Niet Nat Genoeg: 6 Tips om Vaginale Droogheid Op te Lossen

Zwijgend staart je partner je aan, een vurig verlangen in zijn ogen brandend. Zijn intenties zijn duidelijk; zelfs zonder woorden te wisselen voel je waar naar lust. Hij wil zich met jou verenigen in de meest intieme zin van het woord. En ergens wil jij precies hetzelfde… maar iets houdt jou tegen. Het iets doordat en waardoor jouw lichaam niet mee wil werken met hetgeen je hoofd verlangt.

En dit gebeurt iedere keer wanneer jullie op het punt staan om seks te hebben. De wil is er, maar om de een of andere reden lukt het jou niet om nat genoeg te worden om werkelijk daad bij woord te voegen. Toch wil je niets liever dan dit obstakel uit de weg krijgen, zodat jij en je partner weer volop van elkaar kunnen genieten. Maar hoe?

Waarom is nat worden noodzakelijk om seks te hebben?

Sinds je voor het eerst je eigen lichaam ging exploreren, heb je waarschijnlijk al eens gemerkt dat het aanraken van bepaalde plekjes lichamelijke reacties tot gevolg kan hebben. Wanneer je lichaam namelijk seksueel gestimuleerd wordt, bereidt het zich tegelijkertijd voor op de mogelijke penetratie die doorgaans volgt op deze stimulatie. Het maakt zich klaar om de penis te kunnen binnenlaten.

Als onderdeel van deze voorbereiding, maakt je vagina vocht aan. Dit vocht zal je niet onbekend voorkomen; je vagina scheidt dit vocht wel vaker uit. Maar in het geval van seksuele opwinding zal het meer van dit transparante / witte nattigheid produceren, dat fungeert als een soort natuurlijk glijmiddel. Het nat worden dient dus geen ander doel dan het de penis vergemakkelijken bij het penetreren van de vagina.

droogheid2

Mogelijke redenen dat je niet nat (genoeg) wordt

‘’Argh, wat is er mis met mij?!’’ vraag je jezelf misschien gefrustreerd af. ‘’Ik heb een leuke partner, we zijn gezond, we zijn goed voor elkaar… dus waarom kan ik niet eens normaal seks met hem hebben?’’ Maar voordat je jezelf compleet gek maakt door jezelf te blijven straffen voor het falen van jullie seksuele escapades, probeer eens te bedenken waar het probleem door veroorzaakt wordt.

Zo is het ten eerste belangrijk dat je je beseft dat het niet jouw schuld is. Vanuit culturele berichten wordt je verteld dat vaginale ‘natheid’ een teken is van een seksueel verlangen en bereidheid om seks te hebben. Als je dus niet nat (genoeg) kunt worden, zou het vanuit deze overtuiging dus klinisch gezien betekenen dat er iets mis is met je, dat je abnormaal bent.

Maar dat is wel heel erg kort door de bocht. Ieder lichaam is immers anders; niet iedereen druipt als een ware pornoster van het vocht bij de geringste seksuele stimulatie.

Dat jij niet nat (genoeg) wordt betekent dus per definitie dat je lichaam niet naar behoren functioneert.

Er kan ook een hele andere reden voor zijn. Probeer deze eens aan de hand van de volgende mogelijke scenario’s te achterhalen:

droogheid1#1 Je hormonen zijn in de war

Hetzelfde hormoon dat aanzet geeft tot je menstruatiecycli en de daarbij horende mood swings, kan ook de reden zijn dat je vagina niet nat (genoeg) wordt tijdens/na seksuele stimuli. Dit hormoon heet oestrogeen. Tijdens je menopauze, na de geboorte van je kind, of zelfs door chemotherapie, is je oestrogeenlevel laag. En dit kan een vermindering van vaginale lubricatie tot gevolg hebben.

#2 Je gebruikt medicijnen die bijwerkingen hebben, waardoor je vagina droog blijft

Vrouwen met allergieën of een verkoudheid waarbij ze antihistaminica als medicijn moeten gebruiken, zullen waarschijnlijk merken dat hun vagina minder vocht produceert. Hetzelfde geldt voor bepaalde astmamedicijnen. De oplossing tegen deze vaginale droogheid lijkt dus simpel: stop met het gebruiken van medicatie. Meestal is dit echter geen optie. Vraag je dokter daarom om advies of ga op zoek naar meer natuurlijke middelen.

#3 Je partner is niet erg… opwindend – autsj!

Soms is de oorzaak voor het feit dat jij niet nat genoeg kunt worden pijnlijk duidelijk: je bedpartner zorgt nu eenmaal niet voor een zinderende vrijpartij. Vergelijk het maar eens met een man die zijn penis niet omhoog kan krijgen doordat zijn partner niet opwindend genoeg is. Bij een vrouw werkt het alleen fysiek net iets anders: in plaats van het falen om een stijve te krijgen, lukt het niet om nat te worden.

Hoe schuldig je je misschien ook voelt dat het je niet lukt om nat te worden – zelfs als hij nog zo zijn best doet – het is waarschijnlijk maar beter om het wel een keer bij hem aan te kaarten. Niet nat genoeg zijn en toch seks hebben, is namelijk allesbehalve plezierig voor je, en dat is niet eerlijk tegenover jou. En bovendien: eerlijkheid boven alles, zeker in een relatie.

#4 De zeep die je gebruikt werkt als een stoorzender

Dat heerlijk geurende parfummetje of die heerlijke zachte bodylotion kan weleens hele vervelende bijwerkingen hebben voor je seksleven. Je zou namelijk allergisch kunnen zijn voor bepaalde chemicaliën in je hygiëneproduct, die op je ondergoed en/of handdoeken kunnen gaan zitten. Dit kan vaginale droogheid veroorzaken. Switch naar wat natuurlijkere producten om dit effect tegen te gaan.

droogheid3#5 Het probleem zit tussen je oren

In veel gevallen van vaginale droogheid ligt de oorzaak echter niet in zaken van buitenaf, maar is het probleem meer psychologisch. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nog in de rouw bent, of dat je heel erg vermoeid of juist gestrest bent. Dit kan ertoe leiden dat je minder (snel) opgewonden raakt, wat tot gevolg heeft dat je niet nat (genoeg) kunt worden in het geval van seksuele stimulatie.

De oorzaak van het probleem kan ook stammen uit seksuele ervaringen uit het verleden. Zo kan het zijn dat je eerdere seksuele relaties of aanvaringen niet bevredigend en/of pijnlijk waren, of zelfs gewelddadig. Wanneer je bijvoorbeeld – zelfs als het jaren geleden was – seksueel misbruikt bent, kan het zijn dat je zodanig angstig en gestrest raakt om seks, dat je vagina droogt blijft.

Als jij een relatie hebt waarin je partner jou mishandelt – emotioneel en/of fysiek – kan dit ook enorm veel stress veroorzaken. Zeker wanneer je al eerder seks hebt gehad waarbij je vagina eigenlijk te droog was en je enorm veel pijn ervaarde. Hierdoor weigert je vagina genoeg te ontspannen en genoeg nat te worden om de penis binnen te laten, uit zelfbescherming.

Gevolgen van niet nat (genoeg) kunnen worden

Ddroogheid4at het feit dat jij moeite hebt om nat te worden gevolgen heeft voor je seksleven, hoef je jou eigenlijk allang niet meer te vertellen. Je kunt al tijdenlang niet (meer) genieten van seks, en je partner evenmin. Je bent misschien zelfs op het punt belandt waarop je smoesjes begint te verzinnen om maar geen seks te hebben.

Je bent veel te bang voor de pijn of om hem teleur te stellen.

Je relatie kan er ook op andere vlakken door geraakt worden als jullie elkaar niet lichamelijk weten te verenigen in een wirwar van het zweet glanzende ledematen en kreunen van genot. Die lichamelijke – maar ook emotionele – intimiteit die seks met zich meebrengt, is een essentieel onderdeel van een goede relatie. Wanneer deze ontbreekt, zal jullie relatie eronder kunnen lijden.

Daarnaast kan het jouw zelfvertrouwen flink aantasten. Nogmaals: niet nat (genoeg) kunnen worden is niet jouw schuld, maar helaas gaan zelfvertrouwen en rationeel denken niet altijd hand in hand. Het is heel goed mogelijk dat je je veel minder lekker in je vel zult voelen zitten als je continu het pijnlijke besef meedraagt dat je op seksueel vlak (tijdelijk) onderpresteert.

6 tips om de strijd aan te gaan met vaginale droogheid

Maar juist om die redenen is het zo belangrijk dat jij terugvecht tegen je vaginale droogheid en probeert een geschikte oplossing te vinden. Win je zelfvertrouwen weer terug, en voel je weer sexy in bed met je partner! De volgende tips zullen je hierbij helpen.

Tip #1 Gebruik glijmiddel

droogheid5Soms mag je de natuur best een handje op weg helpen. Wanneer je lichaam dus zelf niet genoeg natuurlijke lubricatie kan aanmaken, schroom dan niet om naar het glijmiddel te grijpen. Het is overigens wel beter om natuurlijke glijmiddelen te gebruiken, die geen glycerine bevatten. Deze ondersteunen namelijk de natuurlijke vaginale omgeving, en houden de natuurlijke balans intact.

Ook kan je producten die erg vettig zijn het beste laten staan. Dergelijke middelen, zoals glijmiddelen op petroleumbasis, kunnen namelijk juist vocht van de vagina absorberen. En dit is precies het tegenovergestelde van wat je hoopt te bereiken.

Tip #2 Pas je eetgewoontes aan

Doordat het vrouwelijke hormoon oestrogeen zo’n bepalende rol speelt in het bevochtigen van je vagina, is het noodzakelijk om de productie van dit hormoon te stimuleren. Zo beïnvloedt je vetinname de oestrogeenproductie, en is cholesterol een belangrijke bouwsteen voor oestrogeen. Er bestaan supplementen om je oestrogeenproductie mee te verhogen, maar om bijwerkingen tegen te gaan kan je beter langsgaan bij je huisarts.

Tip #3 Let op je vochtinname

droogheid6De mate waarin je vagina vocht kan produceren is ook onlosmakelijk met je leeftijd. Een van de meest zichtbare tekenen van veroudering is immers het droger worden van de huid. Dus hoe ouder je wordt, hoe minder gemakkelijk je vagina nat wordt. Door je vochtinname te verhogen en je het waterniveau van je lichaam op peil te houden, kan je daarom vaginale droogheid tegengaan.

Maar kijk juist uit met dranken als koffie en alcohol; deze zorgen juist voor vochtverlies in het lichaam. Ze bevatten stofjes die ervoor zorgen dat je sneller moet plassen, en dus dat je meer vocht verliest. Ouder worden versterkt dit effect nog eens, doordat het lichaam deze stofjes minder goed kan elimineren.

Tip #4 Vaginale oestrogeentherapie

Wanneer je besluit direct naar je huisarts/dokter te stappen om van je vaginale droogheid af te komen, zal hij/zij je hoogstwaarschijnlijk behandelen aan de hand van topische oestrogeentherapie. Deze therapie vervangt enkele van de hormonen die je lichaam niet langer aanmaakt. De meeste vrouwen gebruiken de volgende drie typen vaginale oestrogeen:

  • Estring | Dit is een zachte, flexibele ring die je dokter in je vagina aanbrengt. Hier laat de ring een stroom oestrogeen vrij in het vaginale weefsel. De ring wordt iedere drie maanden vervangen.
  • Vagifem | Met een wegwerpapplicator breng je één keer per dag een tablet aan in je vagina gedurende de eerste twee weken van je behandeling. Daarna breng je het slechts één keer in de twee weken aan, totdat je het niet meer nodig hebt.
  • Estrace | Met behulp van een applicator breng je crème aan in je vagina. Gedurende de eerste twee weken van je behandeling doe je dit eenmaal per dag, daarna maar eenmaal per twee weken, tot je het niet langer nodig hebt.

Maar let op! Oestrogeenproducten kunnen bijwerkingen als vaginale bloedingen en pijn in de borsten met zich meebrengen. Zo wordt het over het algemeen niet aangeraden aan vrouwen met borstkanker, vrouwen met een geschiedenis van endometriumkanker, vrouwen met niet-gediagnosticeerde vaginale bloedingen en zwangere of borstvoeding gevende vrouwen.

Tip #5 Alternatieve medicijnen

In sommige gevallen kan vaginale droogheid ook opgelost worden door het gebruik van natuurlijke medicijnen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Calendulan | Gebruik een zalf op calendulanbasis, deze plant heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking op je vagina. Door de zalf zal de eventuele roodheid en pijn in en rond je vagina verminderen, en zal het de huid hydrateren en zachter maken.
  • Vetzuren | Zorg dat je regelmatig vetzuren binnenkrijgt. Wanneer je lichaam namelijk te weinig goede vetten bezit, zal je vagina meer moeite hebben om nat te worden, omdat je lichaam omega-3 (vis!) en omega-6 (zonnebloempitten etc.) nodig heeft.
  • Vitamine A en E | Eet voedsel dat rijk is aan vitamine A (eieren, tomaten, mango’s e.d.) en vitamine E (hazelnoot, tarwe etc.), want deze houden het waterniveau in je lichaam stabiel. Dit is essentieel voor de gehele hydratatie van je lichaam.
  • Aloë vera | Aloë vera gel is een goede oplossing om je huid te hydrateren, en erg effectief tegen vaginale problemen.

droogheid7

Calendulan zalf

Tip #6 Neem rustig de tijd voor seks

Tot slot is het enorm belangrijk dat je goed de tijd neemt voor seks, juist omdat zoveel vaginale droogheid zijn oorsprong vindt in (psychologische) stress. Seks moet plezierig zijn; je moet je compleet op je gemak voelen en je helemaal kunnen overgeven aan je lichamelijke behoeften en de behoeften van je partner.

Een manier om dit te doen, is door veel tijd te besteden aan zelf-exploratie van je lichaam (masturberen) en voorspel. Leer jouw eigen lichaam kennen en vertel je partner wat jij lekker vindt door tijdens het voorspel eens uitgebreid de tijd te nemen voor bijvoorbeeld orale stimulatie of handenwerk. Zorg eerst dat je echt goed nat bent voordat je aan penetratie begint. En geniet!

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *