Wat Zijn Vaginale Spasmen? 2 Oorzaken en 3 Oplossingen Besproken

Vaginale spasmen zijn erg vervelend en kunnen zorgen voor fysieke, maar ook emotionele problemen. Het kan vervelend zijn bij het hebben van seks, maar ook bij het inbrengen van bijvoorbeeld een tampon. Ook is het zo dat het medische onderzoeken kan belemmeren, in het kort is het dus gewoon heel onhandig.

Als vrouw ervaar je enorm veel pijn en belemmert het veel aspecten van je leven. Ook is het erg vervelend dat andere vrouwen wel kunnen genieten van het hebben van seks. Jij hebt er enorm veel moeite mee en wil ervan af!

Wat zijn vaginale spasmen?

Zoals al eerder gezegd worden vaginale spasmen ook wel vaginisme genoemd. Kort gezegd zijn het samentrekking van spieren rond de vagina, die niet gewild zijn. De spasmen zorgen ervoor dat de vagina gesloten wordt.

Bij het inbrengen van iets in de vagina of het hebben van seks kan dit leiden tot intense pijn.

Het is natuurlijk enorm vervelend wanneer je dit hebt, en daarom is het goed dat je dit artikel bekijkt. Hier kun je er namelijk achter komen wat voor soort vaginale spasmen je hebt. Er zijn verschillende soorten die we hieronder zullen bespreken.

spasmen-uitgelicht

1: Globaal vaginisme (of globale vaginale spasmen)

Je hebt last van globaal vaginisme als het niet uitmaakt wat er in de vagina ingebracht wordt, dat je er altijd last van hebt. Dit betekent dus dat je bij een onderzoek bij de dokter, een vinger inbrengen, een tampon inbrengen en bij het hebben van seks spasmes ervaart. In dit geval heb je er dus eigenlijk altijd last van.

2: Primair vaginisme (of primaire vaginale spasmen)

spasmen2Primair vaginisme wordt ook wel ‘psychisch vaginisme’ genoemd. De vaginale spieren trekken zich samen, en dat gebeurt al lange tijd zo. Vaak gebeurt dit bijvoorbeeld bij het inbrengen van tampons of het hebben van seks, maar bij onderzoeken bij de dokter kan dit eventueel ook gebeuren.

3: Secundair vaginisme (of secundaire vaginale spasmen)

Secundair vaginisme heeft minder te maken met het ‘psychische’. Deze vorm komt vaker voor en kan op ieder moment van je leven voorkomen. Meestal ontstaat secundair vaginisme door organische pijnverwekkende oorzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een infectie, medische aandoening, relatieproblemen, maar ook aan een traumatische gebeurtenis of de menopauze.

4: Situationeel vaginisme (of situationele vaginale spasmen)

Je kunt het al raden aan de naam, situationeel vaginisme vindt alleen plaats in bepaalde situaties. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je het altijd hebt wanneer je een tampon in brengt, maar niet tijdens een bezoek aan de dokter. Of wel tijdens de geslachtsgemeenschap, maar weer niet bij het inbrengen van een tampon. Dit verschilt dus per persoon.

Wat zijn de symptomen van vaginale spasmen?

Eigenlijk hebben we dit al een soort van besproken, maar toch gaan we hier nog wat dieper op in.

Het belangrijkste symptoom is dat je spieren, zonder dat jij dit aanstuurt, ineens samentrekken.

Dit gebeurt dus, zoals eerdergenoemd, in de meeste gevallen bij medische onderzoeken, het hebben van seksuele gemeenschap en het inbrengen van een tampon.

Omdat de spieren dus samengeknepen worden op het moment van het inbrengen van al de voorgenoemde dingen, zorgt dit voor een heel onaangenaam en pijnlijk gevoel. In sommige gevallen is het zelfs zo dat het hebben van seks, een controle hebben bij de dokter of een inbrengen van een tampon onmogelijk is.

Het kan dus zijn dat je bij elk object pijn hebt wat in de vagina wordt gebracht, maar er zijn ook variaties mogelijk. De ene vrouw heeft last van globale vaginisme en de andere weer van situationele vaginisme. Je zult jezelf vast wel herkennen in een van de soorten.

In de meeste gevallen is het zo dat, wanneer het object uit de vagina wordt gehaald of wanneer de druk ervan af is dat de pijn dan verdwijnt. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

spasmen3Omdat er dus veel verschillende vormen zijn van vaginisme, is het lastig om een diagnose te stellen. Omdat het niet alleen lichamelijk invloed op je heeft, maar ook op psychologisch gebied komt er meestal niet alleen een dokter aan te pas.

De dokter kijkt waarschijnlijk naar je medische geschiedenis en voert een lichamelijk onderzoek uit. Hierbij kan er bijvoorbeeld bloed geprikt worden of een urineonderzoek plaatsvinden. Uiteraard komt er ook een gynaecologisch onderzoek bij kijken.

Naast de dokter zal je waarschijnlijk ook in gesprek moeten met een psycholoog of bijvoorbeeld een sekstherapeut. Hij of zij kan kijken of er misschien een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden waardoor jij vaginale spasmen hebt.

2 Oorzaken van Vaginale Spasmen

Het is niet geheel duidelijk waarom een vrouw vaginale spasmen hebben. Maar het is wel zo dat bepaalde fysieke en emotionele factoren er een rol in spelen.

Emotionele oorzaken van vaginale spasmen

  • Angst om pijn te ervaren tijdens het hebben van seks
  • Slechte seksuele ervaring
  • Vrees voor het hebben van een te kleine vagina
  • Faalangst
  • Een slecht medisch onderzoek
  • Traumatische gebeurtenis, hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een verkrachting
  • Seks beschamend vinden

Fysieke oorzaken van vaginale spasmen

spasmen4

  • Bepaalde medicatie met bijwerkingen
  • Droge vagina
  • Letsel aan de vagina
  • Kanker
  • Menopauze
  • Bevalling
  • Infectie
  • Chirurgie aan de bekken
  • Afwijking aan maagdenvlies
  • Niet goed genoeg voorspel
  • Tumor
  • Pijn rond de menstruatie

Er kunnen nog meer oorzaken zijn uiteraard, maar we hebben er hier een behoorlijk aantal voorgelegd. Als je je herkent in een of meerdere van deze dingen en je denkt dat je vaginale spasmen ervaart, bezoek dan even de dokter!

3 oplossingen voor vaginale spasmen

Oplossing 1: Een medische behandeling

Ten eerste is het mogelijk om een behandeling voor vaginale spasmen te krijgen. Dit is slim om altijd te doen, wat je ook daarna nog gaat doen om vaginale spasmen te verhelpen. Een behandeling kan er namelijk voor zorgen dat de vaginale spasmen in ieder geval niet erger worden dan dat ze nu zijn, en dit is natuurlijk heel belangrijk.

In het geval van een behandeling gaat de dokter kijken naar het onderliggende problemen. Je zal waarschijnlijk een aantal oefeningen moeten aanleren waardoor je steeds beter gaat leren de spieren te beheersen. Ook leer je om deze te ontspannen, wat natuurlijk erg belangrijk is bij vaginale spasmen.

Je leert hierdoor om je wat comfortabeler te voelen wanneer je een onderzoek hebt bij de dokter, een tampon moet inbrengen of seks hebt met iemand.

De dokter probeert je te laten wennen aan het inbrengen van iets, hier ga je dan ook thuis mee oefenen.

spasmen5Je begint met iets heel kleins inbrengen en dan worden de voorwerpen steeds groter en dikker, hierdoor zal (hopelijk) je vagina uitgerekt worden. Dit zal zeker niet aangenaam zijn in het begin, maar onthoudt dat je het voor jezelf doet! Je vagina zal zo ver opgerekt worden dat uiteindelijk een penis van normale grootte en dikte zonder pijn en moeite in de vagina zou moeten kunnen gaan.

Oefeningen zullen niet alleen gefocust zijn op jouw vagina, maar ook op bijvoorbeeld je bekken, dit kan namelijk ook heel goed werken. De behandeling die hiervoor besproken is, is wel voor vrouwen die geen last hebben van de emotionele oorzaken.

Voor vrouwen met emotionele oorzaken is de handeling meer psychisch. In dit geval ga je met een psycholoog of sekstherapeut in gesprek en probeer je het op deze manier op te lossen. Het is namelijk zo dat het in dit geval ‘tussen de oren’ zit, dus opgelost kan worden door anders over seks te denken of over je eigen onzekerheden.

Oplossing 2: Kegeloefeningen

Als je kegeloefeningen uitvoert, span je telkens je bekkenbodemspieren aan en ontspan je steeds de spieren die je vagina, rectum en blaas beheersen. Deze spieren kun je vinden wanneer je plast. Nadat je bent gaan plassen, stop je de stream. Hiervoor gebruik je de bekkenbodemspieren.

spasmen6Je voelt ze op dit moment misschien strakker worden en bewegen. Deze spieren bewegen in een groep, dus ze trekken allemaal tegelijk samen, maar ontspannen ook allemaal tegelijkertijd. Door deze oefening te doen krijg je meer grip en controle. Jij gaat vanaf dan bepalen wanneer de spieren ontspannen en samentrekken.

De kegeloefening doe je door eerst je blaas te legen. Daarna span jeje bekkenbodemspieren aan en tel je tot 10. Probeer dit 10 keer te herhalen, drie keer per dag. Om echt alleen de bekkenbodemspieren te versterken, moet je proberen niet de spieren van je billen, dijen of buik te gebruiken of aan te spannen.

Deze oefening kan ook erg goed zijn na een zwangerschap, geboorte van een kind, bij het ouder worden en wanneer je wat zwaarder bent. Als je voelt dat je pijn krijgt, dan doe je oefening niet helemaal goed en moet je even goed opzoeken hoe dit moet.

Oplossing 3: Seksuele therapie

Educatie over het hebben van seks kan nooit kwaad. Een aantal vrouwen met vaginale spasmen hebben last van het idee dat ze een te kleine vagina hebben of hebben wel eens een traumatische gebeurtenis meegemaakt.

In dit geval kan het goed zijn om een gesprek te voeren met een sekstherapeut.

spasmen7Een sekstherapeut zal je vertellen over de anatomie van het lichaam en wat er precies gebeurt wanneer je seks hebt. Je krijgt ook veel informatie over welke spieren ervoor zorgen dat jij last hebt van vaginale spasmen. Zo kun je zelf ook beter begrijpen wat er allemaal met je lichaam gebeurt.

Het kan zijn dat je alleen in therapie gaat, maar het kan ook zijn dat je partner gevraagd wordt om mee te komen. Het gaat natuurlijk bij seks om twee mensen, dus dit is niet heel vreemd. Zo kun je er ook samen over praten en begrijpt je man of vrouw je beter.

Hoewel het woord ‘therapie’ misschien heftig klinkt, kan dit heel goed helpen bij vaginale spasmen. Je leert er hoe je je relaxt kan voelen tijdens de seks en krijgt technieken om thuis mee te oefenen. Soms wordt er zelfs hypnose toegepast, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen wat.

Wat ook fijn is aan seksuele therapie, is dat je niet net als bij de dokter een lichamelijk onderzoek krijgt. Met die onderzoeken heb je nou juist zo’n moeite, dus bij dokter zal je je niet heel comfortabel voelen. Daarom kan een sekstherapeut je met je probleem misschien beter helpen.

Dit is vaak wel alleen mogelijk voor de mensen die de emotionele oorzaken hebben. Maar als je last hebt van fysieke oorzaken, kun je het natuurlijk altijd proberen. Het kan zomaar zo zijn dat het ook bij jou helpt. Probeer gewoon elk mogelijke oplossing.

Conclusie

Het mag wel duidelijk zijn dat vaginale spasmen je leven kunnen belemmeren. Het kan invloed hebben op je seksleven, maar ook op bijvoorbeeld medische onderzoeken en het inbrengen van een tampon.

Het is moeilijk om vast te stellen waarom iemand vaginale spasmen heeft. Daarom is het belangrijk om goed te weten waar je precies last van hebt. Je hebt vier vormen gekregen van vaginale spasmen, probeer uit te vinden van welke vorm jij last hebt.

Bekijk ook goed de oorzaken, dit ligt namelijk ook vaak aan de behandeling die zult krijgen. Je hebt hier al een aantal oplossingen gekregen voor dit vervelende probleem. Ik hoop dat de oplossingen zullen helpen en dat je in de toekomst geen, of veel minder, last zult hebben van vaginale spasmen.

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *