4 Tips om Buikpijn na de Seks Op te Lossen + 4 Oorzaken

Seks is normaal gesproken ontzettend fijn.Maar wat nou als seks voor jou niet prettig is, omdat het pijn met zich meebrengt? Wat nou als jij, elke keer dat je seks had, last kreeg van buikpijn? Voor veel mensen is dit het geval, en dit is natuurlijk bijzonder onprettig. Het zorgt er vaak voor dat mensen seks gaan vermijden, waardoor zelfs een relatie kan uitdoven.

Dit is doodzonde, maar gelukkig ook helemaal niet nodig. Als je weet waar jouw buikpijn vandaan komt, en weet wat je eraan kan doen, dan ben je binnen no time weer in staat om weer gewoon fijn seks te hebben, zonder dat daar pijn bij komt kijken. In dit artikel zal ik daarom enkele veel voorkomende oorzaken van buikpijn na de seks belichten, en enkele manieren waarop je het kan oplossen.

Oorzaken van buikpijn na de seks

buikpijn1Als je iets wil doen aan het feit dat je na de seks altijd last hebt van buikpijn, dan zul je eerst moeten weten wat de oorzaak is van die buikpijn. Buikpijn na de seks kan een aantal verschillende oorzaken hebben, daarom zal ik hier enkele verschillende oorzaken benoemen die aan jouw pijn ten grondslag kunnen liggen. Ik zal de volgende mogelijkheden bespreken:

 • Blaasontsteking
 • Prikkelbare darmen
 • Een te gespannen bekkenbodem
 • Te diepe penetratie

Oorzaak 1: Blaasontsteking

De blaas is een orgaan dat we allemaal wel kennen. Het is het orgaan waarin je urine wordt opgeslagen, voordat je het later uit plast. De blaas zorgt ervoor dat je je plas kan ophouden, en dat je niet overal je plas overheen lekt. Het is dus een vrij belangrijk orgaan voor het normaal functioneren van het lichaam.

Waarschijnlijk ken je de term blaasontsteking ook wel. Net als andere organen kan de blaas gaan ontsteken. Blaasontsteking ontstaat wanneer bacteriën, meestal de darmbacterie E. coli, de blaas binnendringen, en hier vervolgens voor infecties zorgen. Blaasontstekingen komen aanzienlijk vaker voor bij vrouwen, maar ook veel mannen krijgen er elk jaar last van.

Maar wat heeft dit nou precies met seks te maken? Je blaas is toch geen orgaan dat je (over het algemeen) gebruikt als je seks hebt? Wat is hier precies het verband?

Dit heeft ermee te maken dat je urineweg in direct verband staat met je blaas. Dit wil zeggen dat ook de plasbuis, die zich net boven de opening van je vagina bevindt, uiteindelijk op de blaas uitkomt. Als je blaas ontstoken is, en je hebt seks, kunnen er via je urinebuis bepaalde stoffen je blaas bereiken die deze extra irriteren. Dit zorgt voor pijn in je onderbuik, na of al tijdens de seks.

Los van buikpijn kan een blaasontsteking heel nare complicaties hebben, dus behandel dit zo snel mogelijk.

Oorzaak 2: Prikkelbare darmen

Waarschijnlijk heb je ook hier wel eens van gehoord. Prikkelbaredarmsyndroom of PDS, ook wel bekend onder de Engelse naam Irritable Bowel Syndrome of IBS, is een chronische darmstoornis waarbij de beweeglijkheid van het darmstelsel chronisch verstoord is. Dit leidt tot allerlei klachten, waaronder buikpijn.

buikpijn2

Normaal gesproken zorgen je darmen ervoor dat voedsel gekneed en getransporteerd wordt, zodat het daarna als ontlasting naar buiten komt. Bij mensen met PDS gaan deze bewegingen van de darmen echter te snel of te langzaam, waardoor de omzetting van voedsel in ontlasting niet goed gebeurt.

Dit gaat met allerlei klachten gepaard, zoals een afwijkende stoelgang (diarree of juist verstopping) en buikpijn. Deze buikpijn kan erger worden als iemand die aan deze aandoening lijdt geslachtsgemeenschap heeft. Een prikkelbare darm kan dus de oorzaak zijn van buikpijn tijdens of na de seks.

Hoe dit precies komt, is niet helemaal duidelijk. Wellicht raken door de vele heupbewegingen die je tijdens seks maakt de darmen extra van slag, of misschien heeft het bij vrouwen te maken met te heftige bewegingen van de penis van de man. Dat er een verband is, is echter inmiddels wel vrij onomstotelijk vast komen te staan.

Oorzaak 3: Een te gespannen bekkenbodem

Dit is een oorzaak waar je waarschijnlijk niet aan had gedacht, omdat veel mensen niet eens weten wat een bekkenbodem eigenlijk is. Laten we dus maar beginnen met een uitleg van wat je bekkenbodemspieren precies zijn, waar ze zitten, en wat er aan de hand is als deze te gespannen zijn.

Je kan niet werken aan je bekkenbodem als je niet weet wat een bekkenbodem is.

buikpijn3

Het bekken bevindt zich onderin de buik, in de buurt van de heupen. De bekkenbodem vormt de onderkant van het bekken, en bestaat uit zeer sterke spieren en wat bindweefsel. Deze spieren houden de maag, de blaas, de darmen en (bij vrouwen) de baarmoeder op hun plek. Ze helpen daarnaast om je plas en je poep op te houden.

Ook bij seks spelen deze spieren een belangrijke rol. Aangezien ze zich dicht in de buurt van je heupen en je hele voortplantingsstelsel bevinden, kun je je misschien wel voorstellen dat je deze spieren hard aan het werk zet tijdens seks. Zowel bij mannen als vrouwen zijn de bekkenbodemspieren van essentieel belang bij geslachtsgemeenschap.

Als de spieren van deze bekkenbodem te gespannen zijn, kunnen ze tijdens en na de seks pijn gaan doen. Deze pijn voel je in de onderbuik. Op die manier kan je bekkenbodem dus zorgen voor buikpijn na de seks.

Oorzaak 4: Te diepe penetratie

Deze oorzaak is natuurlijk alleen voor vrouwen een probleem. Aangezien hier relatief vaak de oorzaak van buikpijn na de seks ligt bij vrouwen, leek het me zeker de moeite waard om deze oorzaak te benoemen. Een te diepe penetratie van de penis van je bedpartner kan ervoor zorgen dat je buik zeer gaat doen na het vrijen.

buikpijn4

Als de penis van je partner te diep in de vagina komt, kan deze tegen je baarmoedermond aan gaan stoten, wat een pijnlijk gevoel geeft in je buik. Vaak voel je dit tijdens de seks minder of niet, omdat je lichaam tijdens seks van nature pijnstillende stoffen aanmaakt. Als je eenmaal klaar bent zal je deze pijn alsnog in al zijn heftigheid gaan voelen.

Als je ergens keer op keer tegenaan stoot, moet je niet verbaasd zijn als het pijn gaat doen.

Tips om buikpijn na de seks op te lossen

Je bent nu bekend met een aantal manieren waarop buikpijn na de seks kan worden veroorzaakt, maar uiteindelijk wil je natuurlijk vooral graag weten hoe je van deze pijn af kunt komen. Hoe je van je pijn af moet komen is afhankelijk van de oorzaak van de pijn, en daarom zal ik de tips steeds linken aan de hiervoor genoemde oorzaken. De tips die ik zal gaan benoemen zijn de volgende:

 • Gebruik andere standjes
 • Verminder angst en stress
 • Doe ontspanningsoefeningen voor je bekkenbodemspieren
 • Ga naar de huisarts

Tip 1: Gebruik andere standjes

Deze tip is handig voor vrouwen die buikpijn hebben na de seks, omdat hun partner hen te diep penetreert. Waarschijnlijk heeft hun partner een grote penis, waardoor deze te makkelijk en te vaak tegen de baarmoedermond aanstoot tijdens de seks.

buikpijn5

Een manier om dit tegen te gaan is door andere standjes uit te proberen dan de standjes die je normaal gebruikt. Sommige standjes zorgen nou eenmaal voor diepere penetratie dan andere. Door standjes uit te zoeken waarbij de penis minder diep je lichaam binnendringt, kun je deze pijn voortaan voorkomen.

Standjes die goed kunnen helpen zijn lepeltje-lepeltje, waarbij hij dus achter je ligt, of een standje waarbij de vrouw bovenop zit, zodat jij zelf kan bepalen hoe diep hij je penetreert. Zo kun je nog steeds gewoon heel fijn seks hebben, zonder dat het voor iemand pijnlijk wordt.

Tip 2: Verminder angst en stress

Dit klinkt misschien als een tip die een beetje uit de lucht komt vallen. Alle oorzaken die ik eerder heb beschreven zijn gewoon lichamelijk, dus waarom zouden angst en stress daar op enige manier van invloed op kunnen zijn? Dit zijn toch puur psychologische factoren? Klopt, maar dat wil niet zeggen dat dit volkomen los staat van lichamelijke klachten.

buikpijn6

Je hersenen zijn ook maar een orgaan, dus het is niet vreemd dat angst en stress fysieke klachten kunnen veroorzaken.

Stress en angst zijn de meest voorkomende oorzaken van gespannen bekkenbodemspieren. Als je denkt dat dit de oorzaak is van jouw buikklachten, zul je er dus goed aan doen om deze gevoelens te proberen te verminderen. Stress en angst kun je verminderen door bepaalde oefeningen te doen, die op verschillende plekken op internet te vinden zijn.

Als deze angst en deze stress echt heel heftig zijn, kan het misschien handig zijn om een psycholoog op te zoeken. Deze kan je helpen met het oplossen van dieperliggende psychologische problemen, wat soms nodig is om stress en angst te laten afnemen. Dit kan een duur en lang proces zijn, maar als het betekent dat je je uiteindelijk niet alleen beter voelt, maar ook weer pijnloos seks kan hebben, dan is dat het toch meer dan waard?

Tip 3: Doe ontspanningsoefeningen voor je bekkenbodemspieren

Soms hebben gespannen bekkenbodemspieren een psychologische oorzaak, maar soms is dit ook niet zo. Je kan echter nog steeds leren je bekkenbodemspieren te ontspannen. Dit kan je namelijk relatief makkelijk doen aan de hand van oefeningen, die specifiek ontwikkeld zijn om deze spieren tot rust te brengen.

buikpijn7

Wat vaak wil helpen bij een gespannen bekkenbodem, is het doen van ademhalingsoefeningen. Ga hiervoor op je rug liggen, het liefst met een kussen onder je knieën en eventueel onder je hoofd.

Doe je ogen dicht en leg de ene hand op je onderbuik, en de andere hand op je borst. Adem nu rustig en langzaam in en uit door je neus, en probeer tijdens het inademen bij je onderbuik te beginnen.

Als je het goed doet, voel je je buik opzwellen als je inademt, en weer inkrimpen als je uitademt. Doe deze oefening in een rustige, ontspannende omgeving, waar je niet bang hoeft te zijn dat je gestoord wordt. Uiteindelijk zal je namelijk niet ontspannen als je continu bang bent dat er iemand binnen zal komen lopen.

Tip 4: Ga naar de huisarts

Het liefst zou je natuurlijk zelf thuis je problemen oplossen, maar in sommige gevallen gaat dit nou eenmaal niet. Als er echt een medische oorzaak ten grondslag ligt aan je buikpijn, dan is een arts echt de enige die je kan helpen. In zo’n geval moet een diagnose moet worden gesteld, en moet je een recept krijgen voor de juiste medicijnen.

buikpijn8

Als de andere tips niet werken, is het dus echt tijd om eens naar de huisarts te gaan. Beschrijf je klachten zo gedetailleerd mogelijk, en ga samen op zoek naar een oplossing. Misschien vind je dit geen prettig onderwerp om met een arts te bespreken, maar noem toch echt alles wat relevant kan zijn: je huisarts kan je alleen helpen als hij alle informatie heeft.

Als je nu te verlegen bent om je huisarts goed in te lichten, zul je dit later alsnog moeten doen.

Hopelijk kun jij er aan de hand van deze tips voor zorgen dat jouw buikpijn na de seks voorgoed verleden tijd is. Seks is iets wat iedereen onbekommerd zou moeten kunnen hebben, zonder daarbij last te hebben van pijn. Gelukkig kan jij nu, aan de hand van dit artikel, deze pijn eens grondig aanpakken, en er hopelijk voor altijd mee afrekenen.

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "4 Tips om Buikpijn na de Seks Op te Lossen + 4 Oorzaken"

 1. Medard

  says:

  Merci he zeg

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *