Verschil Tussen Apareunie, Dyspareunie en Vaginisme?

Het feit dat je bij lange na niet de enige bent met dezelfde soort problemen, maakt de situatie er niet minder pijnlijk op – op meerdere manieren. Want jong of oud, iedere vrouw zou in staat moeten zijn om normaal seks te hebben. In jouw geval is dat echter wel anders. Iedere keer dat jij seks probeert te hebben, lig je binnen drie seconden te kermen van de pijn die het teweegbrengt aan je vagina.

Maar als je jouw problemen op wilt lossen, moet je wel weten waar je precies mee te maken hebt. Er bestaan namelijk meerdere soorten classificaties van pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Echter, die zijn soms nogal lastig van elkaar te onderscheiden. In dit artikel vind je daarom op heldere wijze uitgelegd het verschil tussen drie seksuele stoornissen – apareunie, dyspareunie en vaginisme.

Seksuele stoornissen bij vrouwen

Vele vrouwen ervaren ergens tijdens hun leven problemen met hun seksueel functioneren. Deze kunnen zich in ieder stadium van het leven voordoen. Daarnaast kunnen ze ofwel levenslang zijn, of zich later pas ontwikkelen. De problemen kunnen zich beperken tot één specifieke seksuele situatie of in alle mogelijke seksuele situaties.

Seksuele stoornissen bij vrouwen kun je als volgt definiëren:

‘’Aanhoudende, terugkerende problemen met de seksuele respons, verlangen, orgasme of pijn, die jou pijn doen en/of de relatie met je partner onder druk zetten.’’

Zoals al eerder vermeld ligt de focus in dit artikel op de volgende drie soorten seksuele stoornissen bij vrouwen: apareunie, dyspareunie en vaginisme. Per stoornis wordt eerst een uitleg gegeven over de stoornis. Daarbij worden eveneens – voor zover mogelijk – de symptomen, oorzaken en tips voor de behandelmethoden gegeven. Tot slot wordt het grootste verschil nog eenmaal duidelijk belicht.

Apareunie

apareunie1Aparaunie is het psychologische of fysieke onvermogen om geslachtsgemeenschap te hebben. Met andere woorden, een vrouw die lijdt aan apareunie kan geen penis haar vagina binnenlaten of binnen laten houden. Maar let op: Bij het inbrengen van een tampon of vinger, ondervindt de vrouw geen klachten.

De stoornis kan ofwel primair of secundair zijn. Met primair wordt gedoeld op een relatie waarbinnen nog geen seks heeft plaatsgevonden – iedere poging tot geslachtsgemeenschap vanaf de eerste keer seks lijdt tot pijn. Secundaire apareunie houdt in dat eerder wel succesvolle geslachtsgemeenschap plaats kon vinden. De symptomen zijn dus pas later ontwikkeld.

Apareunie is eigenlijk een vrij algemene term. Het verwijst ‘enkel’ naar een ziekte die gekenmerkt wordt door ernstige veranderingen van het genitale kanaal, die ervoor zorgen dat een vrouw geen geslachtsgemeenschap meer kan hebben.

Het is nauw verwant met vaginisme – als er door apareunie helemaal geen penetratie meer kan plaatsvinden, staat dit bekend als vaginisme. Maar als je juist oefeningen doet om vaginisme te behandelen, kan dit overgaan in apareunie. Hierover later meer.

Voor aanvullende informatie over apareunie, lees je dit artikel over apareunie.

Dyspareunie

Dyspareunie verwijst naar een pijnlijke geslachtsgemeenschap. Het wordt gedefinieerd als een aanhoudende of terugkerende pijn aan de genitaliën, net voor, tijdens of na de geslachtsgemeenschap.

Symptomen

Om erachter te komen of je werkelijk lijdt aan dyspareunie, neem dan een kijkje naar de volgende symptomen:

  • Enkel pijn na het inbrengen van de penis (penetratie)
  • Pijn bij iedere soort penetratie, ook bij het inbrengen van een tampon
  • Erge pijn bij stoten tijdens de geslachtsgemeenschap
  • Brandende pijn of zeurende pijn
  • Een kloppende pijn, die zelfs tot uren na de geslachtsgemeenschap aanhoudt

Oorzaken

apareunie2Er bestaan verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van dyspareunie. De reden hiervoor is dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen pijn die plaatsvindt bij het binnendringen van de penis en pijn die ontstaat bij het maken van stoten tijdens de seks. Daarnaast zijn er nog enkele emotionele factoren die een rol spelen in vele soorten pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Hieronder worden de oorzaken per vorm van pijn besproken.

Oorzaak #1: Pijn bij binnendringen

De deze pijn kan te maken hebben met een aantal factoren, waaronder:

  • Te weinig lubricatie – Als de vagina niet voldoende lubricatie (vocht) produceert, kan dit komen door te weinig voorspel. Ook kan het komen doordat de vrouw de menopauze al doorlopen heeft, of net bevallen is of borstvoeding geeft. Dan is er minder oestrogeen aanwezig in haar lichaam. Ook kan bepaalde medicatie zorgen voor een afgenomen zin in seks, waardoor er minder lubricatie plaatsvindt en de seks pijnlijk wordt.
  • Verwonding, trauma of irritatie – Denk hierbij aan verwondingen of irritaties van een ongeluk, een operatie aan de bekken, vrouwelijke besnijden of een episiotomie (snede die gemaakt is tijdens de bevalling om het geboortekanaal te vergroten).
  • Ontsteking, infectie of huidaandoening – Een infectie in je genitale gebied of urinewegen kan zorgen voor een pijnlijke geslachtsgemeenschap. Ook eczeem of andere huidproblemen rond je genitaliën kunnen een oorzaak zijn.
  • Vaginisme – Hierbij trekken de spieren van je vaginale wand onwillekeurig samen (spasmen), waardoor penetratie pijnlijk wordt. Hierover later meer.
  • Aangeboren afwijking – Een bij de geboorte aanwezig probleem, zoals de afwezigheid van een volledig gevormde vagina (vaginale agenesie) of de ontwikkeling van een membraan dat de vaginale opening blokkeert (onvolgroeid maagdenvlies), kan dyspareunie veroorzaken.

Oorzaak #2: Pijn bij stoten

Deze pijn vindt vaak plaats tijdens diepe penetratie. Het kan erger worden in bepaalde seksstandjes. Oorzaken kunnen zijn:

  • Bepaalde ziektes en aandoening – Denk aan: endometriose, bekkenonstekingsziekte, baarmoederverzakking, omgekeerde baarmoeder, baarmoederfibromen, prikkelbare darmsyndroom.
  • Operaties en medische behandelingen – Bijvoorbeeld littekens van bekkenoperaties of medische behandelingen voor kanker (bestraling en chemotherapie) kunnen veranderingen veroorzaken die geslachtsgemeenschap pijnlijk maken.

Oorzaak #3: Emotionele factoren

Emoties en seks gaan hand in hand. Het is dus niet zo gek dat emotionele factoren vaak een rol spelen bij seksuele pijn. Voorbeelden zijn:

  • Psychologische problemen – Angst, depressie, zorgen om het uiterlijk, angst voor intimiteit en relatieproblemen kunnen bijdragen aan een verminderde seksuele opwinding en leiden tot pijn.
  • Stress – Je bekkenbodemspieren kunnen aanspannen als reactie op stress in je leven. Dit kan zorgen voor pijn tijdens de geslachtsgemeenschap.
  • Eerder seksueel misbruik – Niet iedere vrouw met dyspareunie kent een geschiedenis van seksueel misbruik, maar seksueel misbruikt zijn zou wel een rol kunnen spelen.

Behandeling

Ben je benieuwd naar tips voor de behandeling van dyspareunie, lees dan verder in dit artikel over dyspareunie.

Vaginisme

Bij sommige vrouwen spannen de vaginale spieren onvrijwillig of aanhoudend aan bij een poging tot vaginale penetratie. Deze spierspasmen kunnen geslachtsgemeenschap erg pijnlijk of zelfs onmogelijk maken. Dit kan gebeuren als:

  • De partner probeer binnen te dringen in de vagina met zijn penis
  • Een vrouw een tampon probeert aan te brengen
  • Een vrouw aangeraakt wordt binnen haar vaginale gebied (ook tijdens een gynaecologisch onderzoek)

Let wel: Vaginisme kan penetratie in de weg staan, doordat ze zorgen krijgen over seks en seks en vaginale penetratie gaan vermijden. Maar een vrouw met vaginisme kan wel gewoon seksuele opwinding ervaren.

apareunie3

Net als bij apareunie, zijn er twee verschillende vormen van vaginisme, primair en secundaire

  • Primair vaginsime – Als de patiënt nooit eerder vaginale penetratie heeft kunnen bereiken.
  • Secundair vaginisme – Als de patiënt eerder wel penetratie kon ervaren, maar dit nu niet meer kan, bijvoorbeeld door een gynaecologische operatie, trauma of bestraling.

Symptomen

Een aantal symptomen is al genoemd; pijn tijdens het binnendringen van de penis in de vagina, pijn bij het aanbrengen van een tampon en pijn bij het aanraken van het vaginale gebied. Maar ook wanneer de vrouw in de volgende situaties pijn ervaart, kan dit een symptoom zijn van vaginisme:

  • Een beklemmend gevoel en pijn die een brandend of prikkend gevoel teweeg kan brengen
  • Moeilijke of onmogelijke penetratie
  • Langdurige seksuele pijn zonder aantoonbare oorzaak
  • Gegeneraliseerde spierspasmen of ademstokken tijdens geslachtsgemeenschap

De pijn kan variëren van mild tot ernstig en van ongemak tot branden.

Oorzaken

Vaginisme is een aandoening die veroorzaakt kan worden door fysieke stressoren, emotionele stressoren of beide. Het kan optreden omdat iemand verwacht dat het zal gebeuren (anticipatief).

Oorzaak #1: Emotionele factoren

  • Angst, voor pijn of zwangerschap
  • Zorgen, over de seksuele prestatie of schuldgevoelens
  • Relatieproblemen, bijvoorbeeld door het hebben van een gewelddadige partner of het gevoel kwetsbaar te zijn
  • Traumatische levensgebeurtenissen, zoals verkrachting of eerder misbruik
  • Gebeurtenissen uit de kindertijd, zoals de manier waarop seks afgeschilderd werd door ouders/verzorgers of blootstelling aan seksuele afbeeldingen

apareunie4

In het geval van vaginisme speelt de pijncyclus een (hoofd)rol:

  1. De vrouw verwacht pijn, waardoor
  2. Het lichaam zich hierop voorbereid en
  3. De seks pijn doet
  4. De pijn vervolgens verergert door middel van reflexreacties
  5. Het lichaam zich steeds meer schrap zet voor pijn
  6. De vrouw seks uit de weggaat en zelfs minder gaat verlangen naar seks.

Oorzaak #2: Fysieke factoren

  • Infecties, zoals een urineweginfectie
  • Gezondheidsaandoeningen, zoals kanker
  • Bevalling
  • Menopauze
  • Bekkenbodemoperatie
  • Onvoldoende/slecht voorspel
  • Onvoldoende vaginale lubricatie
  • Medische bijwerkingen

Zoals al eerdergenoemd, kan ook apareunie leiden tot vaginisme. Houdt de pijn bij en overmorgen tot seks bij apareunie aan, kan dit zich zo ontwikkelen dat uiteindelijk ook het inbrengen van een vinger of tampon vrijwel onmogelijk wordt. Dan is er geen sprake meer van apareunie, maar vaginisme.

Behandeling

Voor informatie en tips over de behandeling van vaginisme, lees je dit artikel over vaginisme.

Dus wat is het verschil tussen apareunie, dyspareunie en vaginisme?

apareunie5Hopelijk heb je inmiddels al een beter beeld van deze drie seksuele stoornissen voor vrouwen. Maar om het verschil tussen de twee nog even voor je te benadrukken:

  • Apareunie is de situatie waarin een vrouw niet in staat is een penis te laten binnendringen en vasthouden in haar vagina, een tampon of vinger kan wel.
  • Dyspareunie is een aandoening waarbij de vrouw pijn ervaart tijdens de seks. Binnendringen lukt dus wel, maar is wel pijnlijk. Ook de daaropvolgende geslachtsgemeenschap, en mogelijk zelfs enige tijd na de geslachtsgemeenschap, heeft de vrouw pijn tot zeer veel pijn. De pijn is terugkerend en aanhoudend.
  • Vaginisme is een term die gebruikt wordt om het optreden van vaginale spierspasmen te classificeren. Hierdoor wordt geslachtsgemeenschap erg pijnlijk of zelfs onmogelijk.

Om je nog even een hart onder de riem te steken als jij lijdt aan een seksuele stoornis. Zolang jij je bezighoudt met een behandeling en hier echt voor gaat, zal de pijn verminderen en zal jij (weer) kunnen genieten van seks!

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

3 Reacties op "Verschil Tussen Apareunie, Dyspareunie en Vaginisme?"

  1. Esther

    says:

    Hallo schrijver,

    Het artikel geeft in het midden duidelijke informatie over het verschil tussen Apareunie, Dyspareunie en Vaginisme. Deze informatie ervoer ik als neutraal en technisch en het hielp mij om in een gesprek met een art sterker te staan. Aan het begin en eind staan zinnen die mij hebben geschokt. De eerste zin is: "Want jong of oud, iedere vrouw zou in staat moeten zijn om normaal seks te hebben." aan het eind van het artikel staat informatie over hoe een vrouw voor het genot van een man zou kunnen zorgen. Voor mij is de autonomie van mensen over hun eigen lichaam en seksualiteit van belang. Daarbij vind ik het belangrijk dat er geen vormen van sex 'normaler' zijn dan de andere, en dat vrouwen en andere mensen seksualiteit mogen beleven voor hun eigen plezier, niet om een ánder te laten sidderen of aan zich te binden. Dit omdat ik persoonlijke lichamelijke autonomie een belangrijke waarde vind.

  2. Yola

    says:

    Helemaal gelijk Esther!
    Bovendien is het voorspel voor vrouwen heel belangrijk, vooral voor vrouwen met vaginisme maar de meeste mannen in onze contreien kennen daar 'nul de ballen' van, uitgezonderd hoe wij hén moeten behagen. Van veel mannen is het direct binnenkomen, enkele keren stoten en Uh! Klaar is Kees. Daar lig/sta je dan, met je pijn en je verwoeste zin om er ook es wat genot aan te beleven.
    Eerst vingeren of likken dan? Als 't maar een minuutje duurt, is 't bij ons ook niet genoeg. Daar kunnen ze niet bij met hun hoofd. Dan zijn ze ontgoocheld of kwaad dat je van langs om minder zin hebt.
    Zo erg dat boek: dat de vrouwen maar es moeten zien dat ze voor goeie seks zorgen. Anders eigen schuld dikke bult dat je man het op een ander doet. 😤 Geef eerst eens goeie lessen aan de mannen aub!!!

  3. Suzanne

    says:

    Helemaal eens met de bovenstaande reacties van Esther en Yola .Het werkt dus andersom
    Een vrouw heeft minimaal een half uur
    voorspel nodig om opgewonden te raken ...mannen kunnen ook niet penetreren met een slappe piemel.
    Omdat mannen te ongeduldig zijn gaat het fout.... geef aandacht wees geduldig en creatief samen.
    Als je de vrouw in extase brengt heb je daarna samen geweldige sex (penetratie ) en dat zorgt voor een fijn en positief sexleven

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *