5 Tips Voor Kegeloefeningen + 6 Alternatieven

Denk je dat Kegeloefeningen alleen voor vrouwen zijn? Dat zie je verkerd! Kegeloefeningen voor mannen kunnen de bekkenbodemspieren versterken, die de blaas en de darm ondersteunen en de seksuele functie beïnvloeden. Vooral die seksuele functie kan voordelig zijn voor zowel mannen als vrouwen

Vrouwen én mannen kunnen de voordelen ervaren van kegeloefeningen en kegeloefeningen doen. We geven hieronder een 5 tips voor kegeloefeningen (zowel voor mannen als voor vrouwen) en maar liefst 6 alternatieven (deze zijn vooral voor mannen)!

Waarom Kegeloefeningen?

Kegeloefeningen versterken de bekkenbodemspieren, die de baarmoeder, blaas, dunne darm en de rectum ondersteunen. Je kunt vrijwel altijd en overal Kegeloefeningen doen, ook wel bekkenbodemspiertraining genoemd. (Bron)

Kegeloefeningen kunnen ook mannen ten goede komen. Ze helpen met name de zogenaamde bulbocavernosus-spier te versterken. Deze belangrijke spier heeft drie functies: hij zorgt ervoor dat de penis tijdens de erectie met bloed wordt gevuld, het pompt tijdens de ejaculatie en het helpt de urethra te legen na het plassen. (Bron) Het kan jouw (of jullie) seksleven dus ook positief beïnvloeden!

Kegeloefeningen kunnen zowel mannen als vrouwen helpen die problemen hebben met urineverlies of darmcontrole. Je kunt deze problemen hebben:

 • Als je ouder wordt
 • Als je aankomt
 • Na zwangerschap en bevalling
 • Na gynaecologische chirurgie (vrouwen)
 • Na een prostaatoperatie (mannen)
 • Als je hersen- en/of zenuwaandoeningen hebt

Kegeloefeningen kunnen worden gedaan wanneer je zit of ligt. Je kunt ze doen wanneer je aan het eten bent, aan je bureau zit, aan het autorijden bent en wanneer je rust of TV kijkt. (Bron)

5 Tips Voor Kegeloefeningen

1.     De bekkenbodemspieren vinden

Als je kegeloefeningen wilt doen moet je allereerst de bekkenbodemspieren weten te vinden. Als je het verkeerd doet, heeft het namelijk geen nut en je wil juist die spieren versterken. Er zijn een aantal manieren waarop je diit voor elkaar krijgt:

 • Stel je voor dat je plast. Span de spieren aan die je zou gebruiken om de urinestroom te stoppen. Oefen niet echt met het stoppen van je urinestroom, vooral als je blaas vol is. Dit kan je spieren juist verzwakken en ertoe leiden dat je blaas niet volledig wordt geleegd. Dit verhoogt het risico op een urineweginfectie.
 • Trek de spieren aan die je gebruikt om de stoelgang tegen te houden of om te voorkomen dat je een wind laat, maar span je bil (billen), buik (buik) of binnendijspieren niet aan.

Als je het goed doet, mag je lichaam helemaal niet omhooggaan. Als je merkt dat je lichaam iets omhooggaat, gebruik je waarschijnlijk toch je bilspieren.

 • Als vrouw kun je een vinger of vaginale dilatator in je vagina steken en vervolgens je bekkenbodemspieren rond je vinger of de dilatator samentrekken. Je zou moeten voelen dat je vagina strakker wordt en je bekkenbodem naar boven beweegt.

Probeer je buik-, been- of bilspieren niet te gebruiken wanneer je je bekkenbodemspieren samentrekt. Het trainen van deze spieren helpt je niet om je bekkenbodemspieren te versterken.

Om erachter te komen of je ook je buik-, been- of bilspieren samentrekt, kunt je een hand op je buik leggen en je andere hand onder je billen of op je been. Hierna knijp je in je bekkenbodemspieren. Indien je jouw buik, been of billen voelt bewegen, gebruik je de verkeerde spieren.

Zorg ervoor dat je je bekkenbodemspieren volledig losmaakt nadat je ze hebt samengetrokken. Neem contact op met je zorgverlener als je problemen ondervindt bij het identificeren van je bekkenbodemspieren. (Bron)

Zodra je je bekkenbodemspieren hebt ontdekt, kun je de oefeningen in elke positie uitvoeren, hoewel je het waarschijnlijk het gemakkelijkst vindt om ze liggend te doen.

2.     Perfectioneer je techniek.

Om Kegeloefeningen te doen, stel je voor dat je op een knikker zit en je bekkenspieren aanspant alsof je de knikker optilt. Probeer het drie seconden per keer en ontspan vervolgens drie tellen. (Bron)

Voordat je begint, moet je je in een comfortabele houding bevinden, zodat je verder lichaam ontspannen is. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om kegeloefeningen te doen wanneer ze op een bed liggen of in een stoel zitten. Als je eenmaal bekend bent met de oefeningen, zou je ze in elke positie en op elke plaats kunnen doen, zoals staand en wachtend in de rij bij de supermarkt.

Volg deze stappen zodra je je eenmaal op je gemak voelt:

 • Adem diep in door je neus en laat je buik omhoogkomen terwijl het zich vult met lucht. Houd je bekkenbodemspieren ontspannen terwijl je inademt.
 • Adem langzaam en soepel uit door je mond terwijl je je bekkenbodemspieren zachtjes aanspant.
 • Houd je bekkenbodemspieren 3 tot 6 seconden samengetrokken (totdat je spieren moe beginnen te worden) terwijl je uitademt. Dit heet een contractie.
 • Adem weer in en laat de contractie los. Dit ontspant je spieren.
 • Ontspan je spieren 6 tot 10 seconden volledig. Het is erg belangrijk dat je je volledig ontspant tussen elke wee en dat je niet je adem inhoudt. Besteed altijd evenveel tijd of langer aan het ontspannen van je spieren als aan het samentrekken. (Bron)

Na 4 tot 6 weken zou je je een stuk beter moeten voelen en minder symptomen moeten hebben. Blijf de oefeningen doen, maar verhoog niet de hoeveelheid. Overdrijven kan leiden tot overbelasting wanneer je plast of je darmen bewegen. (Bron)

3.     Maak het een onderdeel van je dag

Maak Kegeloefeningen onderdeel van je dagelijkse routine. Je kunt Kegeloefeningen vrijwel altijd discreet doen, of je nu aan je bureau zit of op de bank ontspant. (Bron) Zoals eerder al benoemd is het niet de bedoeling dat je het heel de dag door doet, maar die drie keer per dag kun je doen waar en wanneer je maar wil!

4.     Vraag hulp als het niet lukt

Als je problemen hebt met het doen van Kegel-oefeningen, schaam je dan niet om hulp te vragen. Je arts of andere zorgverlener kan je nuttige feedback geven, zodat je leert de juiste spieren te isoleren en te versterken.

In sommige gevallen kan biofeedbacktraining helpen. Tijdens een biofeedback-sessie brengt de arts of andere zorgverlener een kleine sonde in je rectum in. Terwijl je ontspant en je je bekkenbodemspieren samentrekt, zal een monitor je bekkenbodemactiviteit meten en weergeven. Onderzoek wijst uit dat biofeedback-training effectiever is bij de behandeling van fecale incontinentie. (Bron)

5.     Stop als het pijn doet

Als je pijn hebt wanneer je kegeloefeningen doet, stop dan meteen met het doen van de oefeningen. Kegeloefeningen zijn niet schadelijk, maar ze zijn niet voor iedereen geschikt. Als ze correct worden uitgevoerd, vinden de meeste mensen ze ontspannend. Ze mogen absoluut niet pijnlijk zijn.

Wanneer je pijn voelt tijdens of na Kegeloefeningen, doe je de oefening mogelijk niet correct of zijn Kegeloefeningen misschien niet geschikt voor je. Neem ook dan contact op met je huisarts om dit te bespreken. (Bron)

6 Alternatieven

Aangezien we ons op een website begeven die ‘tussen de lakens’ heet, zullen we je hieronder met name alternatieven geven die je seksleven zullen verbeteren. Dit zal dus primair gaan over alternatieven voor mannen, aangezien vrouwen kegeloefeningen niet doen om hun seksleven te verbeteren, maar vaak om kracht terug te krijgen na de geboorte van hun baby.

De volgende oefeningen zijn vooral om vroegtijdige ejaculatie te voorkomen bij mannen. Voortijdige ejaculatie vindt plaats wanneer een man eerder een orgasme heeft dan hij of zijn partner zou willen. Voortijdige ejaculatie kan voor of kort na penetratie plaatsvinden. (Bron)

1.     Knijptechniek

Deze oefening is een snelle “knijp- en loslaat”-beweging die het vermogen van de bekkenbodemspieren opbouwt om snel te reageren. Om deze oefening uit te voeren, moet een persoon:

 • Zitten in een comfortabele houding.
 • De bekkenbodemspieren kunnen herkennen/controleren.
 • De spieren zo snel mogelijk samenknijpen en loslaten zonder te proberen een contractie te behouden.
 • 3-5 seconden rust houden
 • De bewegingen 10-20 keer herhalen voor resultaat
 • Deze oefening twee keer later op de dag nog eens herhalen net zoals bij de kegeloefeningen. (Bron)

De knijptechniek is een vorm van ejaculatiecontrole. Het stelt je in staat om dichtbij het punt van de climax te komen en dan plotseling terug te gaan door de punt van de penis vast te houden totdat het gevoel verdwijnt. Je kunt de knijpmethode dus meerdere keren herhalen, of je kunt het eenmalig doen. De knijptechniek kan ook tijdens de masturbatie en tijdens de geslachtsgemeenschap. Hieronder zullen we je vertellen hoe.

Voor masturbatie:

 • Begin jezelf te stimuleren, houd een druk en tempo aan die comfortabel zijn en je tot een climax
 • Als je voelt dat je bijna op het punt van ejaculatie bent, laat dan de druk los en verlaag je tempo.
 • Pak het uiteinde van je penis vast, waar de kop (eikel) de schacht raakt. Houd enkele seconden stevig vast, maar niet strak, of totdat het gevoel van een naderend hoogtepunt voorbij is.
 • Wanneer je er klaar voor bent, begin jezelf dan opnieuw te stimuleren met een tempo en druk die je zullen helpen een climax te bereiken.
 • Herhaal het proces naar wens.

Voor seks met een partner:

 • Begin seksuele activiteit met normale penisstimulatie.
 • Als je op het punt komt dat je denkt dat je klaar bent om een climax te bereiken, stop dan met stoten of wrijven.
 • Jij of je partner kan het uiteinde van de penis samenknijpen, waar de eikel de schacht raakt. Houd een stevige (maar niet pijnlijke) druk totdat het gevoel overgaat.
 • Begin opnieuw met seksuele activiteit en herhaal de techniek zo vaak als gewenst. (Bron)

2.     Stop-start-methode

Net als de knijpmethode, kan de stop-start-methode je helpen een climax uit te stellen tijdens het seksuele spel.

Maar deze techniek, ook bekend als ‘edging’, vereist een hands-off vertraging. Je stopt alle seksuele stimulatie voordat je er weer naar terugkeert nadat de sensatie voorbij is.

Je kunt deze cyclus een paar keer herhalen totdat je klaar bent om een ​​orgasme te krijgen. ‘Edging’ zal je orgasme vertragen en een stuk intenser maken.

Het kan echter een vervelende of tijdrovende bezigheid zijn als je partner niet op de hoogte is van je intenties. Zorg ervoor dat je dit bespreekt voordat je begint met ‘edging’ tijdens het vrijen.

Voor masturbatie:

 • Begin jezelf handmatig te stimuleren. Houd een tempo en gripdruk aan die je naar het hoogtepunt zullen brengen.
 • Wanneer je bijna de climax bereikt, stop je alle stimulatie volledig. Wacht enkele seconden of minuten. Laat het gevoel helemaal voorbijgaan.
 • Als je klaar bent, begin dan weer met masturberen. Herhaal de stop-start-methode zo vaak als je wil.

Voor seks met een partner:

 • Begin de seksuele activiteit, of het nu gaat om orale, anale of vaginale seks, of een andere vorm van stimulatie.
 • Wanneer je het hoogtepunt bereikt, stop dan met stoten of wrijven en ga terug. Pauzeer enkele seconden of minuten.
 • Je kunt seksuele activiteit hervatten als de sensatie voorbij is en je niet langer het gevoel hebt dat je op het punt staat een climax te bereiken. (Bron)

3.     Verleng het voorspel

Help de druk of verwachtingen te verlichten door gedurende een langere periode geen gemeenschap te hebben. Richt je in plaats daarvan op andere soorten seksueel (voor)spel, zoals massage, intiem aanraken en zoenen.

Als je je orgasme probeert uit te stellen, maar niet die van je partner, kun je ook handmatige of orale stimulatie proberen. Op deze manier kun je je climax mogelijk uitstellen totdat je partner ook is klaargekomen. (Bron)

4.     Draag een condoom met climaxcontrole

Een typisch condoom, gemaakt met een dunne laag latex, kan het gevoel helpen verminderen en kan dus je seksuele activiteit verlengen. Je kunt ook condooms kopen die speciaal zijn ontworpen om het hoogtepunt te vertragen. Deze condooms zijn meestal gemaakt van een wat dikkere latex.

Sommigen gebruiken daarnaast verdovend middel zoals benzocaïne of lidocaïne om het gevoel op het oppervlak van de penis te verminderen. Dit kan de tijd die nodig is om een ​​climax te bereiken, verlengen. (Bron)

5.     Breng een plaatselijke verdoving aan op je penis

Dezelfde verdovende middelen die in condooms worden gebruikt, zijn verkrijgbaar als crèmes en sprays. Je kunt de climax mogelijk vertragen door een van deze verdovingen 10 tot 15 minuten op de penis aan te brengen voordat je begint met masturberen of seksueel spel. (Bron)

6.     Masturberen voor geslachtsgemeenschap

Mogelijk kunt je de ejaculatie tijdens het vrijen uitstellen door een uur of twee daarvoor te masturberen. Je kunt misschien niet in alle gevallen van tevoren op seks anticiperen, maar als je kunt, zal deze strategie nuttig zijn. (Bron)

Stel je ejaculatie vanavond al 30 minuten langer uit

Wanneer je nog meer adviezen en strategieën wilt om voorgoed je ejaculatie uit te stellen, heb ik nog een goede tip voor je. Chris Coster is de autoriteit op het gebied van het verhelpen van vroegtijdige ejaculatie. Hij heeft een baanbrekende methode ontwikkelt die vele mannen al hebben verlost van te snel klaarkomen.

Je leert er alles over in zijn uitgebreide aanpak met talloze oefeningen en tips. Daarnaast krijg je nog enkele zeer interessante bonussen die je seksleven nog verder zullen verbeteren.

Bekijk hier de methode van Chris Coster:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *