7 Tips om Pijn in de Vagina Op te Lossen + 6 Oorzaken
Seks is over het algemeen ontzettend fijn. Het is de ideale manier voor jou en je partner om jullie liefde te uiten. Maar soms is de seks niet zo lekker als het zou moeten zijn. Dat komt doordat je pijn in je vagina hebt – niet alleen tijdens, maar ook buiten de seks. Je zin in seks neemt steeds meer af… En dat is zonde!
Je wilt natuurlijk graag weten hoe je pijn in de vagina op kunt lossen. Voordat dit mogelijk is, moet je eerst meer weten over de diverse symptomen en oorzaken van het probleem. Niet elke oorzaak van pijn in de vagina behoeft namelijk dezelfde oplossing. Lees snel dit artikel en je bent binnen de kortste keren weer klaar om geweldige seks te hebben!
Symptomen vaginale pijn: wat houdt pijn in de vagina in?
Misschien denk je gewoon “ik heb pijn in mijn vagina, dat is toch het belangrijkste symptoom?” Pijn kan inderdaad al een symptoom op zich zijn, maar vaak is er meer aan de hand. De ene vrouw beschrijft de pijn misschien als een brandende pijn, terwijl het voor een andere vrouw kan voelen als een stekend gevoel.
Kortom, je hebt meer informatie nodig over de verschillende symptomen die gepaard kunnen gaan bij pijn in de vagina. Een bepaalde combinatie van symptomen kan op een heel andere oorzaak duiden dan een andere combinatie. Check dus de onderstaande vragenlijst van symptomen en kijk welke symptomen bij jou aan de orde zijn.
Onthoud welke symptomen er bij jou van toepassing zijn. Ze komen namelijk hieronder terug bij het behandelen van de verschillende oorzaken van pijn in de vagina. Het is namelijk heel belangrijk dat je de juiste oorzaak van de pijn in jouw vagina ontdekt!
Zes oorzaken van pijn in de vagina
Pijn in de vagina kan een heleboel oorzaken hebben.
Om de juiste behandelmethode te bepalen, moet je de oorzaak van jouw pijn achterhalen.
Ik zet nu de belangrijkste oorzaken van pijn in de vagina uiteen. Let op dat deze lijst niet uitputtend is; misschien heeft jouw vaginale pijn een andere oorzaak. Als je je niet kunt vinden in een van deze oorzaken, ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Oorzaak 1: Vaginale droogheid
Vaginale droogheid wordt meestal veroorzaakt door verstoringen in de hormoonbalans. Hierdoor wordt je vagina minder vochtig bij seksuele opwinding. Het kan ook zijn dat je überhaupt niet opgewonden genoeg wordt tijdens de seks, waardoor je vagina niet nat genoeg wordt.
Vaginale droogheid komt vooral voor bij oudere vrouwen, tijdens of na de menopauze. Je kunt ook tijdens of na een zwangerschap last hebben van een droge vagina, want ook dan treden er aanzienlijke veranderingen op in je hormoonhuishouding.
Symptomen die vooral voorkomen bij vaginale droogheid zijn jeuk en irritatie bij de vagina, een branderig gevoel in de vagina, en pijn tijdens het plassen en bij het vrijen. Vaginale droogheid is op verschillende manieren te behandelen, waar we later op terugkomen.
Oorzaak 2: Vaginale schimmelinfectie
De vagina zit vol met bacteriën en schimmels. Voordat je naar de douche rent: dit zijn juist gezonde bacteriën! Ze zorgen ervoor dat je vagina hygiënisch blijft.
Verschillende oorzaken kunnen er echter voor zorgen dat het evenwicht van bacteriën en schimmels uit balans raakt, waardoor je een vaginale schimmelinfectie kunt oplopen.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je je vagina wast met zeep.
Het is dan ook heel belangrijk om nooit je vagina met zeep te wassen, maar alleen met warm water! Ook hormonale veranderingen, een lagere weerstand, slechte eetgewoonten of langdurig antibioticagebruik kunnen voor een vaginale schimmelinfectie zorgen.
Vaginale schimmelinfecties worden vooral gekenmerkt door vaginale jeuk in en rond de vagina, rode en opgezwollen schaamlippen, witte en brokkelige afscheiding, een onaangename geur en schrijnende of branderige pijn in de vagina.
Oorzaak 3: Focale vulvitis
Focale vulvitis, ook wel vulvaire vestibulitis genoemd, betekent letterlijk ‘plaatselijke ontsteking rond de vagina-ingang’. Deze aandoening komt vooral bij jonge vrouwen voor, maar waarom is niet bekend. Over de oorzaak van focale vulvitis bestaat ook veel onduidelijkheid.
Focale vulvitis wordt gekenmerkt door een branderige of stekende pijn bij de vulva, dus bij het uitwendige deel van je vagina. De pijn is oppervlakkig, dus zit niet diep in de vagina. Daarnaast is de vulva vaak geïrriteerd en kun je soms rode plekjes zien. Het aanraken van de vulva is pijnlijk, waardoor je vaak als reflex je bekkenbodemspieren aanspant, wat de pijn juist weer erger maakt.
Je merkt ook dat je tijdens de seks last hebt van pijn. Alleen al de verwachting van pijn kan ervoor zorgen dat je niet vochtig genoeg wordt, waardoor het probleem alleen maar erger wordt. Focale vulvitis kan er dus soms voor zorgen dat penetratie niet meer mogelijk is.
Oorzaak 4: Vaginisme
Bij vaginisme doet het pijn om een voorwerp bij de vagina in te brengen. Dit kan bijvoorbeeld een tampon zijn, maar ook een penis. Hierbij span je onbewust je bekkenbodemspieren te sterk aan, waardoor penetratie van de vagina heel pijnlijk of zelfs onmogelijk wordt.
Dit heeft meestal niets te maken met ‘geen zin in seks hebben’, hoewel er soms wel een mentale oorzaak aan ten grondslag ligt. Vaginisme kan vaak voor een vicieuze cirkel zorgen: omdat je verwacht dat je pijn hebt bij de seks, word je minder vochtig en spannen je spieren zich sneller aan, waardoor het inderdaad pijn doet om te vrijen.
Oorzaak 5: Vaginagezwel
Een vaginagezwel is een bultje in de vagina. Dit bultje kan zich aan de binnenkant van de vagina, maar ook op de schaamlippen bevinden.
Schrik niet van de naam ‘gezwel’, in de meeste gevallen is het bultje namelijk goedaardig.
Een goedaardig gezwel kan bijvoorbeeld een gezwel van het bindweefsel of het vetweefsel zijn. Deze komen vaak voor als je ouder wordt, maar zijn verder niet gevaarlijk. Je kunt deze gezwellen wel voelen, maar ze geven meestal geen symptomen.
Er bestaan echter ook slechte gezwellen. Een voorbeeld hiervan zijn genitale wratten; hierbij krijg je last van jeuk, pijn en een branderig gevoel in de vagina. Daarnaast kan het bultje een cyste of abces zijn, wat klachten geeft als pijn bij het vrijen, gezwollen en rode schaamlippen en vaginale afscheiding.
Ten slotte kan het gezwel nog kwaadaardig zijn, wat betekent dat je een tumor in je vagina hebt. Dit komt zeer zelden voor. Deze gezwellen worden gekenmerkt door een harde bult op de vulva, en later door jeuk en een bloederige afscheiding.
Oorzaak 6: Soa’s
Ook diverse soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) kunnen zorgen voor pijn in de vagina. Dit is bijvoorbeeld het geval bij chlamydia. Chlamydia vertoont bij zo’n 80% van de vrouwen geen symptomen, maar bij sommige vrouwen kunnen er wel sporen van chlamydia aanwezig zijn.
Dit zijn bijvoorbeeld pijn bij het plassen of tijdens het vrijen, pijn in de onderbuik, meer of andersoortige afscheiding en tussentijdse bloedingen.
Naast chlamydia kan ook herpes zorgen voor pijn in de vagina, in combinatie met rode plekjes en blaasjes op de vulva, jeuk, een branderig gevoel en soms algemene klachten zoals koorts. Ten slotte kunnen genitale wratten zorgen voor pijn in de vagina, in combinatie met de eerdergenoemde bultjes.
7 tips om pijn in de vagina op te lossen
Ik heb nu de belangrijkste oorzaken van pijn in de vagina uiteengezet. Natuurlijk wil je ook weten hoe je van die irritante pijn af kunt komen! Lees daarom goed deze 7 tips om de pijn in je vagina voorgoed te laten verdwijnen.
Tip 1: Ga naar de dokter
Zelfs met de symptomencheck uit dit artikel en de diverse oorzaken, kun je nooit zelf accuraat vaststellen wat de oorzaak is van jouw pijn.
Ga daarom altijd naar de dokter als je langdurige pijn in je vagina hebt.
De dokter kan diverse onderzoeken doen om de exacte oorzaak van jouw pijn te achterhalen. Daarnaast weet de huisarts of gynaecoloog precies wat voor medicijnen helpen tegen jouw klachten. Geen enkele website kan ooit je huisarts vervangen, zeker niet als het om pijn in de vagina gaat!
Tip 2: Gebruik meer glijmiddel
Veel gevallen van pijn in de vagina worden veroorzaakt door vaginale droogheid. Om dit te verhelpen, kun je meer glijmiddel gebruiken tijdens de seks. Ook als je zelf voldoende opgewonden denkt te zijn, kan glijmiddel helpen. Het maakt de seks een stuk prettiger en soepeler, zonder dat je last hebt van pijn in de vagina.
Tip 3: Zo behandel je je vagina goed
Pijn in de vagina of bij de vulva kun je op verschillende manieren verminderen. Je moet daarbij goed weten hoe je jouw vagina moet behandelen. Ik heb de belangrijkste punten opgesomd:
Tip 4: Laat je testen op geslachtsziekten
Veel vrouwen kunnen niet geloven dat ze ooit een soa zouden oplopen. Toch komt het meer voor dan je denkt. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen en je laten testen op geslachtsziekten. Je weet dan zeker dat je geen soa hebt, of je hebt de oorzaak van de pijn in je vagina achterhaald.
Bovendien hoef je niet bang te zijn voor soa’s: de meesten kunnen gewoon met een antibioticakuur worden behandeld. Je bent dus binnen een paar weken van de soa af. Sommige soa’s, zoals herpes en hiv, draag je voor altijd bij je. Ook dan kan de arts je advies geven over hoe je de pijn kunt verlichten.
Tip 5: Gebruik geen vaginale douche of spray
Je vagina beschikt van nature over meer dan genoeg manieren om zichzelf schoon te maken. Het is dus helemaal niet nodig om een vaginale douche of spray van de drogist te gebruiken.
Sterker nog, met deze sprays kun je juist de gezonde bacteriën verwijderen.
Hierdoor kan de pijn juist verergeren, en dat is wel het laatste dat je wilt. Blijf dus af van de vaginale douche en spray, maar houd het bij de manieren die ik je bij tip 3 heb verteld. Eventueel kun je de vulva schoonmaken met een milde, ongeparfumeerde zeep.
Tip 6: Koop niet zomaar zelf medicijnen voor vaginale pijn
Er zijn bij de drogist en apotheek verschillende medicijnen te koop, die pijn in de vagina zouden verlichten. Dit zijn vaak zalfjes die je op je vagina dient te smeren. Ze klinken je misschien als muziek in de oren, maar toch adviseer ik je om van deze medicijnen af te blijven.
Je weet namelijk niet of ze ook werken om de oorzaak van jouw probleem aan te pakken! Misschien kunnen de zalfjes juist een tegenovergesteld effect hebben. Het is daarom beter om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je precies het juiste medicijn voorschrijven.
Tip 7: Stop tijdelijk met seks
Ik snap dat dit misschien niet je favoriete tip is. Toch kun je het beste tijdelijk stoppen met vrijen, als je wilt dat de pijn in je vagina snel overgaat. Door de wrijving van de penis in de vagina en tegen de vulva, kan de pijn namelijk alleen maar toenemen. Zo is de seks ook niet echt aangenaam…
Wees daarom verstandig en ga naar de dokter met je symptomen. Vertel precies waar je last van hebt, welke symptomen je wel en niet hebt. Dat is de snelste manier om van de pijn in je vagina af te komen!
Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot
Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.
Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.
“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen