Vergrote Prostaat en Last van Erectieproblemen? 11 Tips

Erectieproblemen nemen met de leeftijd toe. Zo heeft ongeveer 40% van de mannen op de leeftijd van 40 last van erectieproblemen, en komt het op de leeftijd van 70 jaar bij wel 70% van de mannen voor (bron). Ook een vergrote prostaat komt steeds vaker voor naarmate je ouder wordt. Zo treft dit 50% van de mannen tussen de 51 en 60 jaar en wel 90% van de mannen die ouder dan 80 jaar zijn.

Beide problemen brengen op hun eigen manier weer andere problemen met zich mee, bijvoorbeeld mentale klachten omdat het lichaam niet functioneert zoals je dit zelf zou willen. De link tussen erectieproblemen en een vergrote prostaat wordt vaak gelegd, maar is dit wel terecht?

In dit artikel zal er allereerst worden uitgelegd wat een vergrote prostaat en erectieproblemen zijn. Vervolgens wordt er uiteraard gekeken naar het verband tussen deze twee problemen en naar oplossingen om de problemen te verlichten.

Hoe ontstaat een vergrote prostaat?

Een vergrote prostaat, ook wel BPE (goedaardige prostaatvergroting) genoemd, is een aandoening die vooral het plassen belemmert (bron). Volgens het National Kidney and Urological Disease Information Clearinghouse is een vergrote prostaat bij mannen boven de 50 jaar meest voorkomende prostaatprobleem. Zoals eerder benoemd, treft het namelijk minimaal de helft van de mannen boven de 50 jaar, en boven de 80 jaar zo goed als iedereen.

Een vergrote prostaat kan tot grote zorgen lijden, aangezien veel mannen denken dat dit een risico op prostaatkanker geeft en een bedreiging is voor de gezondheid. Dit is gelukkig helemaal níet waar. Mannen met een vergrote prostaat hebben net zoveel kans op prostaatkanker als mannen die dit niet hebben.

Maar wat is een vergrote prostaat dan precies? De prostaat is een kleine klier die zich tussen de penis en de blaas bevindt. Als de prostaatcellen vermenigvuldigen, vergroot de prostaat en drukt deze dus tegen de blaas en de urethra (de urinebuis) aan. Hierdoor wordt de urethra smaller en moet de blaas meer kracht uitoefenen om samen te trekken om de urine door de buis te ‘duwen’.

Door de kracht kan deze spier bij de blaas steeds dikker, sterker en gevoeliger worden. Hierdoor begint deze spier uit zichzelf samen te trekken, waardoor je ook moet plassen als er slechts een klein beetje urine in de blaas zit. Symptomen van een vergrote prostaat zijn de volgende:

  • Moeite om te beginnen met plassen
  • Vaker de behoefte hebben om te plassen
  • Moeite hebben om de blaas volledig te legen

De oorzaken van een vergrote prostaat zijn nog niet geheel duidelijk (bron). Wel is er uit onderzoek gebleken dat ouder worden en veranderingen in de cellen van de zaadballen van invloed kunnen zijn op het vergroten van de prostaat. Het risico om een prostaatvergroting te ontwikkelen is hoger in de volgende gevallen (bron):

  • Ouder zijn dan 40 jaar
  • Prostaatvergroting in de familie hebben
  • Medische aandoeningen (hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2)
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Erectieproblemen

Hoe ontstaan erectieproblemen?

Het ontstaan van een erectie begint met seksuele opwinding, bijvoorbeeld door seksuele gedachten of aanrakingen (bron). Door deze opwinding worden er signalen naar de bloedvaten in de penis gestuurd. Hierdoor ontspannen de slagaders zich en openen zij om meer bloedtoevoer naar de penis mogelijk te maken. Tegelijkertijd sluiten de aderen zich, waardoor er geen bloed weg kan stromen uit de penis. Hierdoor wordt en blijft de penis stijf.

Bij erectieproblemen werkt dit proces niet helemaal, waardoor je geen erectie kunt krijgen of behouden die stijf genoeg is voor seks (bron). Ook kun je last hebben van verminderde seksuele opwinding. Als erectieproblemen voor langere tijd spelen, kan dit mentale gevolgen hebben, zoals stress, een laag gevoel van eigenwaarde of problemen binnen je relatie. Ook kan het zorgen voor een onbevredigend seksleven of het onvermogen om je partner zwanger te maken.

‘Bij erectieproblemen is er te weinig bloedtoevoer naar de penis of worden de signalen niet gestuurd, waardoor de penis niet stijf kan worden. Dit kan door diverse oorzaken zijn ontstaan.’

Erectieproblemen hebben veel verschillende oorzaken, die onderverdeeld zijn in lichamelijke oorzaken, psychische oorzaken en leefstijlfactoren. Onder lichamelijke oorzaken vallen problemen als hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, een laag testosterongehalte én behandelingen voor prostaatkanker of een vergrote prostaat. Psychologische oorzaken zijn bijvoorbeeld depressies, spanningen en relatieproblemen, en onder leefstijlfactoren vallen overgewicht, roken en alcoholgebruik.

Het verband tussen een vergrote prostaat en erectieproblemen

De link tussen deze twee problemen wordt flink onderzocht, maar is nog deels onduidelijk. Zo wordt er gezegd dat erectie- of ejaculatieproblemen kunnen voorkomen bij de behandeling van een vergrote prostaat (bron). Het zou geen oorzaak kunnen zijn van de vergrote prostaat zelf. Bij 3,7% van de mannen die medicijnen voor een vergrote prostaat gebruiken, is een verband met erectieproblemen gevonden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij alfablokkers. Deze ontspannen namelijk de blaas- en prostaatspiercellen waardoor erectieproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast wordt het medicijn finasteride (Proscar) ook bij 3,3% van de mannen in verband gebracht met een verlaagd libido.

Ook na een chirurgische ingreep, bijvoorbeeld de transurethrale resectie van de prostaat (TURP), ondervindt een klein deel van de mannen erectieproblemen. Volgens Harvard Medical School komen erectieproblemen voor bij 5 tot 10% van de mannen die TURP hebben ondergaan. Ook leidt 50 tot 75% hierna aan retrograde ejaculatie, het probleem waarbij sperma tijdens een orgasme in de blaas terechtkomt (bron).

Andere onderzoekers zeggen dat er nog te weinig studies zijn die het verband tussen een vergrote prostaat en erectieproblemen hebben onderzocht (bron). Het kan namelijk in beide gevallen ook liggen aan het ouder worden, terwijl de problemen voor de rest niet direct met elkaar in verband staan. Een vergrote prostaat treft namelijk voornamelijk mannen boven de 50 jaar en bij erectieproblemen is dit ook zo. Wereldwijd lijden meer dan 100 miljoen mannen boven de leeftijd van 65 jaar aan erectieproblemen.

Uit een onderzoek onder 2.115 mannen tussen de 40 en 79 jaar is gebleken dat als problemen met plassen toenamen, de seksuele functie afnam. De urineproblemen als gevolg van prostaatvergroting die het sterkst met seksuele disfunctie werdem geassocieerd, waren de volgende: ’s nachts meerdere keren moeten plassen, een zwakke urinestraal en moeite met beginnen met plassen. Deze symptomen vielen samen met erectieproblemen en seksuele tevredenheidsproblemen.

‘Het verband tussen een vergrote prostaat en erectieproblemen is nog niet 100% zeker, maar dat deze klachten vaak samen voorkomen en erg vervelend zijn, is dat uiteraard wel. Daarom wil je hier natuurlijk graag een oplossing voor vinden.’

Tips om met erectieproblemen of een vergrote prostaat om te gaan

Na dit hele verhaal over het verband tussen erectieproblemen en een vergrote prostaat wil je natuurlijk ook graag weten wat je kunt doen om deze problemen te verminderen. Of deze nou direct met elkaar in verband staan of niet, beide verschijnselen zijn onwijs vervelend.

Uiteraard zijn er behandelingen voor erectieproblemen of een vergrote prostaat die níet schadelijk zijn. Dit zijn homeopathische middelen. Deze middelen kennen namelijk nauwelijks tot geen bijwerkingen en hebben vele gezondheidsvoordelen. Daarnaast spelen leefstijlfactoren bij beide problemen een rol, dus een gezondere leefstijl kan ook een goede oplossing bieden.

Homeopathie voor een vergrote prostaat

Eén van de beste homeopathische middelen voor een vergrote prostaat is Sabal serrulata (bron). Dit middel kan gebruikt worden bij moeite en pijn bij het beginnen met plassen. Ook bij veel drang om ’s nachts te plassen of bij druppelen wordt dit middel aangeraden. Daarnaast worden prostaatpijn, het vachthouden van urine, de afgifte van prostaatvocht én erectieproblemen ook behandeld met dit middel. Sabal serrulata veroorzaakt een reductie van dihydrotestosteron, wat leidt tot een remming van de prostaatgroei. Na een onderzoek van 3 jaar naar de behandeling van prostaatgerelateerde klachten met Sabalextract, was 73% van de mannen met urineverlies door een vergrote prostaat klachtenvrij (bron).

Ook Conium macalatum blijkt een goed homeopathisch geneesmiddel voor de behandeling van urineweginfecties en seksuele zwakte. Het helpt bij het behandelen van urineverlies. Dit middel wordt voornamelijk gebruikt bij mannen die last hebben van een onderbroeken urinestroom. Dit kan een brandende pijn in de urethra (urinebuis) veroorzaken.

Agnus castus wordt gebruikt bij zowel een vergrote prostaat als verminderde seksuele opwinding (bron). Dit geneesmiddel kan ook zwakkere erecties of het uitblijven van erecties door prostaatvergroting behandelen. Ook zou Agnus castus depressies verlichten. Aangezien dit een reden kan zijn voor erectieproblemen, is dit ook om deze reden een goede oplossing voor jouw problemen.

Homeopathie voor erectieproblemen

Voor erectieproblemen is kurkuma een veelgebruikte specerij. Dit middel werkt ook ontstekingsremmend en antioxiderend en kent hierdoor veel gezondheidsvoordelen (bron). Het zou ook depressies verhelpen, aangezien door kurkuma de aanmaak van serotonine en dopamine wordt verhoogd. Doordat kurkuma ontstekingsremmend is, kan het een oplossing bieden voor erectieproblemen die zijn ontstaan door een ontsteking. Ook zou kurkuma libidoverhogend werken en de bloedtoevoer naar de penis verhogen. Genoeg redenen dus om het te proberen!

Een ander geneesmiddel is Panax ginseng. Dit middel wordt al eeuwenlang gebruikt om het libido te verhogen (bron). Hiernaast veroorzaakt het ook een verbeterd immuunsysteem, werkt het stressverlagend en verhoogt het je energieniveau.  Alleen al om deze redenen zou het uiteraard het libido en de potentie verhogen. Los hiervan zou Panax ginseng ook de bloedsomloop verbeteren, wat leidt tot meer bloedtoevoer naar de penis en hierdoor betere erecties.

Ook maca, wat Peruviaanse ginseng genoemd kan worden, zou bijdragen aan een verhoogd libido. Daarnaast is maca onwijs gezond, dus is het sowieso een aanrader om dit in te nemen. In 2,5 gram maca zou 15% van de dagelijkse hoeveelheid koper en 10% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C en ijzer zitten (bron). Het belangrijkste voor erectieproblemen is uiteraard dat maca libidoversterkend werkt. Het resultaat van een onderzoek onder mannen tussen de 21 en 56 jaar, was dat na 8 en 12 weken hun libido duidelijk verbeterd was (bron).

Naast homeopathische middelen zijn er natuurlijk ook andere behandelingen die erectieproblemen kunnen verhelpen. Psychische problemen of leefstijlfactoren kunnen namelijk ook een oorzaak zijn van erectieproblemen en deze zijn eigenlijk redelijk ‘simpel’ aan te pakken. Hier is namelijk vaak geen medicatie voor, maar er zijn wel alternatieve oplossingen.

Alternatieve oplossingen voor erectieproblemen

Als erectieproblemen zijn ontstaan door medicatie, psychische problemen of leefstijlfactoren, kan dat verholpen worden door een andere soort behandeling. Bij erectieproblemen als bijwerking van bepaald medicijngebruik, is het aan te raden om met de dokter te overleggen of je wellicht met deze medicijnen kunt stoppen of over kunt stappen op andere medicatie. Houd dus goed de lijst van bijwerkingen van je medicijnkast in de gaten om erachter te komen of dit wellicht de oorzaak is van jouw erectieprobleem.

Daarnaast kan therapie voor veel mensen werkzaam zijn. Bij ongeveer 20% van de erectieproblemen is de oorzaak psychologisch, bijvoorbeeld een depressie, een angststoornis of relatieproblemen (bron). Het is natuurlijk ook niet gek dat je geen seksuele opwinding hebt als je spanningen hebt in je relatie of je ongelukkig voelt. In deze situaties zal een erectiepil ook weinig betekenen, aangezien deze het libido niet verhoogt. Het is heel belangrijk om in therapie te gaan en om te leren omgaan met je gedachtes, je gevoelens en je partner. Zo kun je je zelfvertrouwen terugwinnen waardoor het libido stijgt. Ook mindfulness blijkt te helpen om erecties te verbeteren (bron).

Als laatste de leefstijlfactoren. Overgewicht, alcohol en roken hebben namelijk allemaal een negatieve invloed op seksuele functies. Sowieso zijn deze leefstijlfactoren alle drie erg ongezond, dus kan het zeker geen kwaad om een gezondere leefstijl aan te houden, bijvoorbeeld één met meer fysieke activiteit. Uit onderzoek is gebleken dat een progressief wandelprogramma kan leiden tot een afname van 71% bij erectieproblemen (bron). Ook voldoende slaap per nacht is belangrijk; rond de acht uur slaap is het meest aan te raden. Door onvoldoende slaap daalt het testosterongehalte, waardoor erectieproblemen ontstaan (bron).

Daarnaast is een gezond voedingspatroon natuurlijk onwijs belangrijk, niet alleen voor erectieproblemen, maar ook voor het algemene energielevel en het gezond houden van je lichaam. Voornamelijk het eten van groenten, fruit, noten, peulvruchten en vis is erg gezond.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *