7 Oorzaken van een Branderig Gevoel na de Seks + Tips

Jullie beleven een hele intense avond; een romantisch diner, gevolgd door een potje stomend hete seks. Je kunt geen genoeg van elkaar krijgen en wisselt wel 4 verschillende standjes af. De seks is fantastisch en je zou willen dat het nooit meer ophoudt. Niet alleen omdat het zo lekker is, maar ook omdat je na de seks telkens zo’n branderig gevoel hebt…

Herken jij dit ook? Een branderig gevoel na de seks komt vaker voor dan je misschien denkt. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. Dit is natuurlijk erg vervelend, want het branderige gevoel kan je ervan weerhouden om vaker seks te hebben. Dat is wel het laatste dat je wilt! Lees daarom hier 7 tips om een branderig gevoel na de seks op te lossen.

Een branderig gevoel na de seks

Hoe lekker de seks ook kan zijn, als je telkens een branderig gevoel na de seks hebt, wordt het wel erg vervelend. Veel mensen ervaren tevens al een brandend gevoel tijdens de seks, en/of als ze moeten plassen na de seks. Wanneer dit keer op keer gebeurt, kan het zijn dat je geen zin meer hebt in seks.

branderig1Een branderig gevoel na de seks kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen, hoewel vrouwen hier over het algemeen vaker slachtoffer van zijn. In de meeste gevallen heb je een branderig gevoel door een gevoelige of beschadigde huid bij de vagina/penis. Het heen en weer bewegen tijdens de seks kan ervoor zorgen dat deze huid pijn gaat doen.

In dit artikel leg ik voor mannen en vrouwen apart uit wat de oorzaken voor een branderig gevoel na de seks kunnen zijn. Bij iedere oorzaak geef ik tevens een tip om er iets tegen te doen, zodat je de volgende keer gewoon weer zonder vervelende gevoelens achteraf seks kunt hebben! Lees dus snel verder in het artikel en ontdek wat jij tegen een branderig gevoel na de seks kunt doen.

Oorzaken van branderig gevoel bij vrouwen

Zoals ik al zei, zijn het meestal vrouwen die last hebben van een branderig gevoel na de seks. De oorzaak hiervan is niet altijd even duidelijk. Er zijn een heleboel verschillende zaken die een rol kunnen spelen bij een branderig gevoel bij de vagina. Daarom probeer ik ze hier zo goed mogelijk uit te leggen, met bijbehorende oplossingen.

Oorzaak 1: Vaginale droogheid/niet opgewonden genoeg

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een branderig gevoel bij vrouwen is vaginale droogheid. Normaal gesproken maakt de vagina vocht aan als een vrouw opgewonden wordt, wat functioneert als een natuurlijk glijmiddel. Door dit vocht kan de seks soepel verlopen.

Wanneer je niet opgewonden genoeg bent, maak je te weinig vaginaal vocht aan.

Hierdoor kan de seks letterlijk nogal stroef verlopen, omdat de penis tegen de wanden van de vagina schuurt. Dit kan voor irritaties bij de ingang van je vagina zorgen, wat uiteindelijk zorgt voor een branderig gevoel tijdens en/of na de seks. Het is dus belangrijk dat je opgewonden genoeg bent voordat je aan de seks begint.

Hoeveel vocht de vagina aanmaakt bij seksuele opwinding, verschilt sterk per vrouw. Bij sommige vrouwen wordt de vagina zeer vochtig tijdens opwinding, terwijl andere vrouwen er nauwelijks iets van merken. Het kan dus ook zo zijn dat jouw vagina van nature weinig vocht aanmaakt, ook al ben je heel opgewonden.

Hoe dan ook hoef je dit jezelf niet aan te rekenen! Waar mannen op een willekeurig moment opgewonden kunnen worden en klaar zijn voor seks, duurt het bij vrouwen een stuk langer. Dat is niet erg; het is gewoon hoe jouw lichaam werkt. Je hoeft je dus niet te schamen als je eigenlijk niet opgewonden genoeg was tijdens de seks. Het is wel belangrijk dat je aan een oplossing werkt!

Oplossing: meer voorspel en glijmiddel

Ze zeggen weleens:

Voor vrouwen is voorspel belangrijker dan seks.

In zekere zin is dat ook waar. Het voorspel helpt vrouwen om opgewonden genoeg te worden, zodat hun vagina voldoende vocht aanmaakt en ze makkelijker een orgasme kunnen krijgen. Een lang voorspel heeft dus zeker weten een praktisch nut, als het gaat om het voorkomen van een branderig gevoel na de seks.

Neem wat meer tijd om ‘op gang te komen’ voordat jullie daadwerkelijk seks gaan hebben. Denk bijvoorbeeld aan knuffelen en zoenen, maar ook aan orale seks. Hoe langer jullie de seks uitstellen, hoe meer zin jullie erin krijgen! Op deze manier blijft je vagina vochtig genoeg en heb je minder kans op een branderig gevoel.

branderig2

Daarnaast kan glijmiddel een oplossing bieden. Wanneer jouw vagina van nature niet zoveel vocht aanmaakt, is dit zeker een aanrader. Glijmiddel maakt de seks heel wat eenvoudiger – en minder pijnlijk. Let wel op dat je glijmiddel op waterbasis gebruikt, wanneer je ook condooms gebruikt. Met glijmiddel op siliconenbasis is de kans op beschadiging van het condoom namelijk een stuk groter.

Oorzaak 2: Irritatie door producten

Je vagina en vulva zijn ontzettend gevoelig, wat betekent dat ze snel beïnvloed worden door bepaalde producten. Dit kunnen onder andere de volgende producten zijn:

 • Condooms. Wanneer je een branderig gevoel na de seks ervaart bij het gebruik van condooms, kan het zijn dat je overgevoelig of allergisch voor latex bent.
 • Zeep. Veel vrouwen gebruiken zeep als ze hun vagina schoonmaken. Dat moet je juist niet doen! Hiermee verstoor je namelijk de zuurgraad van je vagina.
 • Wasmiddel. Soms kan het wassen van je ondergoed met een bepaald wasmiddel ook voor irritaties zorgen, door bepaalde synthetische stoffen.
 • Ondergoed. Bepaalde soorten (synthetisch) ondergoed kunnen voor een schrale vagina zorgen, wat tot een branderig gevoel tijdens en na de seks leidt.

branderig4

Oplossing: Gebruik andere producten

Deze oplossing spreekt nogal voor zich; ik leg het hieronder verder uit.

 • Kies voor latexvrije condooms; deze zijn meestal van een ander soort synthetisch rubber gemaakt.
 • Was je vagina nooit met zeep of shampoo; gebruik alleen water.
 • Vervang je wasmiddel door een middel zonder synthetische (geur)stoffen, zoals wasmiddel van Neutral.
 • Draag alleen katoenen

Oorzaak 3: Een (onbekende) soa

Bepaalde geslachtsziektes (soa’s) kunnen ook voor irritatie van de vaginale huid zorgen. Als gevolg hiervan kun je een branderig gevoel na de seks ervaren. Vooral een branderig gevoel tijdens het plassen kan een indicatie zijn van een soa.Sexually transmitted disease word cloud

Hebben jij of je partner al eerder seks zonder condooms gehad? Gebruik dan altijd condooms tijdens het vrijen. Wanneer jullie allebei nog nooit onbeschermde seks hebben gehad, is de kans heel klein dat een van jullie een soa heeft. Toch kan het mogelijk zijn dat jullie op één of andere manier een soa hebben opgelopen.

Oplossing: Laat een soa-test doen

Een soa-test kan uitsluiting bieden over het al dan niet hebben van een soa. Het is verstandig om die bij jullie allebei uit te laten voeren. Niet alle soa’s hebben immers duidelijke symptomen. Zo heeft 70% van de vrouwen met chlamydia helemaal geen last van deze soa.

Chlamydia kan echter uiteindelijk zorgen voor onvruchtbaarheid.

Ga dus naar de huisarts als je niet zeker weet je of je wel of geen soa hebt. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen! Daarnaast is het altijd verstandiger om met een condoom te vrijen, om overdracht van geslachtsziektes te voorkomen.

Oorzaak 4: Bacteriële of schimmelinfectie

Ten slotte kan je als vrouw een branderig gevoel na de seks hebben door een infectie. Deze kan veroorzaakt worden door een bacterie of een schimmel. Bij een schimmelinfectie heb je meestal last van de volgende symptomen:branderig5

 • Branderig gevoel na de seks of bij het plassen
 • Dikke, witte, brokkelige afscheiding
 • Vaginale jeuk

Een vaginale schimmelinfectie komt vaker voor dan je denkt. Het heeft verder niets te maken met een soa, zoals sommige vrouwen denken. Het is dan ook niet iets om je voor te schamen. Wel moet je een vaginale schimmelinfectie snel behandelen.

Een bacteriële infectie is nogal anders dan een schimmelinfectie, en wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Branderig gevoel na de seks of bij het plassen
 • Abnormale afscheiding
 • Een vieze, visachtige geur uit de vagina

Een bacteriële infectie wordt meestal veroorzaakt door een verstoring van de zuurgraad in je vagina. Dit kan onder andere komen door een nieuwe sekspartner, het wassen van je vagina met zeep of het gebruik van bepaalde antibiotica.

Oplossing: Ga naar de huisarts

Het is belangrijk dat je een bacteriële of schimmelinfectie van je vagina zo snel mogelijk behandelt. Dit kun je niet zelf doen; ga daarom naar de huisarts. Hij of zij kan je de beste geneesmiddelen voorschrijven, waarmee je hopelijk snel van je infectie en dus het branderige gevoel in je vagina af bent.

Oorzaken van branderig gevoel bij mannen

Hoewel een branderig gevoel na de seks vaker bij vrouwen voorkomt, kan het een man ook overkomen. Hij heeft dan meestal last van een branderig gevoel op of rond de eikel. De oorzaken hiervan zijn bij mannen nogal afwijkend van die van vrouwen. Daarom leg ik ze hieronder uit, uiteraard met bijbehorende oplossingen.

Oorzaak 1: Gevoeligheid voor condooms of verkeerde condooms

Niet alleen vrouwen kunnen allergisch zijn voor condooms; ook mannen kunnen een latexallergie hebben. Hierdoor heb je elke keer een branderig gevoel na seks met condooms. Dit branderige gevoel hoeft echter niet met de latex te maken te hebben.branderig6

Een man kan ook te kleine condooms hebben.

Seks met een te kleine condoom kan een erg knellend gevoel geven. Hoewel standaardcondooms voor de meeste mannen prima passen, zijn ze niet voor iedereen geschikt. Als jouw penis bovengemiddeld groot is, kan het zijn dat je een andere maat condooms moet kopen.

Oplossing: Gebruik andere condooms

Deze oplossing is eigenlijk hetzelfde als bij het probleem van de vrouw. Het is belangrijk dat je eerst kijkt naar de grootte van je penis. Als deze bovengemiddeld lang (>16cm) is, kun je het beste overwegen om grotere condooms te kopen. Deze zijn veelal op het internet verkrijgbaar. Ben je allergisch voor latex? Gebruik dan latexvrije condooms.

Oorzaak 2: Te nauwe voorhuid

Een te nauwe voorhuid wordt officieel ook wel phimosis genoemd. Als je hier last van hebt, heb je moeite met het terugtrekken van de voorhuid over de eikel. Dit kan erg pijnlijk zijn tijdens de seks, want dan is het meestal de bedoeling dat de voorhuid wordt teruggetrokken over de eikel.

69814958 - vector illustration of problems in andrology. for publication in medical journalsBij kinderen is de voorhuid van nature strak. Naarmate ze ouder worden, verwijdt de voorhuid, waardoor deze wel over de eikel getrokken kan worden. Dit gebeurt echter niet bij alle jongens. Hierdoor hebben sommige volwassenen nog steeds last van een te nauwe voorhuid.

Als gevolg van de vernauwing van de voorhuid kan zich smegma ophopen onder de voorhuid. Wanneer de eikel niet goed schoongemaakt wordt, kan dit tot een ontsteking leiden. Een te nauwe voorhuid kan dus niet alleen een branderig gevoel na de seks veroorzaken, maar ook daarna nog.

Oplossing: Ga naar de huisarts

Een te nauwe voorhuid kan je veel problemen tijdens de seks opleveren.

Het is vooral belangrijk dat je niet zelf probeert de voorhuid wijder te maken.

Het geforceerd terugschuiven van de voorhuid kan erg schadelijk zijn voor de penis. De voorhuid kan bijvoorbeeld losscheuren van de eikel. Ga daarom altijd gewoon naar de huisarts met een te nauwe voorhuid. In de meeste gevallen zal het nauwe gedeelte van de voorhuid worden weggesneden. Hierdoor zal je een paar weken last hebben van een overgevoelige eikel, maar dit gaat snel weer weg.

Oorzaak 3: Prostaatklachten

Ten slotte kun je als man last hebben van je prostaat, waardoor je pijn ervaart tijdens of na de seks, of tijdens het plassen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een prostaatontsteking (prostatitis). Sommige mannen kunnen veel last hebben van zo’n ontsteking, andere juist weer nauwelijks.branderig8

Een prostaatontsteking wordt vooral gekenmerkt door:

 • Pijn bij het plassen
 • Vaker naar de wc moeten
 • Problemen met plassen
 • Pijn tijdens de zaadlozing
 • Pijn na de zaadlozing
 • Pijn in de lies, onderrug, buik, penis of ballen

In ernstigere gevallen kunnen dit ook symptomen zijn van prostaatkanker. Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om je bang te maken, maar het kan wel een goed idee zijn om je prostaat te laten onderzoeken als je een branderig gevoel na de seks hebt. Dit geldt zeker als je een hogere leeftijd hebt.

Oplossing: Ga naar de huisarts

Wanneer je het idee hebt dat het branderige gevoel na de seks komt door prostaatproblemen, ga dan direct naar de huisarts. Hij kan je prostaat onderzoeken om te zien of er iets mis is. Zelfs als dit niet de oorzaak van je problemen blijkt te zijn, kan het geen kwaad om eens naar je prostaat te laten kijken.

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *