5 Belangrijkste Tips om je Libido / Potentie te Verhogen

Zowel mannen als vrouwen hebben het af en toe: Minder of nauwelijks zin in seks.

Daar is niet altijd iets mis mee en het kan geen kwaad als dit een keer gebeurt, maar de zin moet uiteindelijk wel weer terugkomen.

Gebeurt dit niet, dan spreken we van een laag libido. Bij een verminderd libido kun je wel seks hebben, maar het gaat waarschijnlijk een verplicht nummertje worden.

Waar word je libido door beïnvloed en hoe krijg je de zin in seks zo snel mogelijk weer terug?

Als je merkt dat je last hebt van een verminderd libido dan kun je zelf actie ondernemen om je seksdrive weer op gang te helpen.

Dit ga je niet doen door een pornofilm te kijken. Er zijn voldoende andere manieren om je libido een boost te geven.

In dit artikel bespreek ik belangrijke tips die libido verhogend werken.

Wat is libido?

Libido is ook te omschrijven als seksdrive of geslachtsdrift. Gemiddeld gezien hebben mannen een hoger libido in vergelijking met vrouwen.

Voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid is het belangrijk om seksueel actief te zijn. Een paar dagen volledig geen behoefte hebben aan seks is natuurlijk geen probleem, maar het moet niet te lang aanhouden.

Seks is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een voorwaarde voor een lang en gelukkig liefdesleven. Een verlaagd libido kan zorgen voor relatieproblemen.

Dit heeft weer tot gevolg dat de seksdrive van beide partners nog verder wordt afgeremd. Voordat je het weet is er een relatiebreuk. Heb jij een verlaagd libido? Doe er gelijk iets aan.

Kan jij vanavond al je erectieproblemen oplossen… Of zal je voorgoed de pijn en vernedering van erectieproblemen voelen?

Doe deze test en ontdek de kans dat jij jouw erectieproblemen oplost.

Leeftijd beïnvloedt het libido?

Het is heel natuurlijk om afwisseling te hebben in de geslachtsdrift.

De zin in seks zal in een prille relatie altijd aanwezig zijn. Jullie zijn nog volop bezig om elkaar te ontdekken. Zodra het gewoner wordt, spelen andere factoren een grotere rol. Je libido wordt sterk beïnvloedt door het ouder worden.

Mannen die net geslachtsrijp zijn, hebben een zeer hoog libido. Bij het ouder worden neemt de seksdrive ook steeds verder af.

Dit wordt sterk beïnvloed door hormonen in het lichaam, namelijk de zogenaamde testosteron. Het lichaam maakt het hormoon minder aan.

libido

Bij vrouwen speelt het hormoon oestrogeen ook nog een belangrijke rol. Dit hormoon wordt ook minder aangemaakt. Dit heeft tot gevolg dat er een slechtere doorbloeding komt in de schede. Hierdoor neemt het libido af. Het vrijen kan ook pijnlijk aan gaan voelen.

Ook speelt een belangrijke rol hoe energiek je bent. Dit hangt weer nauw samen met een gezonde levensstijl.

Andere oorzaken voor het verminderen van je libido

Er moeten ook andere redenen zijn voor het zakken van het libido. Als het alleen aan de leeftijd ligt, zou het niet mogelijk zijn om pieken en dalen te hebben.

Een aantal oorzaken zullen wij kort toelichten:

 • Stress en spanningen – Je kunt door geestelijke oorzaken andere dingen aan je hoofd hebben. Spanningen kunnen ontstaan door faalangst.
 • Problemen binnen de relatie – Dit kan bijvoorbeeld ook seksuele ontevredenheid zijn. De ene partner wil bijvoorbeeld vaker seks, terwijl de ander net last heeft van een verlaagd libido.
 • Slechte gezondheid en overgewicht – Mannen en vrouwen met een slechte gezondheid voelen zich ook minder fit en energiek. Door overgewicht kan alleen de gedachte aan seks al vermoeidheid oproepen. Seks kost voor zwaarlijvige mensen veel meer moeite.
 • Te druk met andere zaken – Ouders met jonge kinderen kunnen het normaal gaan vinden dat ze minder seksuele aandacht voor elkaar hebben. Geleidelijk sluipt er dan een verlaagd libido in.

Wanneer is er sprake van een lager libido?

Je spreekt over een verlaagd libido als er minder behoefte bestaat aan seks. Een logisch gevolg is dat jullie het ook minder vaak gaan doen. Je zou ook kunnen zeggen dat je een verlaagd libido hebt, als je minder vaak seks hebt in vergelijking met anderen.

Om een vergelijking te kunnen maken, moet je weten hoe vaak andere stellen seks hebben. Vraag het maar niet aan de buren, ze gaan er toch over liegen.

Jonge mensen die een relatie hebben korter dan 2 jaar, hebben gemiddeld 12 of 13 keer per maand seks. Het gemiddelde zakt vervolgens sterk.

Bij een langdurige relatie (5 jaar of lager) ligt het gemiddelde op 8 tot 10 keer per maand. Dus ongeveer 2 keer per week. Als je onder het gemiddelde zit, heb jij in vergelijking met andere stellen een laag libido.

Seks is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid

Op meerdere fronten is seks goed voor je gezondheid. Wist jij dat seks incontinentie bij vrouwen tegen kan gaan. Door te vrijen worden de bekkenbodemspieren getraind. Dit zijn de spieren die je nodig hebt om plas op te houden.

Mannen die veel seks hebben, krijgen een kleinere kans op prostaatkanker. Seks is ook goed voor de doorstroming van het bloed. Dit zorgt er weer voor dat je een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten.

En niet te vergeten, mannen en vrouwen die vaker seks hebben, voelen zich gemiddeld ook gelukkiger. Daarnaast is het ook nog goed voor het liefdesgeluk. Genoeg redenen om je libido weer op peil te krijgen.

5 tips om je libido op natuurlijke wijze te verhogen

Heeft de periode met een verlaagd libido lang genoeg geduurd? Tijd voor actie! Wij geven jou 5 tips en lichten deze nader toe zodat jij het langer kunt volhouden in bed.

Vaak is het al goed om na te denken over een laag libido. Door over seks na te denken krijg je ook meer behoefte aan seks. Je moet je ook beseffen dat het een gezamenlijk probleem is die jullie ook samen op moeten lossen.

Tip #1: Ga op een dieet waarin je hoofdzakelijk gezond eet

libido2

Om zin in seks te hebben moet je fysieke en mentale gezondheid in goede conditie verkeren.

Het mag dus geen verrassing zijn dat gezonde voeding een belangrijke rol speelt om je libido te boosten.

Daarmee bedoel ik niet dat je moet gaan snijden in de hoeveelheid calorieën die je dagelijks binnen krijgt. Je moet vooral letten op wat je eet.

Het is niet nodig om ingewikkelde eetschema’s samen te stellen. Bepaalde voedingsmiddelen zijn extra goed voor je seksdrive. Deze voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan de verbetering van je libido.

Onderstaande producten zou je dus moeten eten en drinken om je seksdrive te verhogen.

Vlees

Rundvlees, kip en varkensvlees bevatten carnitine, L-arginine en zink. Carnitine en L-arginine zijn aminozuren die de doorbloeding verbeteren. Vegetariërs kunnen kiezen voor volle granen, noten en zuivelproducten.

Oesters

Ook oesters hebben lustopwekkende eigenschappen. Oesters verhogen de testosteron- en oestrogeenspiegels (bron). Daarnaast zijn ze een uitstekende bron van zink, een mineraal dat de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen bevordert. In plaats van oesters kun je ook kreeft of krab eten.

Noten en zaden

Laat die snoep en chips wat vaker staan en kies in plaats daarvan voor een handjevol noten en zaden. Ook cashewnoten en amandelen zitten namelijk boordevol zink. Walnoten zijn daarnaast rijk aan omega-3 vetzuren!

Rode wijn

Laat dit geen excuus zijn om iedere avond een fles rode wijn leeg te drinken. Maar het kan niet ontkend worden: een glas rode wijn kan -met name vrouwen- helpen om in de stemming te komen.

Onderzoek heeft aangetoond dat 1 tot 2 glazen rode wijn per dag het verlangen naar seks bij vrouwen kan opwekken (bron).

Dus waar wacht je nog op? Haal een rode fles wijn in huis!

Hoewel deze voedingsmiddelen zeker kunnen bijdragen aan het verbeteren van je libido, is een gezond dieet niet altijd voldoende om je seksleven te verbeteren. Combineer een gezond voedingspatroon daarom met de andere tips in dit artikel.

Tip #2: Pak de bron van stress aan

Er zijn duizenden reden om je ergens zorgen over te maken. Zorgen en stress zijn dodelijk voor je seksleven. Stress heeft grote invloed op je seks-drive.

Uit onderzoek blijkt dat stress vanwege werkloosheid in verband staat met een minder verlangen naar seks (bron). Alles wat je leven ontwricht heeft zijn uitwerking op de behoefte aan seksualiteit.

Een ander onderzoek wees uit dat angst, woede, depressie en schuldgevoelens schadelijk zijn voor je libido (bron). Vanuit overlevingsperspectief is dit niet zo vreemd.

De stressreactie van je lichaam op onvoorziene zaken is hetzelfde als achtervolgd worden door een levensgevaarlijk roofdier in de oertijd. Een verbale discussie op het werk met je werkgever is weliswaar niet levensbedreigend (althans normaal gesproken niet), maar je lichaam komt wel in actie en heeft

Wanneer je gestresst bent, laat je hormonen zoals cortisol vrij, die je libido kunnen verminderen. Deze reactie op stress is het beschermende mechanisme van ons lichaam om voortplanting in tijden van gevaar te voorkomen.

Je gaat natuurlijk niet direct dood door een ruzie op het werk, maar je lichaam komt wel in actie door acute stress en heeft het gevoel te moeten vechten vanwege de plotseling afgifte van allerlei stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol.

Als dagelijkse stress zo ernstig wordt dat het je levenskwaliteit negatief beïnvloedt, dan worden je seksuele verlangens vanzelf minder.

Wetenschappers vermoeden dat dit komt omdat seks leidt tot baby’s (althans vóór de ontdekking van anticonceptiemiddelen) en baby’s die in een ‘vijandige omgeving’ (denk aan oorlog) worden genomen hebben een lagere overlevingskans dan baby’s die in een veilige omgeving worden geboren. Je lichaam weet niet goed wanneer je veilig bent.

Als je voor langere tijd een verhoogde hartslag en snellere ademhaling hebt en meer adrenaline en cortisol produceert, dan gaat je lichaam dit zien als een levensbedreigende situatie. Dat verklaart ook enigszins de geboortegolf die West-Europa trof na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding en een einde aan een stressvolle periode vol onzekerheid en dood, zorgde ervoor dat aanzienlijk meer kinderen werden geboren.

Maar nu terug naar het heden. Wat kun je zelf doen om de stress in je leven te verminderen? Probeer voor jezelf de rust te vinden.

Probeer problemen te relativeren en probeer stressfactoren uit de weg te gaan of juist op te lossen. Heb je stress door problemen op het werk? Praat er met je leidinggevende over en probeer voortgang te boeken.

Door goede afspraken te maken kun je zorgen en stress al wegnemen. Probeer om in je vrije tijd tot rust te komen.

Ga hobby’s die voor jou ontspannend zijn weer oppakken. Luister naar rustgevende muziek waar je van kalmeert. Als je er eigenlijk geen tijd voor hebt, moet je zorgen dat er tijd voor komt.

Tip #3: Praat relatie-issues uit!

Relatiedeskundigen denken dat wrok en afkeer een belangrijke oorzaak is van het verlies van libido, en het kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen.

Boosheid, overdreven kritisch zijn, of het negeren van je behoeften om welke reden dan ook, kan het seksuele verlangen temperen. Als er binnen jouw relatie negatieve spanningen zijn, zal dit ten laste gaan van de seks.

Uit onderzoek van het Amerikaanse National Women’s Health Resource Center blijkt dat 66% van de ondervraagde vrouwen vindt dat relatieproblemen en een lage geslachtsdrift met elkaar samenhangen (bron).

Hoewel relatieproblemen jullie seksleven flink kunnen beïnvloeden, zijn er genoeg dingen die je kunt doen om beter met je partner te communiceren en de seksuele intimiteit te vergroten.

Enkele suggesties zijn:

 • Houd een vaste avond in de week aan waarbij jullie alleen tijd aan elkaar besteden.
 • Maak gebruik van seksspeeltjes kostuums of sexy lingerie. Bedenk nieuwe dingen om jullie seksleven spannend te houden.
 • Een andere tip is relatietherapie. Dit kan de communicatie binnen een relatie helpen verbeteren. Op zijn beurt kan dit de seksuele band tussen twee mensen versterken en het verlangen opwekken.

Ontstane problemen zijn vaak niet eenvoudig in een gesprek op te lossen, maar gesprekken voeren is wel de enige manier om weer op één lijn te komen. Blijf met elkaar in gesprek om op zoek te gaan naar een oplossing. Praat ook over jullie seksleven en wat er volgens jou beter kan.

Doe dit niet verwijtend, maar juist opbouwend. Relatieproblemen hoeven niet volledig opgelost te worden om weer geweldige seks te kunnen hebben. Seks kan de problemen kleiner maken of zelfs helemaal verdrijven.

Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar langzaam zul je zien dat de zin in seks weer terugkomt. Het is belangrijk dat jij en je partner blijven communiceren om nieuwe dingen te proberen. Ondersteun je partner en breng voldoende tijd met elkaar door.

Tip #4: Verhoog je libido door meer te slapen

Als je ooit een nacht goed hebt doorgehaald, dan weet je dat je soms dagen moet herstellen voordat je weer fit bent. Maar voor langere periodes weinig slapen kan schadelijk zijn voor je gezondheid, waaronder gewichtstoename een verzwakt immuunsysteem. Ook een laag libido kan worden veroorzaakt door slaapgebrek.

Een goede nachtrust is essentieel om optimaal te presteren. Chronisch slaapgebrek kan je cognitieve prestaties op het werk beïnvloeden en staat in verband met een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht en depressie (bron, bron).

Je lichaam heeft slaap nodig (net als zuurstof en voedingstoffen( om te kunnen presteren. Tijdens de slaap herstelt je lichaam.

Symptomen van slaapgebrek zijn:

 • Slaperigheid
 • Constant gapen
 • Prikkelbaarheid
 • Moeheid overdag

Een gebrek aan slaap is slecht voor je libido op verschillende manieren.

Je lichaam produceert een groot deel van je geslachtshormonen terwijl je slaapt. Als je dus onvoldoende slaapt, blijven deze processen onafgemaakt.

Ook je immuunsysteem werkt minder goed omdat een slaapgebrek verhindert dat je immuunsysteem zijn werk kan doen. Tijdens je slaap komen cytokines vrij. Dit zijn beschermende stoffen die helpen bacteriën en virussen te bestrijden. Een slaapgebrek zorgt ervoor dat je lichaam mogelijk niet in staat is om deze indringers af te weren.

Wat kun je doen om een betere nachtrust te krijgen en je libido te verbeteren? 2 tips:

1: Laat je smartphone links liggen

Vermijd het gebruik van je smartphone of iPad als je in bed ligt. Het licht van het scherm kan je wakker houden. Ook kunnen whatsapp-berichten je wakker maken. Schakel daarom je telefoon uit of zet het apparaat op vliegtuigmodus.

Overweeg een wekker te kopen in plaats van het alarm van je smartphone te gebruiken. En pak in plaats daarvan een ouderwets boek om te lezen voordat je slaapt om je geest en ogen te kalmeren.

2: Slaap op vaste tijden

Probeer in ieder geval doordeweeks op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Hierdoor wordt een normale slaap-waak cyclus gecreëerd. Vind je het moeilijk om je hieraan te houden? Houd dan vaste gewoontes aan, zoals een warm bad nemen of een boek lezen voor het slapen gaan.

Tip #5: Zorg voor een betere bloedsomloop

Zoals je nu weet is het verhogen van je libido een complex iets. Een tekort aan voedingstoffen, chronische stress en slaapgebrek kunnen allemaal bijdragen aan een lage seks-drive.

Een gezonde bloedcirculatie kan wonderen doen om je libido door de bloedsomloop naar je geslachtsorganen te vergroten. Voedingsmiddelen die de bloedsomhoop verhogen omvatten chilipepers, gember en knoflook. Ze bevatten allemaal allicine, dat de bloedvaten verwijdt en het bloed verdunt.

Naast deze voedingsmiddelen moet je eigenlijk ook actief sporten om je libido weer op het juiste niveau te krijgen. Dan krijg je namelijk een betere bloedsomloop.

Dit zorgt weer voor een betere erectie, want een goede bloedsomloop zorgt er ook voor dat de zwellichamen in de penis zich beter kunnen vullen met bloed. Dit geeft een strakkere erectie. Een goede doorbloeding zorgt ook voor een betere doorstroom van geslachtshormonen. Dit is uiteraard weer goed voor je libido.

Reken voorgoed af met de oorzaak van erectieproblemen – zonder pillen of andere kwakzalverij

Zoals besproken hebben medicijnen bij het oplossen van erectieproblemen grote nadelen. De grootste is toch wel dat je NEVER nooit de oorzaak oplost van het onderliggende probleem.

Je bent letterlijk veel geld aan het uitgeven voor iets dat je maar helpt per sekspartij. Voor iedere pil aanvaard je de negatieve consequenties wat betreft kosten, risico’s, bijwerkingen en ga zo maar door.

Erger nog, je verergert het probleem door medicijnen te gebruiken. Je kan op een gegeven moment nog maar moeilijk zonder.

Het alternatief?

De seksuoloog Chris Coster heeft een unieke methode ontwikkeld om op natuurlijke manier erectiestoornissen op te lossen. Je ontdekt het volgende in zijn methode:

 • De 10 belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen
 • Praktische oefeningen om binnen no-time weer volle en harde erectie te krijgen
 • Hoe je je erectiestoornis voor eens en altijd uit je leven verbant.

Ontdek de unieke aanpak van Chris, zonder gebruik te maken van middelen, pillen of andere kwakzalverij:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

13 Reacties op "5 Belangrijkste Tips om je Libido / Potentie te Verhogen"

 1. Karel 't Woud

  says:

  Goede tips! Ik ben zeker van plan ze op te volgen. Ik vroeg me alleen af... Heeft u nog een voorbeeld van een eetschema? Ik weet namelijk niet precies hoe ik mijn huidige eetschema moet bijstellen tot het echt gezond is. is er nog speciaal voedsel waardoor mijn libido verhoogt word? Bvd, Karel

  • Oscar

   says:

   Hoi Karel,

   Ja, er is zeker voedsel dat kan bijdragen aan een verhoogd libido! Hoewel dit niet direct 'speciaal' voedsel is, maar juist verrassend alledaags eten. Hieronder vindt je een aantal voorbeelden:

   1. broccoli
   2. watermeloen
   3. eieren
   4. sla
   5. gember
   6. vijgen

   Groet, Oscar

   • Karel 't Woud

    says:

    Hi Oscar, Bedankt voor je tips! Mvg, Karel

    • guy

     says:

     ook vitamine E bijv. in gel vorm, bevordert erecties

   • guy

    says:

    ook vitamine E in gel vorm bevordert de erectie

 2. freek

  says:

  ik vroeg me af… Is het mogelijk dat een man van middelbare leeftijd een even grote libido kan hebben als een jongen van 20, als hij bepaalde voeding eet en genoeg oefeningen doet? (mn ouwe en ik willen een weddenschap houden ;)) gr. Freek

  • arjan

   says:

   een wedenschap?? Ehhh ok. Maar k denk toch niet dat hij jou ooit echt zal kunnen '' verslaan'. Als je jong bent gaat het gwoon veel makkelijker die zin in seks dan bij een ouwe lijkt me . Maar veel succes met proberen!

  • Janus

   says:

   Dit moet wel mogelijk zijn maar de kans lijkt me wel kleiner, maar als je nog gewoon vitaal bent is het denk ik wel mogelijk, ik ben met dit soort tips ook nog ver gekomen als gepensioneerde!

 3. Anoniem

  says:

  interessante tips, hoop heel erg dat ze gaan werken, heb er nu al zoveel last van dat ik gewooon steeds klaarkom, echt vreselijk als je it hebt. :S

 4. Janus

  says:

  Ik dacht dat minder libido gewoon bij mn leeftijd zou horen als zestiger zijnde, en dat is ook wel een beetje zo, maar ik moet toch eerlijk zeggen dat deze tips me echt wel geholpen hebben om het weer even flink omhoog te krikken!!! Dank u wel, ik zou willen dat er over dit soort dingen wat meer gepraat werd, ik denk dat hier een hoop mensen mee geholpen zouden zijn!!!

 5. Laurel

  says:

  Die dingen over eten kloppen echt precies, ik heb zelf een vriend die een stuk ouder is als ik dus die heeft wat minder vaak zin... Maar als ik m de juiste dingen voer springt ie zo bovenop me, haha!

 6. Marcel

  says:

  Ik zal het zeker proberen om die voedingsstoffen binnen te krijgen voor een betere seks leven te hebben
  Ik hoop niet dat het aan m’n medicijnen liggen want dan moet ik met de arts gaan praten.

 7. richard

  says:

  Wat geef je hem dan te eten ???

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *