginisme op dezelfde manier. Omdat iedereen vaginisme op een andere manier ervaart, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten vaginisme: primair vaginisme en secundair vaginisme.

Welke soorten van vaginisme bestaan er?

Ten eerste is er primair vaginisme. Dit is een vorm van vaginisme waarbij de vrouw nooit eerder pijnloze vaginale penetratie heeft ervaren. Primair vaginisme wordt dan ook vaak ontdekt als de vrouw voor het eerst seks heeft. Bij primair vaginisme is het erg moeilijk om de vagina binnen te dringen. Dit geldt zowel voor de partner, als bij het inbrengen van een tampon.

De tweede vorm van vaginisme is secundair vaginisme. Bij secundair vaginisme treden de klachten op nadat de vrouw al eerder probleem- en pijnloos seks heeft gehad. Secundair vaginisme treedt meestal op nadat er tijdelijk sprake was van pijn aan het pelvis (door bevalling, schimmelinfecties) of door traumatische gebeurtenissen, de overgang of relatieproblemen.

Ook zonder reden kan deze variant van vaginisme optreden. Secundair vaginisme gaat vaak gepaard met pijnlijke schokken tijdens de geslachtsgemeenschap. Deze schokken kunnen de opbouw naar een orgasme abrupt verstoren. Hierdoor kan een vrouw met secundair vaginisme dus grote problemen ervaren met het bereiken van een orgasme.

Oorzaken van vaginisme

De oorzaken van vaginisme zijn zowel fysiek als mentaal. Wat deze aandoening echter zo uniek maakt, is het feit dat er soms ook helemaal geen sprake is van een aanwijsbare oorzaak. Dit maakt het vaak moeilijk om vaginisme te behandelen. Toch lijkt er over het algemeen sprake te zijn van een combinatie van oorzaken, zowel fysiek als mentaal, bij het optreden van vaginisme.

Om duidelijk te maken hoe vaginisme werkt, en hoe deze oorzaken uiteindelijk leiden tot vaginisme, is er een pijncyclus ontworpen (the cycle of pain). Hierin wordt stapsgewijs het proces toegelicht dat uiteindelijk leidt tot pijn in de vagina die veroorzaakt wordt door vaginisme. Hieronder een korte toelichting per stap.

  • Stap #1 Anticipatie: het lichaam verwacht de pijn en bereidt zich hierop voor. Angst kan hierbij een belangrijke rol spelen.
  • Stap #2 Onvrijwillige reactie: het lichaam komt in actie door als reactie op de anticipatie de vaginale spieren samen te spannen of te klemmen. Dit doet het lichaam in een poging zichzelf te beschermen tegen eventuele schade.
  • Stap #3 Pijnlijke seks: Doordat de vaginale spieren zich beklemmen, wordt de geslachtsgemeenschap zeer oncomfortabel en pijnlijk, de mate van pijn hangt af van de mate waarin de vaginale spieren samengeknepen zijn.
  • Stap #4 Pijn neemt toe: De spieren knijpen zich steeds sterker samen, daarom wordt de pijn, bij iedere keer dat de vrouw probeert seks te hebben met haar partner, sterker.
  • Stap #5 Versterken: Omdat het lichaam steeds sterkere pijnsignalen binnenkrijgt, gaat het zich nog verder versterken tegen de pijn.
  • Stap #6 Vermijding: Omdat het lichaam zich constant weert tegen eventuele pijn, begint de patiënt langzamerhand alle intimiteit te vermijden. Dit kan op den duur ook leiden tot een afname in seksuele verlangens.

Zoals al eerder aangegeven zijn er zowel fysieke als mentale oorzaken van vaginisme. De fysieke en mentale oorzaken van vaginisme zullen hier kort worden toegelicht. Daarna zal een dikwijls effectieve behandelwijze (met een fantoomset) worden uitgelegd.

Fysieke oorzaken van vaginisme

  • Infecties (bijvoorbeeld een urineweginfectie)
  • Gezondheidsaandoeningen (bijvoorbeeld kanker)
  • Bevalling
  • Menopauze (overgang)
  • De nasleep van een bekkenbodemoperatie
  • Onvoldoende/slecht voorspel (als de vrouw nog niet opgewonden genoeg is om de penis in de vagina in te brengen)
  • Onvoldoende vaginale lubricatie (als er te weinig glijmiddel gebruikt wordt)
  • Medische bijwerkingen (bijvoorbeeld door het gebruik van medicijnen)

Mentale oorzaken van vaginisme

  • Angsten (Voor pijn in het algemeen, voor pijn tijdens de seks, om zwanger te worden)
  • Stress/zorgen (over verwachtingen van de partner, door eerdere slechte ervaringen tijdens de seks, schuldgevoel tegenover de partner, etc.)
  • Problemen met partner (door emotionele ruzies, door mishandeling, door het ontbreken van een vertrouwensbasis, etc.)
  • Traumatische ervaringen (bijvoorbeeld door seksueel misbruik in de kindertijd, etc.)
  • Maatschappelijke druk (Als onderdeel van een geloofgemeenschap waar seks als zonde wordt gezien, etc.)

Lees nog meer over de oorzaken van vaginisme in dit artikel.

Nu weet je:

  • Dat er veel meer vrouwen zijn die pijn hebben tijdens de seks of zelfs helemaal geen seks kunnen hebben
  • Wat vaginisme is en hoe je het herkent
  • Welke twee vormen van vaginisme er bestaan
  • Welke fysieke en mentale oorzaken van vaginisme er zijn

Nu zal er een middel tegen vaginisme besproken worden dat voor veel vrouwen effectief gebleken is: de fantoomset.

Wat is een fantoomset en hoe werkt een fantoomset?

Een fantoomset is een hulpmiddel om van je vaginisme af te komen. Een fantoomset is een set die bestaat uit staafjes van een verschillende lengten en dikten. Deze staafjes worden gebruikt om de patiënt met vaginisme stapsgewijs te laten wennen aan het gevoel van penetratie. De fantoomset kan onder begeleiding van een seksuoloog, maar ook als zelfhulpmiddel gebruikt worden.

Het doel van de behandeling met de fantoomset is dat de patiënt leert de bekkenbodemspieren te sluiten, te controleren en te ontspannen. Als je een fantoomset besteld, wordt deze geleverd met een uitgebreide instructie. Hierin staan verschillende oefeningen, met gedetailleerde instructies en illustraties, die je zullen helpen om stapje voor stapje vaginisme te overwinnen.

In de instructie wordt naast de fysieke aspecten, ook ingegaan op de mentale (psychoseksuele) aspecten van het vaginisme. Door de instructie te volgen zul je langzamerhand wennen aan de omgang met de fantomen, maar ook een beter begrip van je eigen lichaam krijgen.

Hoe gebruik je de fantoomset?

Een fantoomset bestaat uit verschillende staafjes, die variëren in lengte en diameter. De staafjes zijn gemaakt van een kwalitatief hoogwaardig en medisch gekwalificeerde kunststof. Naast de staafjes krijg je het nodige glijmiddel en een etui om de set in te bewaren. Door de vormgeving zijn de staafjes daarnaast eenvoudig schoon te maken.

Een goede hygiëne is namelijk essentieel in de vaginale zone.

De fantoomset is te gebruiken door elke vrouw, ongeacht de oorzaak of intensiteit van haar klachten door vaginisme. Een groot voordeel van de fantoomset is dat het een zelfhulppakket met uitgebreide ondersteuning is. De fantoomset kun je bijvoorbeeld hier bestellen.

Door middel van de uitgebreide instructies kun je thuis, in een voor jou prettige omgeving, in alle rust kennis maken met je lichaam en de oefeningen. Veel vrouwen gingen je voor en genieten nu weer volop van een actief, spannend en plezierig seksleven. Wil jij ook weer kunnen genieten van een heerlijke vrijpartij? Misschien is de fantoomset dan wel iets voor je.

Wanneer je de fantoomset gebruikt is het wel van belang dat je:

  • Zorgt voor een rustige, kalmerende omgeving
  • De stappen uit de instructie langzaam en met beleid doorloopt
  • Gebruik voldoende glijmiddel. Dit maakt het een stuk makkelijker de fantomen in te brengen.
  • Neem een houding aan waarin je comfortabel ligt, maar ook met gemak bij de opening van de vagina kunt. Een kussentje onder de rug of onder je kont kan hierbij helpen.
  • Luister naar je lichaam: als je hevige pijn ervaart, stop dan.

Wil je nog meer tips over de verschillende behandelingen tegen vaginisme? Kijk dan even hier.

Ervaringen met de fantoomset

Willemijn (38) kreeg last van vaginisme na de geboorte van haar tweede kind. Zij deelde haar persoonlijke ervaringen met de fantoomset op www.vaginisme-info.nl:

“Na een periode van 8 maanden waarin seks absoluut onmogelijk bleek en ontzettend veel pijn deed, was ik het zat. Ik kreeg van een vriendin de tip om zelf aan de slag te gaan met een fantoomset. In het begin was het even wennen, maar al snel had ik door hoe de oefeningen werkten en voelde ik me steeds meer op mijn gemak. Nadat ik een tijdje met de fantoomset had gewerkt, ben ik samen met mijn partner ons seksleven weer heel rustig op gaan pakken. Inmiddels genieten we alweer anderhalf jaar van een actief seksleven. Ik kan iedereen de fantoomset aanraden.”

Puck (27) liep jarenlang rond met een onzeker gevoel. Iedere keer dat ze met haar partner het bed wilde delen, had ze last van een verschrikkelijke pijn. Na de diagnose primair vaginisme is ze onder begeleiding van een seksuoloog aan de slag gegaan met een fantoomset. Ze deelde haar ervaring op www.vaginisme-info.nl:

Als jonge vrouw was ik erg onzeker over mijn seksuele prestaties. Het leek wel alsof ik de enige was met dit probleem. Gelukkig kwam ik erachter dat ik niet de enige ben met vaginisme en dat er behandelmogelijkheden zijn. Ik heb toen in overleg met mijn partner, mijn huisarts en mijn fysiotherapeut gekozen voor de optie zelfhulp door middel van een fantoomset. Na verloop van tijd kon ik eindelijk pijnvrij vrijen met mijn partner, een dag om nooit meer te vergeten.”

Helpt een fantoomset tegen vaginisme?

Veel vrouwen hebben al goede ervaringen met de fantoomset. Velen van hen hebben nu geen pijn meer en kunnen weer volop genieten van het geslachtsverkeer met hun partner. Een fantoomset helpt dus in veel gevallen erg goed tegen vaginisme en kan ook voor jou, in ieder geval deels, een oplossing zijn voor je vaginisme. Maar er zijn, zoals je weet, ook mentale oorzaken van vaginisme, ook die zul je te lijf moeten gaan om van je vaginisme af te komen.

Enkele symptomen van vaginisme (zoals lusteloosheid, onzekerheid tegenover de partner, mentale druk) kunnen ook het gevolg zijn van je levensstijl of je relatie. Het is daarom aan te raden om naast je behandeling door middel van de fantoomset, te streven naar een gezonde levensstijl en spanningen in je relatie te vermijden.

Een andere behandeling voor vaginisme is de zogenaamde bekkenbodembehandeling. Lees in dit artikel meer over bekkenbodem fysiotherapie bij vaginisme.

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *