Redenen Om Geen Paroxetine Te Nemen Bij Erectieproblemen

Toen paroxetine in 1992 voor het eerst in de Verenigde Staten op de markt werd gebracht, veroverde het al snel een aanzienlijk marktaandeel als voorgeschreven antidepressivum. Het middel, dat beter bekend staat onder handelsnamen zoals Aropax, Paxil, Pexeva en Brisdelle, werd tegen het eind van de jaren 90 echter steeds vaker in verband gebracht met ernstige bijwerkingen.

Uit een groot Canadees epidemiologisch onderzoek naar de relatie tussen antidepressiva en ziekten, werd paroxetine in verband gebracht met onder meer borstkanker bij vrouwen, negatieve effecten op mannelijke vruchtbaarheid, geboorteafwijkingen, cognitieve stoornissen bij ouderen en seksuele bijwerkingen zoals erectieproblemen. In dit artikel geven we je de belangrijkste redenen om deze medicatie links te laten liggen, helemaal wanneer je last hebt van een erectiestoornis.

Waarom veroorzaakt Paroxetine seksuele bijwerkingen?

Negatieve seksuele bijwerkingen worden vaak in verband gebracht met antidepressiva, en er zijn noemenswaardige onderzoeken die uitwijzen dat paroxetine seksuele disfunctie kan veroorzaken. Volgens onderzoek van het International Journal of Impotence Research komt dit door de selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), waardoor maar liefst 50% van de mannen die paroxetine gebruiken te maken krijgt met impotentie, erectiestoornissen en het onvermogen om een orgasme te bereiken.

“Paroxetine kan ertoe leiden dat mannen moeite hebben om een erectie te behouden en dat het aantal zaadcellen drastisch omlaag gaat.”

Wanneer zowel mannen als vrouwen gebruik maken van SSRI-medicatie, wordt een ervaring van kalmte en minder angst opgewekt. Hetzelfde middel zorgt er echter ook voor dat het libido wordt verlaagd. SSRI-medicatie voorkomt namelijk dat de hormonen die je lichaam laten reageren op seks, een boodschap kunnen doorgeven aan de hersenen. Simpel gezegd, SSRI-antidepressiva halen de seksdrift omlaag, wat drastische veranderingen in je leven teweeg kan brengen.

Paroxetine vermindert je libido

Een verminderd libido zal niet alleen het zelfvertrouwen schaden, maar maakt psychologische problemen mogelijk erger. Seks is namelijk in staat om hormonen zoals endorfine vrij te laten komen, wat kan helpen tegen stress. Een gelukkig seksleven kan de gevoelens van intimiteit met jouw partner verdiepen, waardoor je meer geluk en voldoening uit het leven zal halen. Antidepressiva zoals paroxetine werken dit proces juist tegen.

Mocht je dus al last hebben van een erectiestoornis, dan is de kans groot dat paroxetine dit alleen maar zal verergeren. Een laag libido kan gemakkelijk leiden tot een vicieuze cirkel van fysieke en emotionele bijwerkingen, zoals het onvermogen om een erectie in stand te houden om bevredigende seks te hebben. Hierdoor kan een man zich angstig voelen ten opzichte van seks en intimiteit juist uit de weg gaan.

Paroxetine kan langdurige neveneffecten hebben op je seksuele prestaties

Verschillende klinische studies wijzen uit dat de SSRI’s die in onder meer in paroxetine voorkomen, negatieve langetermijneffecten kunnen veroorzaken op je seksuele prestaties. Dit komt doordat het gebruik van paroxetine onmiddellijk effect heeft op de hoeveelheid serotonine in de hersenen, waardoor veranderingen in de hersenfunctie op de lange termijn worden veroorzaakt.

De langetermijneffecten van paroxetine op seksueel gebied kunnen lastig op te lossen zijn als je aanvankelijk al last had van erectieproblemen. Het herprogrammeren van je hersenen neemt door deze antidepressiva zowel op fysiek als emotioneel vlak meer tijd in beslag.

Hoewel veel patiënten hun seksualiteit weer als normaal ervaren na het afbouwen van het medicijn, wijst diverse data uit dat dit niet altijd het geval is. Anekdotisch bewijs geeft aan dat mensen weken-, maanden- en zelfs jarenlang last blijven hebben van seksuele disfunctie. In sommige gevallen komen deze symptomen pas naar voren bij de afbouw van de medicatie.

Inbreuk op je relaties en geestelijke gezondheid

De gevolgen van het verliezen van je seksualiteit kunnen absoluut verwoestend zijn voor je relaties en geestelijke gezondheid. Een uitschakeling van de seksuele drift, die voor onbepaalde tijd kan aanhouden, zal het moeizaam maken om seksuele voldoening te bereiken. Dit kan problemen opleveren in je relatie, zoals seksuele tekortkoming van je partner.

Bovendien kan het een gevoel van machteloosheid oproepen, omdat je geen aantoonbare wijze hebt dat je in staat ben om op seksueel vlak te presteren. Wanneer je niet in staat bent om aantrekkingskracht, opwinding of een orgasme te ervaren, kan een liefdesrelatie zelfs stuklopen en kunnen geestelijke gezondheidsproblemen alleen maar verslechteren.

Ernstig of totaal verlies van erotische sensatie in de genitaliën

Paroxetine kan de algemene gevoeligheid voor het plezier van aanraking doen afnemen. Hierdoor maken mensen mee dat een streling op de blote huid niet meer is dan een drukkend gevoel. Het gevoel van gevoelloosheid is als een soort barrière tussen de huid en de bron van het contact. De seksuele opwinding en het plezier dat gepaard gaat met aanraking en wrijving van de genitaliën neemt hierdoor af.

De seksuele problemen die zowel vrouwen als mannen ervaren na het gebruik van paroxetine wordt ook wel post-SSRI seksuele disfunctie (PSSD) genoemd. Hoewel de medische gemeenschap jarenlang sceptisch was over het bestaan van PSSD, is hier recentelijk verandering in gekomen dankzij het toegewijde werk van onderzoekers.

Paroxetine leidt tot hersenmist

In veel gevallen gaat het verminderd seksueel functioneren gepaard met emotionele en cognitieve neveneffecten die ook wel hersenmist worden genoemd. Dit kan zich vertalen in een verminderd emotioneel bereik en een verminderd of verdwenen vermogen om emoties van romantische gehechtheid te ervaren.

Mocht je dus al last hebben van erectieproblemen, dan zullen concentratieproblemen en een gebrek aan liefdevolle gevoelens de seks zeker niet ten goede komen. Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen ervaren in veel gevallen namelijk een verhoogd niveau van seksuele disfunctie als gevolg van de impact van de psychische stoornis op hun gedrag en relaties.

Hoe om te gaan met de negatieve bijwerkingen van paroxetine en erectieproblemen?

Hoewel antidepressiva door mensen met een depressie als uiterst nuttig worden ervaren, kunnen seksuele disfuncties veroorzaakt door de voorgeschreven medicatie de positieve voordelen aanzienlijk overschaduwen. Mocht je last hebben van seksuele bijwerkingen na inname van paroxetine, dan is het belangrijk om het probleem te erkennen en er vrijuit over te communiceren met je partner en arts.

Communiceer met je partner

Communicatie speelt een vitale rol bij het vinden van een oplossing die voor iedereen werkt, zowel voor erectieproblemen als voor andere seksuele stoornissen. Mocht je negatieve seksuele bijwerkingen ondervinden door het gebruik van paroxetine, zorg er dan voor dat je met elkaar kunt praten. Het is belangrijk dat jullie dit doen, voor het sterk houden van je relatie.

Hoewel het bespreken van deze problemen intense emoties kan oproepen, kan het aangaan van de dialoog ruimte creëren waarin je je veilig voelt om jouw gevoelens te uiten. Door in staat te zijn je kwetsbaar op te stellen, kun je de kernoorzaken van seksuele problemen beter beschouwen en weten dat je de liefde en steun van je naaste hebt.

Door gebruik te maken van algemene communicatieve richtlijnen, kan je jouw individuele en seksuele behoeften, en die van jouw partner, effectiever uitdrukken. Hierdoor kan er een soort rust ontstaan, waardoor je het probleem beter onder ogen kan komen en mogelijke oplossingen kan vinden.

Vermijd het verzwijgen van het probleem

Werken aan een oplossing is pas mogelijk als je in staat bent om de moeilijkheden te erkennen en ze openlijk te bespreken. Het is bovendien belangrijk om erectieproblemen die alleen maar verergerd worden door het gebruik van paroxetine, aan de kaak te stellen bij jouw arts of therapeut. Op deze manier kun je op basis van medisch advies naar oplossingen zoeken en is het bovendien gemakkelijk om het gesprek aan te gaan met je partner, wanneer je er klaar voor bent.

Probeer geen verwijten te maken en wees eerlijk

Mocht je nu zelf de symptomen van seksuele disfunctie ervaren of ben je de partner van iemand met deze problemen, probeer dan je uiterste best te doen om de schuld buiten het gesprek te houden. Schuldgevoelens kunnen  het gevoel van eigenwaarde en zelfrespect namelijk sterk aantasten. Dit kan erectieproblemen ongrijpbaar en moeilijk te voorspellen maken.

Naast het feit dat je je partner niet de schuld moet geven, is het ook belangrijk de drang te weerstaan om jezelf de schuld te geven. Hoewel het moeilijk kan zijn om teleurstelling en frustratie te kanaliseren en op een gevoelige en empathische manier te uiten, kan dit leiden tot meer begrip. Wees dus eerlijk over je eigen emotionele behoeften en houdt deze niet verborgen voor je partner.

Creëer samenwerking

Een combinatie van erectieproblemen en depressie kan ervoor zorgen dat iemand zich erg alleen voelt. Dit kan ertoe leiden dat jij en je partner zich geïsoleerd van elkaar zullen voelen.  Probeer deze problemen gezamenlijk op te lossen vanuit een teamperspectief. Dit betekent niet alleen dat je moet denken aan de problemen, maar de partnerschap juist moet versterken op manieren die los staan van seks.

Mocht je moeite hebben om te communiceren en gepaste oplossingen te vinden, dan kunnen jij en jouw partner er baat bij hebben om aan de slag te gaan met relatietherapie. Met de hulp van een therapeut die in staat is een veilige plek te creëren voor het openlijk delen van jullie gevoelens, kan ervoor gezorgd worden dat iedereen de kans krijgt om ideeën aan te dragen. De kennis en ervaring van de therapeut kunnen van enorme waarde zijn voor mogelijke oplossingen.

Neem een poosje vrij van de medicatie

Wanneer je seksuele problemen ervaart met paroxetine, dan kun je het besluit nemen om een pauze te nemen van deze medicatie of er geheel mee te stoppen. Over het algemeen wordt er door de meeste artsen aanbevolen om de dosering in de loop van weken tot maanden geleidelijk te verlagen of af te bouwen. Het stoppen met het innemen van antidepressiva geeft een grotere kans dat de negatieve symptomen afnemen.

Na het afbouwen van de dosering paroxetine kunnen mensen 2 tot 4 dagen last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Houd er rekening mee dat deze symptomen na verloop van tijd  intenser kunnen worden. Abrupt stoppen met het geneesmiddel kan resulteren in een gevoel van angst, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, zweten en rusteloosheid.

Om met deze problemen om te kunnen gaan, is het belangrijk dat je bewust kiest voor het doorvoeren van verbeteringen in je leven. Deze verbeteringen kunnen een positieve invloed hebben op het verlagen van de ontwenningsverschijnselen van antidepressiva, depressiviteit en erectieproblemen.

Betere zelfverzorging kun je doen door je te omringen met een ondersteunend netwerk van familie en vrienden en open te zijn over het stoppen met het slikken van antidepressiva. Daarnaast kan het helpen om een gezond dieet te volgen, voldoende slaap te krijgen en regelmatig te bewegen. Op deze manier ben je in staat om beter voor jezelf te zorgen en je stemming in de gaten te houden.

Experimenteer met alternatieven

Hoewel antidepressiva een werkzaam medicijn tegen depressie kunnen zijn, is het duidelijk dat een behandeling met ernstige bijwerkingen beter met rust gelaten moet worden. Niet alleen de seksuele bijwerkingen, maar ook de ontwenningsverschijnselen van het geneesmiddel vertellen ons dat je het manipuleren van het serotonineniveau beter niet kunt doen.

Net zoals erectiepillen, geeft antidepressiva een vals gevoel van kalmte en zelfvertrouwen. Beide soorten medicatie zijn bovendien geen behandeling om de onderliggende symptomen van depressie of een erectiestoornis aan te pakken. Dit soort medicijnen zijn als het ware een manier om dekking te bieden aan de symptomen die voortkomen uit dieperliggende problemen.

Mocht je een geschiktere oplossing willen dan slechts een pleister op de zere wond, dan wil je je wellicht op holistische behandelingen richten. Bij holistische gezondheid is het doel om verder te kijken dan het fysieke lichaam en je te richten op fysieke, emotionele, sociale, spirituele en intellectuele gezondheid.

“Een holistische behandeling is rekening houden met mentale en sociale factoren, in plaats van enkel met de symptomen van de ziekte.”

Holistische gezondheid is een benadering van het leven waarbij rekening wordt gehouden met multidimensionale aspecten van welzijn en waarbij individuen worden aangemoedigd de gehele persoon te erkennen. Mogelijke alternatieven die bij holistische oplossingen voor depressie worden toegepast zijn psychotherapie, acupunctuur, mindfulness, voedingssupplementen en osteopathie.

Deze alternatieve behandelingen zijn erop gericht het lichaam dat je van nature hebt gekregen te accepteren en er goed voor te zorgen. Bovendien zijn het methodes om de seksuele bijwerkingen van antidepressiva aan te pakken en te helpen bij de symptomen die je ervaart door depressie. Deze strategieën zullen je dus helpen om beter met jouw depressie om te kunnen gaan!

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *