Geen Orgasme? 7 Gouden Tips om Anorgasmie Op te Lossen

Terwijl het gekreun van je partner in je oren klinkt, onderdruk jij een kreun van frustratie. Je probeert je te focussen op de sensaties die seks met zich meebrengt en te genieten. Maar toch wil het je niet lukken om echt opgewonden genoeg te worden om een orgastisch eindpunt te bereiken. De genotsgeluiden van je partner zwellen aan, een hoogtepunt in zicht – en een dieptepunt voor jou.

Naderhand schenk je je partner een halfslachtige glimlach. Hij/zij kijkt dromerig terug, badend in naschokken van zijn/haar climax. Jij kunt echter niet wachten tot je je kleding weer aanhebt en kunt zwelgen in je zelfmedelijden na deze teleurstellende ervaring. Waarom lukt het je toch niet om een orgasme te bereiken? Waarom eindigt elk potje seks in een domper? En hoe los je dit op?

anorgasmie1

Wat is anorgasmie?

Anorgasmie is de medische term voor het regelmatig moeite hebben met het bereiken van een orgasme na voldoende seksuele stimulatie. Hierdoor ontstaat persoonlijke stress, waardoor het bereiken van een orgasme nog moeilijker wordt. Anorgasmie wordt soms geclassificeerd als een psychiatrische stoornis. Het kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen.

Het is echter voor iedereen heel verschillend hoeveel orgasmes hij/zij kan bereiken en hoeveel stimulatie nodig is om een orgasme te krijgen. Sterker nog, de meeste vrouwen kunnen bijvoorbeeld niet achter elkaar orgasmes bereiken door enkel vaginale penetratie. Daarnaast kunnen orgasmes ook veranderen door leeftijd en medische problemen.

Het is dus heel persoonlijk om te bepalen wanneer je te tevreden bent met de climax van je seksuele activiteiten en wanneer je iets moet gaan doen aan je gebrek aan orgasme of de (lage) intensiteit van je orgasme.

Let op! om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al de pijn bij de seks op te lossen, bekijk je het Pijnvrij Vrijen ebook.

Anorgasmie bij vrouwen

Bij een orgasme verwacht je dat er een explosie van een intens plezierig gevoel door je lichaam heen trekt. Alle zenuwen in je lichaam moeten op alert zijn en je hoort sterren voor je ogen te zien. Een orgasme moet alle spanning uit je lichaam laten wegtrekken. Het wordt vergezeld door onvrijwillige, ritmische samentrekkingen van je bekkenbodemspieren. Toch kan het gevoel nog variëren per vrouw.

Symptomen van anorgasmie

Per definitie zijn de grootste symptomen van anorgasmie het onvermogen om een orgasme te bereiken of lange perioden tussen het krijgen van het ene orgasme en het andere orgasme. Maar er zijn ook nog verschillende soorten anorgasmie te onderscheiden:

  • Levenslange anorgasmie: dit houdt in dat je nog nooit een orgasme ervaren hebt.
  • Verkregen anorgasmie: dit betekent dat je ooit wel orgasmes kreeg, maar dat je nu moeite hebt om een climax te bereiken.
  • Situationele anorgasmie: dit houdt in dat je enkel een orgasme kunt bereiken in bepaalde omstandigheden, zoals gedurende orale seks, seks met een bepaalde partner of door afwisseling tussen orale seks en vaginale penetratie.
  • Gegeneraliseerde anorgasmie: dit betekent dat je in geen enkele situatie en met geen enkele partner een orgasme kunt bereiken.

anorgasmie2

Prevalentie van seksuele klachten bij vrouwen

Oorzaken van anorgasmie

In films lijkt het soms alsof een orgasme iedere keer als je seks hebt bereikt kan worden en alsof je de hele nacht lang achter elkaar door orgasmes kunt krijgen. In het echte leven gaat dat helaas lang niet zo gemakkelijk. Het is een complexe reactie op vele fysieke, emotionele en psychologische factoren. Als je op een van deze gebieden problemen hebt, dan kan dat het bereiken van een orgasme negatief beïnvloeden.

Fysieke oorzaken

  • Medische ziekten: elke ziekte kan het bereiken van een orgasme in de weg zitten, zoals diabetes en neurologische ziekten.
  • Gynaecologische problemen: gynaecologische operaties, zoals kankeroperaties en het operatief verwijderen van de baarmoeder, kunnen een negatieve invloed hebben op het bereiken van een orgasme. Daarnaast gaat een gebrek aan een orgasme samen met andere seksuele problemen, zoals oncomfortabele en pijnlijke geslachtsgemeenschap.
  • Medicatie: veel voorgeschreven medicatie en medicatie uit de apotheek kunnen interfereren met een orgasme, waaronder bloeddrukmedicatie en antidepressiva, voornamelijk SSRI’s (selectieve serotonine-heropnameremmers).
  • Het verouderingsproces: wanneer je ouder wordt, kunnen normale veranderingen in je lichaam, je hormonen en je neurologische systeem je seksualiteit aantasten. Zo kan tijdens de overgang je bloedtoevoer naar je vagina en je clitoris verminderen, waardoor je orgasme oftewel vertraagt of compleet gestopt kan worden.

anorgasmie3 Kans dat een vrouw moeite ondervindt bij het bereiken van een orgasme per leeftijd

Psychologische oorzaken

  • Mentale gezondheidsproblemen, zoals angst of depressie
  • Slecht zelfbeeld
  • Stress en financiële druk
  • Culturele en religieuze overtuigingen
  • Angst voor zwangerschap of seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)
  • Schaamte
  • Schuldgevoel over het genieten van seksuele ervaringen
  • Seksueel of emotioneel misbruik uit het verleden

Relationele problemen

  • Gebrek aan connectie met je partner
  • Onopgeloste conflicten of ruzies
  • Slechte communicatie of seksuele behoeften en voorkeuren
  • Overspel of vertrouwensbreuk
  • Intiem partnergeweld

anorgasmie4

Diagnostisering van anorgasmie

Wanneer je zelden of nooit een orgasme kunt bereiken na seksuele stimulatie en je er erg mee zit, is het raadzaam om een afspraak te maken met je dokter. Een ‘normale’ dokter kan een diagnose stellen en het probleem zodoende oplossen, of je doorverwijzen naar een specialist.

Voel je niet te gegeneerd om met je dokter te gaan praten. Je bent lang niet de enige die met dit probleem rondloopt, het is heel gepast om dit onderwerp aan te snijden. Je dokter weet als geen ander dat een goed seksleven heel belangrijk is voor het welzijn van een vrouw op elk moment in haar leven.

Wanneer je met je dokter gaat praten, zal hij aan de hand van persoonlijke vragen en een test een diagnose stellen. Deze medische evaluatie bestaat meestal uit het volgende:

  • Een grondige medische geschiedenis: je dokter zal je misschien vragen over je seksuele geschiedenis, je geschiedenis van operaties en je huidige relatie. Ook hier geldt: houd niet uit schaamte zaken achter, juist deze zouden de sleutel kunnen vormen voor het oplossen van je probleem.
  • Een fysiek onderzoek: je dokter zal waarschijnlijk een algemeen fysiek onderzoek uitvoeren om te zoeken naar fysieke oorzaken van je anorgasmie, zoals een medische conditie. Ook kan hij/zij je genitaliën bekijken om te achterhalen of er een duidelijke lichamelijke reden is voor jouw gebrek aan een orgasme.

anorgasmie5

Behandeling van anorgasmie

Voor het oplossen van problemen met het bereiken van een orgasme zijn er verschillende behandelingsopties. De geschikte behandeling is afhankelijk van je symptomen. Je moet dus goed letten op wat goed is voor jou persoonlijk. De volgende tips zijn daarbij van belang:

  1. Begrijp je lichaam beter: je eigen anatomie en hoe jij graag aangeraakt wilt worden begrijpen, kan leiden tot een betere seksuele bevrediging. Oftewel, maak tijd vrij om je eigen lichaam te (her)ontdekken. Gebruik bijvoorbeeld een vibrator om te achterhalen wat jij prettig vindt qua aanrakingen. Deze informatie kun je vervolgens delen met je partner. Mocht jij je niet erg op je gemak voelen met jezelf intiem aanraken, vraag dat je partner of hij/zij wil meedoen.
  2. Verhoog seksuele stimulatie: vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad krijgen misschien ook onvoldoende effectieve seksuele stimulatie. De meeste vrouwen hebben directe of indirecte stimulatie van de clitoris nodig, maar niet iedere vrouw is hiervan op de hoogte. Het kan daarom bijvoorbeeld nuttig zijn om te experimenteren met verschillende (nieuwe) standjes. Probeer eens een standje dat meer clitorale stimulatie veroorzaakt tijdens de vaginale penetratie. Gebruik desnoods een vibrator. Seksuele fantasieën kunnen ook helpen om een orgasme te bereiken.
  3. Ga naar relatietherapie: soms komt een onvermogen om een orgasme te bereiken door problemen in je relatie. Een therapeut kan je helpen om op zoek te gaan naar de kern van die problemen en kan ze helpen oplossen. Zo kan je je seksleven weer op gang brengen.
  4. Cognitieve gedragstherapie: bij deze therapie leer je om negatieve gedachten over seks te veranderen. Hierbij kan je ook de opdracht krijgen om aan masturbatie te doen, zodat je een orgasme kunt bereiken, waardoor je meer plezierige gedachten aan seks kunt ontwikkelen.
  5. Sekstherapie: sekstherapie is nog veel specifieker gericht op het behandelen van seksuele problemen. Het is erg effectief voor het behandelen van anorgasmie. Je leert hier voornamelijk veel over seks, communicatie met je partner en gedragsoefeningen die je partner en jij thuis kunnen uitvoeren.
  6. Onderliggende medische condities behandelen: als een medische conditie jou in de weg staat bij het bereiken van een orgasme, dan is het noodzaak dat je deze eerst behandelt. Als jouw anorgasmie bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door het feit dat je depressief bent, zal het behandelen van je depressie je vermogen om een orgasme te bereiken waarschijnlijk ook ten goede komen.
  7. Testosterontherapie: testosteron speelt een hele belangrijke rol in het seksueel functioneren van vrouwen, hoewel de hoeveelheid bij een vrouw veel lager moet zijn dan bij een man. Het kan ervoor zorgen dat de seksuele opwinding verhoogd wordt. Maar let op: het kan negatieve bijwerkingen met zich meebrengen, waaronder acne en overmatig lichaamshaar.

Anorgasmie bij mannen

Wanneer men spreekt over anorgasmie, wordt er vaak gedacht dat het enkel voorkomt bij vrouwen. Dit is echter een onjuiste aanname. Anorgasmie kan ook voorkomen bij mannen, het is gelijkend aan te laat klaarkomen. Een reden voor het bestaan van deze valse aanname is waarschijnlijk dat er veel meer gedocumenteerd is over anorgasmie bij vrouwen dan bij mannen – hoewel het mogelijk ook inderdaad vaker voorkomt bij vrouwen.

anorgasmie6

In principe zijn de symptomen (geen orgasme kunnen bereiken) en de oorzaken hetzelfde (psychologisch, fysiek, medisch, emotioneel) hetzelfde. Opvallend is wel dat het bij de mannen misschien nog vaker komt door een angst om niet goed te kunnen presteren.

De behandelingsmethoden voor anorgasmie bij mannen komen ook grotendeels overeen met die van anorgasmie bij vrouwen. Echter ligt er bij (vanzelfsprekend) mannen nog meer focus op testosteron in de behandeling. Zo krijgen zij bijvoorbeeld eerder testosteronsupplementen toegeschreven.

Maar over het algemeen zijn er dus eigenlijk relatief weinig verschillen te vinden in zowel het verloop en de behandeling van anorgasmie bij mannen en vrouwen. De grootste reden voor verschillen in de behandelingen worden meestal veroorzaakt door het feit dat een behandeling voor iedereen heel anders kan zijn, omdat niet bij iedereen de oorzaken en dergelijke hetzelfde zijn. Het is erg individueel bepaald.

Voor vrouwen: leer de methode om een ware seksgodin te worden in bed & laat hem sidderen van genot

Edwin Edinga is een ware expert op het gebied van Seks en relaties. In zijn ebook “Ideaal Seksleven” leert hij je om mannen letterlijk seksueel verslaafd aan je te maken.

Een man zou nooit meer zonder je willen, of willen vreemdgaan. Ontdek op de volgende pagina de bewezen methodes die de meeste vrouwen nooit zullen weten om je man in extase te laten genieten van jou en je lichaam.

“Ideaal Seksleven” + Bonussen Volledig Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *